Wanneer is een energielabel recreatiewoning verplicht?

geplaatst op 09-06-2020
 Tweede woning 
Zuinig met energie omgaan in natuurlijk ook van belang als je bezitter bent van een tweede woning. Iets wat dan al gauw ter sprake komt is een energielabel en als woningeigenaar is het natuurlijk ook handig te weten wat verstandig is om te doen.
alt

Wist je dat je als eigenaar van een recreatiewoning in de meeste gevallen verplicht bent om bij verkoop of verhuur van je recreatiewoning te beschikken over een geldig energielabel? Beschik je niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een boete die flink kan oplopen. Hieronder vertellen we meer over de energielabel verplichting voor recreatiewoningen.

Energielabel verplichting voor recreatiewoningen

In principe is het voor de meeste eigenaren van een recreatiewoning verplicht om te beschikken over een geldig energielabel. Beschik je nog niet over een geldig energielabel? Dan is het wellicht verstandig om eerst een aantal energiebesparende maatregelen te nemen, voordat je een energielabel voor tweede huis aanvraagt. Het nemen van maatregelen voor energiebesparing zorgt voor een gunstigere energieklasse. Energiebesparende maatregelen die je kunt nemen kunnen zijn: zonnepanelen plaatsen, overstappen op LED verlichting, isolatie verbeteren, een HR ketel installeren en ga zo maar door.

Niet elke recreatiewoning is verplicht om te beschikken over een energielabel. Er zijn namelijk een aantal uitzonderingen op de energielabelplicht. Hieronder hebben we de uitzonderingen op een rijtje gezet:

     Voor alleenstaande recreatiewoningen kleiner dan 50 m2 is een energielabel niet verplicht. Stacaravans en chalets vallen ook onder deze uitzondering.

     Voor recreatiewoningen die per jaar minder dan vier maanden gebruikt worden en het energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik, dan geldt er ook geen energielabel verplichting.

     Wordt de recreatiewoning meer dan 4 maanden per jaar verhuurt aan wisselende recreanten? Dan geldt de energie verplichting ook niet.

Hoe werkt een energielabel aanvragen voor je recreatiewoning?

Het aanvragen van een geldig energielabel is afhankelijk van de manier waarop je recreatiewoning geregistreerd is in het BAG-register. Staat je recreatiewoning geregistreerd als woningbouw? Dan kan je gemakkelijk een definitief energielabel aanvragen via EnergielabelVoorWoningen.nl.

Staat je recreatiewoning in het BAG-register als utiliteitsbouw geregistreerd? Dan is het nodig om een EPA-U energielabel aan te vragen. Dit kan via EnergielabelVoorMijnPand.nl. Schakel dit bedrijf in als je een geldig energielabel wilt laten opstellen voor je recreatiewoning dat geregistreerd staat als utiliteitsbouw.