Waarom een vakantiewoning altijd veilig moet zijn

geplaatst op 24-04-2021
 Tweede woning 
alt

Het is niet vreemd dat je alles goed af moet sluiten als je thuis weggaat. Voor jouw vakantiewoning is dit eveneens zo belangrijk. Je kunt namelijk niet elke minuut bekijken wat er rondom jouw vakantiewoning gebeurt. Koop een deurslot (cilinder) of bekijk verschillende opties voor alarmsystemen of camera’s. In dit artikel staan verschillende tips over hoe je jouw vakantiewoning goed kunt beschermen en zodoende ongenode gasten kunt buitenhouden. 

Beveiliging

Je denkt bij het woord ‘’beveiliging’’ waarschijnlijk meteen aan alarmsystemen en camera’s. Hier komen we straks ook zeker op terug. Echter, fysieke beveiliging van deuren en ramen is net zo belangrijk. Het is namelijk zo dat criminelen bij het zien van goede deur- en raamsloten minder geneigd zijn in te breken. Dit komt doordat het ze veel meer tijd gaat kosten. Hoe langer ze bezig zijn, hoe meer kans ze hebben dat ze worden gespot. Het is dan ook een groot risico. Beveiliging kan al zeer laagdrempelig beginnen. Bij de aanschaf van goede deur- en raamsloten raden wij aan om goed te letten op keurmerken. Ondanks dat deze keurmerken natuurlijk geen complete garantie bieden, zegt het wel iets over de kwaliteit van het slot. 

Alarmsystemen en camera’s

Beveiliging begint bij fysieke sloten voor ramen en deuren, maar je kunt ook een stap verder.  Het gebruiken van alarmsystemen is een goede manier om inbrekers buiten de deur te houden. Denk wel goed na over welke functionaliteiten je wilt. Sommige systemen kunnen een mogelijke inbraak direct rapporteren aan de plaatselijke autoriteit. Andere systemen zijn vooral bedoeld om inbrekers af te schrikken. Ze gebruiken lichten en geluid om criminelen weg te jagen. Daarnaast is het tegenwoordig enorm gemakkelijk om vanuit thuis een IP camera in een ander land te bekijken. Ideaal om zo overzicht te houden van wat er allemaal gebeurt rondom jouw vakantiewoning. Let op: deze camera’s moeten verbonden zijn met een IP adres. Dit betekent dat ze het alleen doen als de wifi ook werkt. Ook dit brengt enige veiligheidsrisico’s met zich mee. Laat je dus goed informeren over hoe je deze camera’s goed beschermd, zodat niet iedereen de beelden te zien krijgt. 

Ken je buren

Of je nu op een vakantiepark een huis hebt of in een afgelegen dorp, buren kunnen je enorm helpen. Juist dit zijn de mensen die ongebruikelijkheden zien, ook buiten het zicht van de camera’s. Goed contact met de buren is een van de beste methodes om jouw vakantiewoning te beschermen. Spreek met je buren af dat ze een oogje in het zeil houden wanneer jij er niet bent en andersom natuurlijk.