Waar op letten bij aanschaf recreatiewoning

geplaatst op 07-08-2019
 Tweede woning 
alt

Een vakantiewoning of recreatiewoning is natuurlijk heerlijk. Het idee dat bij een komende vakantie hier volop van genoten kan worden is erg prettig. Om een vakantiewoning te kopen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Als de recreatiewoning met eigen geld aangekocht kan worden is dit uiteraard een goede optie. Veel mensen kopen een tweede woning met een hypotheek. We bespreken graag de mogelijkheden van hypotheek afsluiten voor de recreatiewoning. 

Een hypotheek voor een recreatiewoning

Het is mogelijk om een recreatiewoning te kopen door de hypotheek op de eigen woning te verhogen. De tweede woning kan met een hypotheek op de eigen woning gekocht worden. Natuurlijk kan dit alleen als er overwaarde is bij de eigen woning. Een andere optie is een vastgoed hypotheek. Er zijn een aantal banken welke hier een mogelijkheid voor aanbieden. De regels van de maximale hypotheek zijn wel anders en de rentes welke gerekend worden zijn wat hoger. Het is mogelijk om hier gebruik van te maken. 

Het tweede huis kopen met de overwaarde

Wanneer er overwaarde is op de eigen woning dan is het mogelijk om hiermee het tweede huis te kopen. De hypotheek moet vandaag de dag in dertig jaar afgelost worden voor de eigen woning. Bij de verhoging voor het tweede huis is dit niet nodig. Banken accepteren dat tot 60 procent aflossingsvrij is. Soms kan het zelfs 65 procent zijn. Het zorgt voor lagere maandlasten. De hypotheek voor de tweede woning is trouwens niet fiscaal aftrekbaar. Het is een schuld welke in box drie valt net als de waarde van de recreatiewoning. 

Een investeringshypotheek of vastgoed hypotheek

Een andere mogelijkheid is de investeringshypotheek. Het is een optie als er onvoldoende overwaarde is. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor het tweede huis. Het is wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Het is belangrijk om duidelijk te zijn in wat je wilt doen met de woning. Verhuur je de tweede woning? Dan mag je de inkomsten van verhuur meetellen. Het huis wordt dan wel in verhuurde staat getaxeerd (wat een lagere waarde is). Vervolgens wordt maximaal 80 procent van de woning gefinancierd. Er moeten dus eigen middelen zijn. Er zijn een vijftal banken welke een tweede woning financieren. Het is belangrijk om de bank te kiezen met de beste voorwaarden voor de aankoop en financiering van jouw tweede huis.