Wat is jouw favoriete vakantieplek in Nederland?

geplaatst op 20-10-2020
 Zomervakantie 
 Wandelen 
Ga jij regelmatig in eigen land op vakantie, of ben je juist gewend om zodra je een paar dagen vrij bent naar het buitenland te vertrekken? Steeds meer Nederlanders ontdekken dat we ook in eigen land heel veel mooie plekken hebben. Sterker nog: er zijn heel veel mensen die hier een echte favoriete vakantieplek hebben.
alt

Iets anders dan thuis

De meeste mensen gaan op vakantie om even weg te zijn van thuis. Even in een andere omgeving, even uit het dagelijkse ritme. Om die reden is het dus ook wel zo logisch dat de favoriete vakantieplek in eigen land er vaak eentje is met een ander soort landschap of invulling dan men thuis gewend is. Woon je in het zuiden van Limburg, tussen de heuvels, dan zullen deze niet per se meer een vakantiegevoel bij je oproepen. De kans is groter dat jouw favoriete vakantieplek zich dan langs de kust bevindt, in een voor jou onbekend landschap, of bijvoorbeeld in Drenthe of Overijssel. Woon je in de Randstad, in of bij een drukke stad, dan zal je juist eerder neigen naar een plekje waar meer rust te vinden is, en meer natuur. En wie juist opgroeit middenin de natuur, zal op vakantie misschien juist eerder de drukte opzoeken, en voor een stedentrip gaan.

Je favoriete plekje in eigen land wordt dus deels bepaald door waar je woont, en zal vaak een tegenovergestelde van je eigen woonomgeving zijn. Er zijn echter meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van je favoriete plek. Je hebt simpelweg ook een persoonlijke voorkeur. De ene persoon komt helemaal tot rust bij het zien van de zee, terwijl de ander juist in zijn of haar element is in de bossen of tussen de heuvels. Heel bijzonder eigenlijk, dat we zoveel verschillende landschappen hebben in ons kleine landje. Er is voor ieder wel iets!

De Wadden: bijna buitenland

Veel mensen hoeven niet lang na te denken als hen wordt gevraagd naar de favoriete binnenlandse vakantiebestemming. Zij zijn dol op de Waddeneilanden. Dat is ook wel logisch: door het eilandgevoel waan je je al snel in het buitenland. Je kunt er alleen komen met de boot, en voor veel mensen geldt dat zij tijdens de overtocht letterlijk al hun dagelijkse zorgen achter zich laten.

Binnen de verschillende Waddeneilanden zijn nog aardig wat verschillen. Zo staat Ameland bekend als een eiland voor genieters. Genieters van de natuur, maar ook van lekker eten en mooie hotels. Nobel Ameland is op dit gebied een begrip. Het imago dat het op de Wadden alleen om wadlopen en genieten in stilte in eenvoud draait, schudden zij van zich af. Zowel met hun hotel als hun restaurant Ameland kunnen zij, met respect voor de omgeving, concurreren met heel wat zaken op het vasteland. Volop genieten, culinaire verrassingen en een prachtige omgeving: niet zo vreemd dat zoveel mensen Ameland in hun hart hebben gesloten.

1 reactie

Floris Berkenbos op 17-11-2020 om 15:48
Ik ben het eens dat de Waddeneilanden een favoriete vakantiebestemming is. Corona heeft meegeholpen om vakantie in eigen land een grote te geven. Het is inderdaad een uniek gevoel om als toerist binnen jouw eigen land te zijn.
Reactie plaatsen