Waar op te letten bij een recreatiewoning?

geplaatst op 05-03-2020
 Tweede woning 
alt

Regen, harde wind en koude temperaturen zijn (helaas) de weersvoorspellingen wanneer je in Nederland woont. Niet gek om op zo een regenachtige dag te dagdromen over tweede huis of recreatiewoning. Wanneer je eenmaal aan het oriënteren bent, kom je erachter dat het onzekerheden met zich meebrengt: ‘Is het betrouwbaar? Wat is de grens van mijn erf? Kan er gebouwd worden? Veel mensen lopen hier tegenaan en zonder de juiste informatie kunt u snel in conflict komen met de buren en de gemeente. Lees snel verder, we leggen u uit hoe u hier geen last van hoeft te hebben!

Krijg inzicht met een kadastrale kaart

U heeft een droomhuis op het oog, maar hoeveel grond heeft u echt? Het bepalen van de erfgrens kan lastig zijn. Een eerder geplaatste schutting kan namelijk afwijken van de daadwerkelijke perceelsgrens. Daarbij kan het erf kan uit meerdere percelen bestaan. Gelukkig zijn er rechtsgeldige registers die de kadastrale grenzen weergeven van alle losse percelen. Het is dus raadzaam om dit van te voren op te vragen. Hierin heeft u vaak verschillende mogelijkheden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het voor uw eigen erf te doen, maar u kunt ook inzicht krijgen van de maatvoering van de buurt en wat de bestemmingsplannen en vergunning zijn.

De voordelen van een kadastrale kaart

Door middel van van het aanvragen van een kadastrale kaart, krijgt u als potentiële koper of huurder inzicht in de volgende gegevens:

  • de parceelgrenzen;
  • de grootte van de parceel(s);
  • de betrouwbaarheid van de verkoper of verhuurder;
  • verjaring van uw grond;
  • verjaring van de grond van uw buren;
  • geen conflicten met de buren.

Hoe vraag ik een kadastrale kaart aan?

Het aanvragen van een kadastrale kaart kan makkelijk online verricht worden.

U kunt een kadastrale kaart aanvragen en deze gegevens gebruiken voor verschillende officiële instanties inzetten, zoals de Overheid, juridische loketten, notarissen, maar ook voor aannemers en (particuliere) verkopers/verhuurders.