Veilig internetten op vakantie

geplaatst op 16-07-2020
 Zomervakantie 
 Rondreis 
 Wintersport 
alt

Onderweg even opzoeken waar je ‘s avonds lekker kunt eten of even een leuke foto sturen naar het thuisfront. Wie doet het niet bij een bezoek aan het buitenland? In veel gevallen wordt er gebruikgemaakt van openbare wifi. Wat veel reizigers zich echter niet realiseren, is dat het niet altijd even veilig is om via zo’n netwerk te internetten. Wat kun je doen om toch veilig te internetten op openbare wifi?

Wat is het gevaar van openbare wifi-netwerken?
Het is heel makkelijk om met een openbaar netwerk te verbinden, zodat je iets op kunt zoeken, je mail en berichtjes checken of je bankrekening controleren. Maar zeker dat laatste kun je beter niet doen op openbare wifi. 

Zo makkelijk als je zelf in kunt loggen, kunnen kwaadwillenden dat eveneens. Hackers gebruiken zo’n netwerk dan ook graag om korte tijd in te loggen en persoonlijke gegevens te bemachtigen. Log je in op je mailaccount of bij je bank, dan bestaat de kans dat cybercriminelen jouw inloggegevens buit maken.

En een leeggetrokken bankrekening is natuurlijk nooit een pretje, maar in het buitenland is dat extra veel geregel waar je zeker niet op zit te wachten. Je doet er dus verstandig aan om je internetverbinding te beveiligen als je gebruikmaakt van openbare wifi waarmee je problemen voorkomt.  

Beveilig je internetverbinding
Je kunt zelf maatregelen nemen om je internetverbinding te beveiligen, ook als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Een firewall op je apparaat, virusscanner en moeilijke wachtwoorden zijn helaas niet voldoende om hackers buiten de deur te houden.

Om je apparaat echt goed te beveiligen tegen binnendringers, kun je het beste gebruikmaken van een VPN. Met een virtual private network kunnen hackers niet bij jouw gegevens komen.

Een VPN-verbinding zorgt er namelijk voor dat alles wat je op internet doet versleuteld wordt verstuurd. Al je internetverkeer wordt gecodeerd uitgestuurd, waardoor andere internetgebruikers niet zomaar jouw gegevens kunnen uitlezen. Met een VPN kun je dus zorgeloos inloggen op een openbaar wifi netwerk en je mail en bankrekening inzien. 

Andere voordelen van een VPN
Er zijn nog meer voordelen die een VPN biedt. Al je internetactiviteit loopt bijvoorbeeld via een server die zich op een andere locatie bevindt. En je kiest zelf de server en bijbehorende locatie uit, dus je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het internet op te gaan via een Nederlandse server. Alle websites die je vervolgens op internet bezoekt, denken vervolgens dat je een internetgebruiker vanuit Nederland bent. 

Dat is ook handig als je Nederlandse televisie wilt kijken. Allerlei streamingdiensten werken namelijk met geoblokkades: bevind je je op een locatie in het buitenland, dan kun je programma’s vaak niet bekijken omdat ze worden geblokkeerd. 

Een streamingdienst zoals NPO Start of RTL XL gebruiken via een VPN server in Nederland, zorgt ervoor dat de streamingdienst denkt dat je je ook daadwerkelijk in Nederland bevindt. Daardoor kan je toch al het aanbod ontvangen.

Een keuze maken
Om een VPN in te schakelen, heb je een abonnement nodig. Er zijn heel veel verschillende aanbieders van zulke abonnementen, die zowel gratis als betaalde opties hebben. Om door de bomen het bos te kunnen zien, heeft VPNGids allerlei providers beoordeeld op onder meer snelheid en veiligheid. 

Weet je niet goed welke VPN-aanbieder je moet kiezen, gebruik in dat geval die vergelijker om te helpen bij het maken van je keuze. Zo ben je voortaan altijd veilig op álle soorten wifi netwerken.