Waar je over na moet denken bij het kiezen van een recreatiewoning

geplaatst op 15-12-2021
 Tweede woning 
Zit je erover na te denken om te investeren in een recreatiewoning? Dat is spannend en leuk, maar er komen wel de nodige beslissingen bij kijken. In dit artikel gaan we dieper in op waar je over na moet denken bij het kiezen van een recreatiewoning.
alt

Wat is een recreatiewoning?

Allereerst is het handig om te weten wat we nu precies met een recreatiewoning bedoelen. Het is een zeer breed begrip, maar eigenlijk is het simpelweg een huisje die bedoeld is om vakantie in te vieren - en dus niet om in te wonen. Oftewel: een vakantiehuisje. Het is dan ook in de meeste gevallen een tweede huis.

Welke bestemming kies je?

Een van de belangrijkste én moeilijkste beslissingen is uiteraard de bestemming. Ga je voor Nederland of voor het buitenland? En als je naar het buitenland wilt, voor welk land kies je dan? Aan zowel Nederland als het buitenland kleven voor- en nadelen.

De allure van het buitenland is duidelijk. Veel mensen zien vakanties als een ontsnapping van de dagelijkse routine en daar is een verandering van omgeving een prima hulpmiddel bij. Er zijn tal van mooie bestemmingen om uit te kiezen. 

Het hangt af van welke buitenlandse bestemming je kiest, maar het weer kan ook een doorslaggevende factor zijn. De zon roept al snel een vakantiegevoel op en daar kun je in Nederland nooit echt zeker van zijn, zelfs niet in de zomer.

Een Nederlandse recreatiewoning is doorgaans wél een stuk makkelijker qua regelwerk. Bij een huis in het buitenland moet je je uitgebreid verdiepen in de lokale wetgeving en kan de taalbarrière je parten spelen. Een recreatiewoning in Nederland komt met veel minder rompslomp en is daardoor toegankelijker.

Bovendien kan het ook zeker een voordeel zijn dat je vakantiehuisje lekker dichtbij is. Je bent er altijd binnen een mum van tijd en kunt er dus ook makkelijk voor een paar dagen naartoe. Je hoeft dus ook niet per se te plannen en kunt er ook spontaan naartoe.

Wil je de recreatiewoning verhuren als je er niet bent? Dan is het goed om niet alleen stil te staan bij welke locatie je zelf wilt, maar ook bij waar huurders naar op zoek zijn. Hoe gewilder de locatie, hoe groter de kans is dat je geld kunt verdienen met je woning. De aanvankelijke investering is dan hoger, maar dit kun je wél weer terugverdienen.

Type recreatiewoning

Er zijn verschillende soorten recreatiewoningen. Ik zet er een aantal op een rij:

  • Een tiny house is momenteel razend populair, zeker onder mensen voor wie duurzaamheid een belangrijk thema is. 

  • Een chalet is in principe een (grotendeels) houten vakantiewoning. Je vindt dit vooral in de Alpenlanden. Omdat ze vaak goed verwarmd zijn, kun je er ook in de winter gebruik van maken. 

  • Een bungalow lijkt op een chalet, maar kan ook van andere materialen zijn gemaakt. Het heeft bovendien één verdieping, terwijl een chalet meerdere verdieping kan hebben. 

  • Villa. Dit is uiteraard alleen voor mensen met diepe zakken, want hier hangt een flink prijskaartje aan. 

  • Een strandhuisje is heerlijk omdat je pal aan het strand zit, maar het is meestal wel een stuk kleiner dan andere recreatiewoningen.

Faciliteiten rondom de recreatiewoning 

Niet alleen de recreatiewoning zelf is een belangrijk punt, maar ook in wat voor omgeving deze staat. Wil je bijvoorbeeld in een vakantiepark staan, of juist liever niet? Moet er een zwembad in de buurt zijn? Denk vooraf goed na over wat je wensen zijn. 

De staat van het recreatiewoning 

Een recreatiewoning heeft niet dezelfde bouwnormen als een ‘normale’ woning. Hierdoor zal je ongetwijfeld tegen een aantal recreatiewoningen aanlopen die niet meer in de allerbeste staat verkeren. Als je er zelf niet het benodigde verstand van hebt, neem dan een specialist mee die goed kan inschatten hoe de woning eraan toe is. 

Misschien ben je juist op zoek naar een opknapper. Dit kan een interessant project zijn en voor een flink lagere aanschafprijs zorgen. Je hebt dan bovendien veel invloed op hoe de woning eruit komt te zien. Laat de haalbaarheid van je ideeën altijd toetsen door een aannemer, zodat je niet onverhoopt met een bouwval blijft zitten. Zelf verbouwen is niet in alle gevallen de beste keuze.