Vakantie te Lienz of elders in Oost-Tirol

geplaatst op 31-01-2017
 Zomervakantie 
 Wintersport 
alt

Lienz is een kleine stad, gelegen in het zuiden van Oostenrijk. Het is de hoofdstad van Oost-Tirol. In de stad wonen zo’n 12.000 mensen. Het is populair bij toeristen, omdat het stadsbeeld erg aantrekkelijk is. Ook zijn er leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken in de stad. Door haar gunstige ligging kun je ook watersporten beoefenen in de directe omgeving. In de wintermaanden kan er geskied worden.
Het aanbod van vakantiehuizen in Oost-Tirol is relatief klein als je het vergelijkt met omliggende gebieden in Oostenrijk. Maar evengoed is de prijs/kwaliteit verhouding meer dan redelijk te noemen.

Klimaat

Het is, in vergelijking met anderen Oostenrijkse steden, in de zomer vrij warm in de stad. In de zomer plaatst men zelfs palmbomen op het centrale plein in de stad. In de maanden juli en augustus loopt de temperatuur op tot zo’n 25 graden Celsius. Deze temperatuur is ideaal voor het beoefenen van watersporten. De maanden mei, juni, september en oktober zijn ook fijn, want dan is het niet te heet. Dat is ideaal voor een stedentrip of vakantie naar Lienz of een verblijf in een andere plaats in Oost-Tirol. In de wintermaanden sneeuwt het hier echter flink. Daarom gaan ook veel Nederlanders naar de Oostenrijkse plaats voor de wintersport.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Lienz

De stad heeft meerdere leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Lienz zijn Kasteel Bruck, de mogelijkheid tot watersporten en tot slot de wintersport.

Kasteel Bruck

Kasteel Bruck is een kasteel uit de 13e eeuw en bevindt zich in het westen van de stad. Het kasteel is gelegen op een heuvel en is goed onderhouden gebleven. Rond 1500 was dit het sociale, economische en politieke centrum van de stad. In het kasteel bevindt zich tegenwoordig een museum. Hier vinden wisselende thematentoonstellingen plaats. Onder andere de geschiedenis, kunst en cultuur van de regio staan hier centraal. Regelmatig worden er ook familiezondagen georganiseerd, waarbij het hele gezin gezellige activiteiten kan doen.

Wintersport

De meeste mensen reizen naar Lienz vanwege de wintersport. In de wintermaanden kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat genieten van de skiën of snowboarden. Over het algemeen is het geen drukbezochte plaats, waardoor er nauwelijks wachtrijen zijn voor de skiliften.

Watersport

In de wintermaanden kun je genieten van de wintersport, maar in de zomermaanden kun je genieten van de watersport. In de directe omgeving van Lienz liggen veel meren en rivieren. Deze zijn ideaal voor onder andere windsurfen, zeilen, raften of kanoën. Bij de grotere meren zijn voldoende zeilscholen gevestigd waar je spullen kunt huren of lessen kunt nemen.

Vervoer

Je kunt op meerdere manieren naar de Oostenrijkse stad reizen. De meeste mensen kiezen er echter voor om met de auto naar de stad te reizen. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 1.050 kilometer. Je kunt rekening houden met ongeveer 11 uur reistijd (exclusief pauzes). Het is echter raadzaam om voldoende pauzes in te lassen. Houd er rekening mee dat je een autovignet nodig hebt. Als alternatief kun je er ook voor kiezen om met het vliegtuig te reizen. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt wel 150 kilometer (Klagenfurt) van de stad af. Andere luchthavens liggen op 170 (Salzburg) en 180 km (Innsbruck) afstand. Daar moet je wel rekening mee houden als je beslist om het vliegtuig naar de Oostenrijke stad te vliegen.