Voordelen beleggen in een recreatiewoning

geplaatst op 14-11-2016
 Tweede woning 
alt

Uit recent onderzoek van de makelaarsvereniging NVM (Nationale Vereniging voor Makelaars) blijkt dat er steeds meer mensen zijn die een huisje kopen. Het aantal verkochte recreatiewoningen is in 2015 sterk gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij is ook de gemiddelde prijs van een recreatiewoning toegenomen. Hierbij moet wel gezegd worden dat niet iedere regio in Nederland aan populariteit gewonnen heeft. Het zijn vooral de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, Noord-Holland en Limburg waar het aantal transacties van recreatiewoningen toenam.

Niet alleen kopen mensen een recreatiewoning om hier zelf in te verblijven, ook om de recreatiewoning te verhuren aan anderen. Volgens het onderzoek ziet circa twintig procent van de ondervraagden de investering in een recreatiewoning enkel als een belegging. Wat zijn de voordelen van het beleggen in een recreatiewoning? Wat maakt het juist in deze tijd zo aantrekkelijk om een recreatiewoning aan te schaffen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

De mogelijkheid om een recreatiewoning te verhuren

De investering in een recreatiewoning brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is het allereerst mogelijk om een recreatiewoning te verhuren. Sommige recreatiewoningbezitters kiezen ervoor om een recreatiewoning enkel aan vrienden en familie te verhuren, anderen verhuren hun recreatiewoning ook aan onbekenden. Er zijn verschillende websites waarop u een recreatiewoning te huur aan kunt bieden. Zo kunt u in de zomer- en winterperiode aan uw recreatiewoning verdienen, zonder dat u hier zelf veel onderhoud aan uit hoeft te voeren.

Let op! Het is niet in iedere gemeente toegestaan om een recreatiewoning voor het volledige jaar te verhuren. In sommige gemeentes mag u bijvoorbeeld maar een deel van het jaar in de recreatiewoning verblijven. Dit geldt onder meer voor veel gemeentes aan de Noord-Hollandse kust. Om te voorkomen dat u achteraf veel inkomsten misloopt door deze regeling is het aan te raden om hier vooraf onderzoek naar te doen. Gelukkig zijn er voldoende gemeentes die de mogelijkheid bieden om een recreatiewoning permanent te verhuren.

Verkoop een recreatiewoning tegen een hogere prijs

U kunt er niet alleen voor kiezen om een recreatiewoning te verhuren, maar u kunt de recreatiewoning ook na verloop van tijd voor meer proberen te verkopen. Op dit moment is de gemiddelde prijs voor een recreatiewoning in Nederland zo’n 120.000 euro. Dit is acht procent meer dan de gemiddelde verkoopprijs van een jaar eerder. De huidige prijs komt echter nog lang niet in de buurt van de gemiddelde verkoopprijs voordat de financiële crisis in 2007 begon. Destijds werden recreatiewoningen voor gemiddeld 180.000 euro verkocht. Kortom, de markt biedt nog voldoende mogelijkheden om in verkoopprijs te stijgen!

Door nu te investeren in een nieuwe recreatiewoning kunt u deze voor meer verkopen als de markt voor recreatiewoningen verder aantrekt. Mocht de markt stabiliseren, dan haalt u inkomsten uit de verhuur van een recreatiewoning. Zeker in Zeeland worden momenteel veel nieuwe recreatiewoningen gebouwd, wat voor een investering erg interessant is. Niet alleen is Zeeland een populaire provincie onder toeristen, ook zult u in de komende jaren weinig onderhoud uit hoeven voeren aan uw recreatiewoning in Zeeland.

Tip: kijk eens op internet naar nieuwbouwprojecten met recreatiewoningen! Wellicht wilt u niet direct investeren, maar bent u dit op termijn wel van plan. Door u nu al in te schrijven voor dergelijke projecten, blijft u op de hoogte en kunt u instappen op het moment dat het voor u uitkomt.