Wat is een hydrofoorpomp en wanneer is hij nuttig?

geplaatst op 26-04-2022
 Tweede woning 
Als je al een langere tijd een recreatiehuis hebt, heb je de term hydrofoorpomp vast al wel voorbij horen komen. Maar wat is een hydrofoorpomp nu precies? Dat, en hoe een hydrofoorpomp in je voordeel werkt als je een vakantiehuis hebt lees je hier.
alt

Wat een hydrofoorpomp is

Een hydrofoorpomp wordt soms ook simpelweg hydrofoor genoemd. Een andere minder gebruikte term hiervoor is drukverhogingsinstallatie. Dat geeft misschien beter weer wat deze pomp eigenlijk doet. Een hydrofoorpomp wordt namelijk gebruikt om de waterdruk te verhogen. En dat kan om verschillende redenen erg nuttig zijn.

De waterdruk verhogen

Er zijn namelijk verschillende situaties denkbaar waarin je last kan hebben van een te lage waterdruk. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de douche of kraan. Ook als je op een hogere verdieping woont, kan je last hebben van een te lage waterdruk. Dat kan ook het geval zijn bij het doortrekken van het toilet. Veel stacaravans en vakantiehuisjes maken gebruik van een hydrofoorpomp. Hier is het een te lage waterdruk namelijk vaker een bekend probleem.

Een lage waterdruk

Vooropgesteld dat er niks mis is met je leidingen en kranen, is er een bekende oorzaak waardoor mensen vaak gebaat zijn bij een hydrofoorpomp. Dit is namelijk de toename van het gelijktijdige watergebruik. Vooral als je met meerdere mensen samenwoont kan dit het geval zijn. Wat hier ook veel mee te maken heeft, is de toenemende luxe waaraan we gewend zijn. Steeds meer mensen laten een tweede douche installeren en hebben bijvoorbeeld meerdere wasbakken. Hier komt ook nog eens bij dat steeds meer apparaten veel water verbruiken zoals de wasmachine maar ook de vaatwasser die inmiddels niet meer weg te denken is.

Hoe een hydrofoorpomp werkt

Wat belangrijk is om te weten, is dat een hydrofoorpomp vaak een druktank heeft. Water wordt via een aanzuigaansluiting in deze druktank gepompt. Zoals al duidelijk wordt uit de naam, staat deze tank onder druk en reguleert deze de druk ook. De hydrofoorpomp stopt met het aanzuigen van water als er genoeg water in de tank zit. Hier blijft dit water opgeslagen totdat iemand in huis gebruik maakt van water dat uit de kraan komt. Het grote voordeel van een hydrofoor zit hem juist in deze tank waar het water wordt opgeslagen.

Het voorkomen van waterslag

Doordat er een kleine voorraad water al opgeslagen is in de hydrofoorpomp, wordt waterslag voorkomen of vermindert. Waterslag kan plaatsvinden in je waterleiding als de kraan voor korte momenten aan wordt gezet. Hierbij vindt er een verandering van druk plaats in de leidingen. Hierdoor ''slaat'' het water in de leidingen om zich heen. Vaak kan je dit ook merken aan de waterleidingen doordat dit een tikkend of bonkend geluid maakt. Op de lange termijn kan dit de leidingen beschadigen wat erge gevolgen kan hebben.

De hydrofoorpomp en watertoevoer

De voorraad water die in de tank van de hydrofoorpomp opgeslagen zit wordt dus eerst gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de hydrofoor niet steeds voor kleine hoeveelheden aan hoeft te slaan. Mocht de tank nou leeg raken, dan schakelt de hydrofoorpomp zichzelf automatisch weer in om dit bij te vullen. Als je ook last hebt van een lagere waterdruk kan een hydrofoor dus een oplossing bieden!