Valkuilen bij koop van vakantiehuis Frankrijk

geplaatst op 04-07-2019
 Tweede woning 
Lekker hoor, je eigen optrekje in Frankrijk. Maar overweegt je dit serieus weet dan wel dat er nog heel wat "water onder de brug moet stromen" voordat je daadwerkelijk eigenaar bent van een tweede huis is dit prachtige land. In dit informatieve artikel wat tips waar je zoal rekening mee wilt houden als je recreatief onroerend goed in Frankrijk wilt aanschaffen.
alt

Een eigen vakantiewoning in Frankrijk, wie wil dat nu niet? En we zien steeds vaker dat mensen de stap maken en deze droom tot uitvoer brengen. Helaas horen we maar al te vaak dat deze dromen uitlopen op een totale nachtmerrie omdat men onvoorbereid begint aan het Franse avontuur. Daarom hebben wij voor iedereen die op het punt staat om het zoekproces naar een huis te beginnen deze blog geschreven. Lees hem goed, en maak deze fouten niet:

  • Valkuil 1: Verliefd worden op een huis.
  • Valkuil 2: In zee gaan met een malafide makelaar.
  • Valkuil 3: Teveel betalen voor het huis.
  • Valkuil 4: De omvang van een project onderschatten.
  • Valkuil 5: Teveel grond kopen.
  • Valkuil 6: Een huis kopen wat heel afgelegen is.
  • Valkuil 7: Een huis kopen zonder stromend water.
  • Valkuil 8: Een lening afsluiten voor de koop van je huis.De meest voorkomende valkuil is dat mensen verliefd worden op een huis. En zoals we allemaal wel weten maakt liefde blind. Als je een tweede huis in Frankrijk koopt is het van groot belang dat je eerst onderzoek doet naar het huis. Stel dat je het huis op wilt gaan knappen, is de omvang van het project wel realistisch? Een likje verf is één ding, maar een halve ruïne is toch een ander verhaal. Ook moet je kijken naar de omgeving waarin het huis staat. Wat voor mensen wonen er? En wat voor klimaat heerst er? In Frankrijk kan het voorkomen dat het weer op lokaal niveau sterk afwijkt door bijvoorbeeld de aanwezigheid van heuvels of bergen. Ook is het belangrijk om te kijken naar de plannen van gemeente. Het kan voorkomen dat jouw romantische uitzicht over de glooiende heuvels in de komende jaren volgebouwd wordt. Dan wil je hier natuurlijk wel vooraf van op de hoogte zijn.

Valkuil 2: In zee gaan met een malafide makelaar

Voor het kopen van een huis in Frankrijk kun je beter zelf op zoek gaan. Een groot deel van de Franse makelaardij is namelijk niet betrouwbaar. Ze rekenen exorbitant hoge tarieven en de kans bestaat dat je uiteindelijk een kat in de zak koopt. Veel beter is het om zonder tussenkomst van een makelaar een huis te zoeken. Er zijn verschillende websites waar particulieren zelf hun huis aanbieden, maak hier vooral gebruik van.

Valkuil 3: Teveel betalen voor het huis

Als je eenmaal verliefd bent op een huis wil je alles doen om het huis in jouw bezit te krijgen. Het wordt in jouw verbeelding steeds mooier en waardevoller. En dat terwijl de verkoopprijzen van veel huizen in Frankrijk behoorlijk laag zijn. Zelfs al waren de oorspronkelijke vraagprijzen veel hoger. Met andere woorden: de vraagprijs ligt ver boven de daadwerkelijke waarde van het huis. En dat weten de verkopers ook. Je kunt daarom gerust een laag bod doen en flink aan het onderhandelen gaan. In veel gevallen kun je hierdoor veel voordeliger uit zijn.

Valkuil 4: De omvang van een project onderschatten

We noemden dit al zijdelings bij valkuil 1. Als je verliefd bent op een huis ben je vaak blind voor de gebreken. Maar ook mensen die hier nuchter mee omgaan en goed zijn in klussen kunnen een project makkelijk onderschatten. Dit heeft alles te maken met tijd. Het renoveren van een huis is zeer tijdrovend. En je hebt nu eenmaal een beperkt aantal vrije dagen per jaar. Voor een serieuze renovatie heb je vaak maanden nodig. Op deze manier kan het project jaren duren. En al die tijd kun je zelf niet genieten van je vakantiewoning. En verhuren kan evenmin. Zo’n situatie kun je voorkomen door een project te kiezen wat je binnen een realistisch tijdsbestek kunt afronden.

Valkuil 5: Teveel grond kopen

Wij Nederlanders zijn niet gewend dat grond zo goedkoop is. Dan is de verleiding groot om meteen een flink aantal hectares te kopen bij je huis. Wat men echter niet voorziet is dat al deze grond ook veel onderhoud met zich mee brengt. Zo zal het grasland bijgehouden moeten worden en dit brengt veel kosten met zich mee. Veel verstandiger is het om niet teveel grond te kopen en een huis te kiezen met een leuk, vrij uitzicht. Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten. En mocht je dan toch persé een groot stuk grond willen kopen, neem dan een stuk bos. Dit vergt minder onderhoud, en met het hout kun je eventueel nog wat inkomsten genereren.

Valkuil 6: Een huis kopen wat heel afgelegen is.

Ben je op zoek naar totale rust en wil je een huis wat ver van de bewoonde wereld ligt? Bezint eer ge begint. Een afgelegen huis heeft veel nadelen. Het grootste nadeel is echter het risico op diefstal en beroving. Er is niemand die het huis voor jou in de gaten kan houden en dieven hebben dit snel door. Zij zullen moeiteloos en ongestraft je hele huis leeghalen en deze procedure herhalen zodra de schade weer is hersteld.

Valkuil 7: Een huis kopen zonder stromend water

In Frankrijk vindt je op het platteland nog veel huizen die niet aangesloten zijn op de waterleiding. Vaak hebben deze een put. Dat klinkt natuurlijk heel erg romantisch, maar met dank aan de klimaatverandering kan dit uitlopen op een regelrechte hel. De zomers worden gemiddeld steeds heter en het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat de putten droog komen te staan. En dan kun je niet eens in je eerste levensbehoefte voldoen. Dan is de lol van je vakantiehuis er natuurlijk snel af.

 

Valkuil 8: Een lening afsluiten voor de koop van je huis

Als je in Frankrijk een vakantiewoning koopt kun je dit beter doen met je eigen geld in plaats van door het afsluiten van een lening. We noemden eerder al de lage verkoopprijzen van de huizen in Frankrijk. In sommige gebieden worden de huizen standaard met veel verlies verkocht. Als jij een huis koopt en onverhoopt in financiële moeilijkheden komt, zal je het recreatiehuis moeten verkopen. En helaas zal je van de opbrengst de lening nooit terug kunnen betalen. Zo kan het vakantiehuis nog een hele vervelende nasleep krijgen waar je van tevoren nooit aan had gedacht.