Zonnepanelen zijn momenteel een enorm interessante investering voor op je (tweede) huis. Door de huidige, schommelende energieprijzen is het aantrekkelijk om jouw eigen energieleverancier te worden. Een zonnepanelen installatie maakt dit mogelijk. De panelen zijn voorzien van zonnecellen die het zonlicht zullen opvangen en omzetten in bruikbare energie.
Er zijn in Nederland diverse zonnepanelen verkrijgbaar. Het is om die reden belangrijk dat jij jou, voorafgaand aan de aankoop van de duurzame zonnepanelen, goed verdiept in de eigenschappen en verschillen van de verschillende zonnepanelen. Maar moet je op letten tijdens het kopen van de installatie? Wij helpen jou!
Tijdens de aankoop
Gedurende het offertetraject zul jij voor een aantal keuzes komen te staan. Denk hierbij aan: hoeveel zonnepanelen wil ik plaatsen? Welk type zonnepanelen wil ik? Welke omvormer is het meest geschikt? De installateur helpt jou hierbij vaak aardig op weg. De soorten zonnepanelen die de installateur zal aanbieden, zullen afhangen van de leveranciers waarmee de installateur samenwerkt. Zonnepanelen van slechte kwaliteit zullen echter nooit aangeboden worden, doordat alle panelen moeten voldoen kwaliteitsnormen waar een hoop eisen aan verbonden zitten.
Het verschil tussen de panelen is vaak de manier waarop de panelen worden geïnstalleerd. Bovendien heb jij ook invloed op de kleur en het materiaal van de zonnepanelen.
Welke panelen kies je?
1. Vermogen van het paneel
Hoe meer vermogen het paneel biedt, hoe meer stroom het paneel zal opwekken. Hoe meer stroom het paneel opwekt, hoe hoger de besparingen zullen zijn en hoe gunstiger de situatie voor de eigenaar van de zonnepanelen zal zijn. Het is dus raadzaam om op zoek te gaan naar zonnepanelen met een hoog vermogen. De meest gangbare zonnepanelen bieden een vermogen van 370 Wattpiek per paneel. Er geldt echter wel: hoe hoger het vermogen, hoe duurder het paneel.
2. Kleur en soort
Zonnepanelen zijn in twee kleuren verkrijgbaar: zwart en blauw. Hoewel de kleuren op elkaar lijken, zijn de verschillen tussen beide panelen redelijk groot. Monokristallijnen zonnepanelen zijn meestal zwart, polykristallijnen zonnepanelen zijn meestal blauw. De monokristallijnen zonnepanelen zijn vaak iets prijziger ten opzichte van de polykristallijnen zonnepanelen, maar bieden daarentegen wel meer voordelen. Monokristallijnen zonnepanelen werken iets efficiënter op bewolkte dagen, doordat dit type geen naden in het paneel heeft. Ook zal de achteruitgang van het paneel door de jaren heen kleiner zijn dan de polykristallijnen zonnepanelen.
Verder zijn er ook rode, groene en zelfs transparante zonnepanelen mogelijk. Deze kleuren gaan echter ten koste van het rendement. De felle kleuren zijn dus voornamelijk interessant als jij jouw woning een extra tintje wilt geven, maar zullen niet gunstig zijn op financieel vlak.
3. Soort omvormer
De omvormer zal het gelijkstroom omzetten in bruikbare wisselstroom. Het is dus een belangrijk onderdeel van de gehele installatie en daarom de aandacht waard. Let op:
- Is het vermogen van de omvormer goed afgestemd op het totale vermogen van jouw zonnepanelen?
- Koop de onderdelen dus liefst bij één leverancier, aangezien de omvormers niet met alle zonnepanelen te combineren zijn.
- Heeft de omvormer één of meer Maximum Power Point Trackers? De MPPT zorgen dat de stroomproductie optimaal is.