Verwarming, water en riolering Zweeds 2e huis

geplaatst op 25-04-2019
 Zomervakantie 
alt

De verwarming, watervoorziening en de riolering zijn in Zweden net even wat anders geregeld dan bij ons in Nederland. Er wordt daar gewerkt met een aantal andere methoden op het gebied van nutsvoorzieningen. Het is van belang om hier rekening mee te houden wanneer u van plan bent om een tweede huis in Zweden te kopen.

Verwarming bij Zweedse huizen

Verwarming door middel van aardgas is in Zweden niet mogelijk. Men kan er vanuit gaan dat de stookkosten in Zweden dan ook een heel stuk hoger zullen liggen dan die in Nederland. Populaire verwarmingssystemen zijn op dit moment onder andere geo-warmtesystemen.  Geo-warmtesystemen maken gebruik van verschillen in temperatuur in de bodem, waardoor dit een relatief goedkoop systeem is. Waar daarnaast veel gebruik van wordt gemaakt zijn cv-systemen die werken met een op olie, hout of elektriciteit gestookte cv-ketel. Houdt er hierbij wel rekening mee dat olie en elektriciteit zeker geen goedkope brandstoffen zijn. Hout daarentegen is dan weer een stuk goedkoper, maar ook een stuk minder gebruiksvriendelijk. Wat dan ook populair is, is gebruik maken van een systeem wat werkt met geperste houtkorrels. Bij systemen die werken met deze korrels, worden de korrels automatisch in het systeem gepompt. Dit betekent dat dit systeem veel gebruiksvriendelijker is dan een systeem met houtblokken. Daarnaast is dit systeem ook relatief goedkoop.

Watervoorziening en riolering bij huizen in Zweden

Voor een deel van de Zweedse huizen geldt dat deze zijn aangesloten op de waterleidingen en de rioleringssystemen die via de gemeente verzorgd zijn. De rest van de woningen maakt gebruik van eigen watervoorzieningen, zoals een put, of maakt gebruik van water dat rechtstreeks uit een meer of rivier komt. Dan zijn er nog de eigen rioleringsystemen, dit zijn veelal tanks in de grond. Verplicht zijn vandaag de dag 3-kamertanks met infiltratiesysteem. Als koper van een tweede huis is het verstandig om na te vragen of de woning die u op het oog heeft voldoet aan de eisen die de gemeente stelt op dit gebied.