Waarom kinderen sneller een andere taal leren

geplaatst op 11-09-2023
 Zomervakantie 
Wanneer je als volwassene een tweede (of misschien derde) taal gaat leren lukt dat op wilskracht vaak goed, mits je de taal ook in de praktijk spreekt, anders zakt het al snel weer weg. Voor kinderen is een andere taal dan hun moedertaal leren meer vanzelfsprekend. Wanneer je tweetalig opgevoed wordt, zorgt dat ervoor dat je deze talen in je volwassen leven vloeiend en vanzelf spreekt. Waarom leren kinderen taal sneller dan volwassenen?
alt

 

Op ontdekking

Voor (jonge) kinderen staat iedere dag in het teken van leren. Waar volwassenen van bepaalde zaken al lang niet meer opkijken, omdat ze het zo vaak gezien hebben of er zelfs aan voorbij gaan, is alles voor kinderen een ontdekkingstocht. Zij moeten immers de wereld nog leren kennen, en die lijkt een stuk groter wanneer je zelf klein bent. Toch blijkt het dat kinderen bijvoorbeeld een vreemde taal, gemakkelijker aanleren dan volwassenen.

Regels

Wanneer je in je volwassen leven een vreemde taal aanleert, vergelijk je dit constant met je moedertaal die je zo bekend is. Lastig, want iedere taal heeft natuurlijk haar eigen spelling- en grammaticaregels. Kinderen leren een taal op een andere manier. Zij nemen veel onbewuster de taal zelf in zich op, en de regels volgen dan vanzelf.

Niet nadenken

Een reden voor dit ‘anders leren’ zou kunnen zijn dat kinderen minder nadenken bij het leren van een taal dan volwassenen. Een taal leren is voor hen veel meer een onbewuste activiteit. Kinderen kunnen bijvoorbeeld gaandeweg steeds meer woorden onderscheiden en herkennen, zonder dat ze hier erg hun best voor doen.

Spelend leren

Engels is een wereldtaal waar je, wanneer je de taal goed beheerst, je hele leven profijt van kunt hebben. Om kinderen in hun taalontwikkeling te stimuleren, kun je hen bijvoorbeeld opgeven voor een taalkamp engels. Door middel van verschillende activiteiten in het Engels, zoals knutselen, bewegen of zingen, maken zij op een onbewuste manier kennis met de Engelse taal, zonder dat ze het idee hebben dat ze op school zitten of iets moeten leren.

Engels zomerkamp Nederland

Summer Camp organiseert deze zomer weer kinderkampen in het Engels op diverse locaties in Nederland. Tijdens deze 3-daagse kampen maken kinderen tussen de 4 en 11 jaar door middel van diverse activiteiten op een toegankelijke manier kennis met de Engelse taal. Want niet alleen het leren staat hier centraal, juist ook lol en ontspanning maken een belangrijk deel uit van deze mini-vakanties.

 

1 reactie

diny op 06-10-2023 om 09:02
wij zijn als gezin met jonge kinderen richting spanje gegaan en het is gewoon verbluffend om te zien hoe snel jonge kinderen het spaans oppakken. dit heeft hun en ook ons geholpen om te integreren in spanje als nieuwe thuisland. we wonen inmiddels al een aantal jaren in spanje en zijn actief in de verhuur van vakantiehuizen en krijgen naast nederlanders, duitsers en belgen ook steeds meer spanjaarden als klanten. mijn man en ik spreken inmiddels ook wel een woordje spaanse maar als je de vergelijkt met onze kinderen is het verschil toch wel groot.
Reactie plaatsen