Tips voor beplanting van je vakantiewoning

geplaatst op 16-04-2024
 Tweede woning 
alt

Als je een vakantiewoning hebt, wil je misschien wat groen toevoegen om de buitenruimte te verfraaien. Maar welke beplanting is ideaal voor een vakantiewoning? Je hoeft hiervoor geen tuinarchitect te zijn om je woning op te opfleuren met al dat groen, hoewel je wel altijd de tips kan inwinnen.

Bloeiende planten toevoegen

Bloeiende planten kunnen je buitenruimte echt tot leven brengen, en ze hoeven niet duur te zijn. Lavendel, bijvoorbeeld, kost meestal tussen de 2 en 5 euro per plant, afhankelijk van de grootte en de variëteit. Geraniums zijn ook betaalbaar, met prijzen variërend van 3 tot 10 euro per plant, afhankelijk van de grootte en de kleur. Petunia's zijn een andere populaire keuze, met prijzen die meestal liggen tussen de 1 en 3 euro per plant. Zonnebloemen zijn wat goedkoper, met prijzen die variëren van 1 tot 5 euro per plant, afhankelijk van de grootte en de variëteit.

Deze planten zijn allemaal relatief gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig water, waardoor ze ideale keuzes zijn voor een vakantiewoning waar je niet constant aanwezig bent om voor je tuin te zorgen. Met een paar van deze betaalbare bloeiende planten kun je je buitenruimte snel en voordelig opfleuren, zodat je kunt genieten van een prachtige en kleurrijke omgeving tijdens je vakantie.

Kruiden- en groentetuin bij je woning

Een kruiden- en groentetuin is een slimme toevoeging aan je vakantiewoning. Het biedt niet alleen een praktisch voordeel door verse ingrediënten binnen handbereik te hebben, maar het voegt ook een heerlijke geur toe aan je buitenruimte. Hier zijn enkele kruiden en groenten die je kunt overwegen, samen met hun toepassingen en prijzen:

Heerlijk verse kruiden

Kruiden zijn een fantastische toevoeging aan je vakantiewoning, en ze hoeven niet duur te zijn. Neem bijvoorbeeld basilicum, een veelzijdig kruid dat perfect past in salades, pasta's en als topping voor pizza's. Je kunt een pot basilicumplant meestal vinden voor tussen de 2 en 5 euro, afhankelijk van de grootte.

Een andere geweldige optie is rozemarijn, dat een heerlijke smaak toevoegt aan gegrilde gerechten, stoofschotels en gebakken aardappelen. Een rozemarijnplant kost meestal tussen de 3 en 7 euro, afhankelijk van de grootte.

Voor liefhebbers van verfrissende drankjes is munt een must. Het is perfect voor het maken van muntthee of mojito's, en het kan ook worden gebruikt als smaakmaker in salades en desserts. Een pot munt kost meestal tussen de 2 en 4 euro, afhankelijk van de grootte.

Peterselie is een ander veelzijdig kruid dat goed past bij visgerechten, soepen, sauzen en salades. Gelukkig is het ook betaalbaar, met een pot peterselie die meestal tussen de 2 en 5 euro kost, afhankelijk van de grootte.

Met deze betaalbare kruiden kun je niet alleen genieten van heerlijke gerechten tijdens je verblijf in je vakantiewoning, maar ook van de voldoening van het kweken van je eigen kruiden. En het beste van alles is dat het niet duur hoeft te zijn om te beginnen met je eigen kruidentuin.

Plant groenten in je tuin

Tomaten zijn geliefd om hun sappige smaak en veelzijdigheid in gerechten zoals salades, pasta's en sauzen. Het kweken van je eigen tomatenplant is niet alleen leuk om te doen, maar ook betaalbaar, met prijzen die meestal tussen de 3 en 7 euro liggen. Een andere optie die eenvoudig te onderhouden is sla. Het is een veelzijdige groente die goed past in verschillende gerechten, zoals salades, wraps en sandwiches. Een sla plant zal meestal tussen de 2 en 4 euro zijn. Wil je eigen gemaakte iets uitbreiden denk dan ook aan komkommers. Deze zijn heerlijk verfrissend en hydraterend, ideaal om toe te voegen aan salades, sandwiches en dips. Het kweken van komkommers is niet alleen eenvoudig, maar ook voordelig, met prijzen die meestal tussen de 2 en 5 euro liggen.

Met deze kruiden en groenten kun je niet alleen genieten van verse en smakelijke gerechten tijdens je verblijf in je vakantiewoning, maar ook van de voldoening van het kweken van je eigen voedsel. En het beste van alles is dat het niet duur hoeft te zijn om te beginnen met je eigen kruiden- en groentetuin.

Gras en bodembedekkers

Gras en bodembedekkers zijn goede keuzes voor vakantiewoningen, omdat ze het landschap kunnen opfleuren en tegelijkertijd de bodem vasthouden en erosie voorkomen. Kies voor grassoorten die weinig onderhoud vergen, zoals siergrassen of klaver, die langdurig groen blijven en weinig water nodig hebben. Bodembedekkers zoals tijm, sedum of kruipende jeneverbes kunnen ook worden geplant om kale plekken op te vullen en onkruidgroei te verminderen.

Bomen zijn niet alleen mooi, maar bieden ook schaduw en beschutting aan je buitenruimte. Kies voor bomen die goed gedijen in het klimaat van je vakantiewoning en niet veel onderhoud vereisen. Fruitbomen zoals appel, peer of pruim kunnen niet alleen voor schaduw zorgen, maar ook voor verse vruchten tijdens het seizoen. Daarnaast zijn bomen zoals esdoorn, berk of spar ook goede opties voor landschapsverbetering rondom je vakantiewoning.

Het kiezen van de juiste beplanting voor je vakantiewoning kan het verschil maken in het uiterlijk en de sfeer van je buitenruimte.