Misschien ben je op zoek naar een tweede woning in België. Het is bijvoorbeeld erg leuk om een recreatiewoning in dit land te hebben. Bij een verhuizing komt veel kijken en het kan best overweldigend zijn. Door alles stap voor stap te doen voorkom je veel stress. Kijk bijvoorbeeld eerst naar de inschrijvingen en verzekeringen voor buitenlanders in België. Iedereen die van plan is om zich langdurig in België te vestigen zich binnen acht dagen inschrijven op het gemeentehuis.
Verhuizen naar België: wel of geen visum nodig?
Door je in te schrijven op het gemeentehuis start je het proces voor een verblijfsvergunning van dit land. Burgers van de Europese Unie hebben geen Belgisch visum nodig, maar moeten zich wel inschrijven bij de gemeente. Ook inwoners uit deze landen hebben geen visum nodig:
● Zwitserland
● IJsland
● Noorwegen
● Liechtenstein
Inschrijven op het gemeentehuis: wat moet je meenemen?
In vrijwel elke Belgische provincie verloopt het inschrijvingsproces bij de gemeente eenvoudig. Er zijn slechts kleine verschillen. Zo zijn sommige gemeenten meer gewend aan personen uit het buitenland en bieden hun diensten aan in verschillende vreemde talen. Daardoor verloopt het inschrijven sneller en soepeler. Neem deze documenten altijd mee naar het gemeentehuis:
● Je paspoort of ID-kaart
● Pasfoto’s
● Een huisvestingscontract
● Bewijs van een ziektekostenverzekering
● Bewijs dat je in België in jouw levensonderhoud kunt voorzien
Inschrijven voor het sociale stelsel van België
Iedereen die in België woont moet bijdragen aan de sociale zekerheid en gezondheidszorg. Wie bijvoorbeeld een zorgverzekering wil afsluiten in het buitenland moet de regels goed doorlezen. Normaliter sluit een werkgever verzekeringen voor jou af, maar zelfstandig ondernemers moeten dit zelf doen. Heb je een onderneming? Neem dan contact op met de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. In dat geval maak je deel uit van het sociale vangnet in België dat onder andere de volgende zaken betreft:
● Ziekte-uitkeringen
● Werkloosheidsuitkeringen
● Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
● Toelagen voor gezinnen
● Pensioenen
Afsluiten van een huurovereenkomst
Natuurlijk heb je huisvesting nodig in België. Wellicht wil je eerst iets huren in plaats van kopen. In dit land betaal je meestal niet contant geld aan de verhuurder. In plaats daarvan wordt de zogeheten huurwaarborg op een spaarrekening geplaatst die zowel op jouw naam als die van de verhuurder wordt geopend. Je hebt dus twee handtekeningen nodig om het geld op te nemen. Als huurder heb je daarmee de zekerheid dat de borg aan het einde van de huurovereenkomst door de verhuurder wordt teruggeven. Natuurlijk moet alles in de huurwoning wel netjes in orde zijn.
Huur een goed verhuisbedrijf in
Goed voorbereid zijn is de sleutel tot een succesvolle verhuizing naar België. Niet alleen wat betreft inschrijvingen en verzekeringen, maar ook het verhuisproces zelf. Huur bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in met goede beoordelingen. Vergelijk verhuisbedrijven met elkaar en maak een keuze op basis van die informatie.
Hoe verhuis je zware spullen?
Een goed verhuisbedrijf moet zware spullen zoals een piano kunnen voeren. Een piano verhuizen is een zware klus en begint al thuis. Veel piano’s staan op scherpe wieltjes. Gelukkig maar, want een piano is zwaar. Zodoende zijn meerdere verhuizers nodig om het instrument te vervoeren. Pak de piano voor de verhuizing goed in met dekens en doeken en bescherm je vloer met een aantal dekens of oude handdoeken. Rijd er daarna met de piano overheen. Dit is slechts een klein onderdeel van een verhuizing naar België, maar door overal rekening mee te houden verhuis je zonder stress!