Tuin van je vakantiewoning inrichten: hier moet je op letten

geplaatst op 26-07-2024
 Tweede woning 
alt

Wanneer je gezegend bent met een fijne vakantiewoning wil je dit huis misschien wel delen met anderen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen in Nederland met een tweede huis in de afgelopen jaren flink is gestegen. Behoor jij tot die groep en kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van de woning, en dan met name bij de tuin inrichten? 

Het is goed om te weten dat een mooi ingerichte groene tuin essentieel is voor menig gast. Dit vereist logischerwijs de nodige zorg en aandacht. Om je een handje te helpen, hebben we in dit artikel enkele belangrijke tips en tricks voor je verzameld. Wat dacht je van luxe campingstoelen als tuinstoelen en onderhoudsvriendelijke planten?

Waarom het een must is om de tuin van je vakantiehuis goed te onderhouden

Voor we met hapklare tips komen, is het goed om te weten waarom je de tuin van je vakantiewoning mooi en verzorgd in moet richten. Een goed onderhouden en daarmee aantrekkelijke tuin biedt namelijk allerlei voordelen voor jou als verhuurder van een vakantiehuis én voor je gasten:

  • Zo is een goed aangelegde tuin dé plek waar jij en je gasten kunnen ontspannen en even kunnen ontspannen aan de drukte van iedere dag. Groen, natuur en buiten zijn in het algemeen hebben een bewezen positieve invloed op de mens. Zo zorgt de natuur voor minder stress, meer energie en een algeheel blijer gevoel. Daar wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk gebruik van maken door je tuin mooi in te richten.
  • Daarnaast kan een mooie tuin bij je vakantiehuis ervoor zorgen dat je woning vaker wordt geboekt. Een groot deel van de mensen die op zoek is naar een vakantiehuis voor een fijn verblijf wil daarbij gebruik kunnen maken van een tuin. Hoe fijn is het om een groene oase om je heen te hebben terwijl je vakantie aan het vieren bent? Kortom: een tuin kan er dus voor zorgen dat je vakantiehuis vaker wordt geboekt. Dat zorgt weer voor meer inkomsten.
  • Ook fijn: je vakantiewoning is überhaupt meer waard wanneer het huis over een goed onderhouden tuin beschikt. Mocht je je huis ooit willen verkopen, dan kan dit dus leiden tot een hogere verkoopprijs. Een investering in je tuin is dus niet alleen een investering in comfort, maar ook in je financiële toekomst!

Zorg voor een groene en nette tuin met onderhoudsvriendelijke planten

Voordat je start met het inrichten van de tuin van je vakantiewoning is het nodig om te weten in welk klimaat het huis staat. Een vakantiewoning in Spanje heeft bijvoorbeeld andere planten in de tuin nodig dan een vakantiehuis in Nederland. Daarom kan het zeker geen kwaad om wat onderzoek te doen naar de gemiddelde temperatuur om op basis daarvan plantjes uit te kiezen en je tuin in te richten. Kijk hierbij ook naar de zonopbrengst in de tuin: een tuin op het zuiden heeft veel meer zonlicht dan een tuin op het noorden.

Dit soort onderzoek zal je uiteindelijk helpen bij het uitkiezen van inheemse planten, struiken, boompjes en bloemen die je in de tuin gaat plaatsen. Een groene tuin is helemaal iets van nu en is ontzettend goed voor de insecten, vogels en andere dieren. Het grote voordeel van inheemse planten is dat ze vaak goed aangepast zijn aan de lokale (weers)omstandigheden en ze daardoor minder verzorging nodig hebben. Dat is ideaal voor verhuurders die niet iedere week zelf in het vakantiehuis aanwezig zijn.

Maak een gezellig en comfortabel zitje in de tuin van vakantiehuis

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken in de tuin van je vakantiewoning is een gezellig en comfortabel zitje waar mensen kunnen relaxen, kunnen eten en een boekje kunnen lezen. Je wil immers wel optimaal genieten van zo’n mooie groene tuin vol planten en bloemen. Voor je vakantiewoning kies je misschien voor net andere tuinstoelen en andere tuinmeubelen dan voor je tuin thuis. Dat komt omdat dergelijke items bij verhuur vaak intensief worden gebruikt en om de zoveel tijd aan vervanging toe zijn.

Gelukkig is er van alles te koop op het gebied van tuinmeubels waarbij betaalbaarheid, comfort en luxe hand in hand gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van luxe campingstoelen die je met slecht weer in de schuur ingeklapt kunt bewaren en die je met mooi weer buiten kunt zetten? Dit soort stoelen gaan over het algemeen lang mee, zijn goed te betalen en zijn comfortabel. Andere meubels en accessoires waar je aan moet denken, zijn een tafel, sfeerverlichting, een opbergkast voor je tuinspullen en eventueel een vuurkorf.