Wat kost een oppas nu eigenlijk?

geplaatst op 11-08-2020
 Zomervakantie 
Erop uit voor een weekendje weg naar een vakantieadres of heerlijk een paar dagen naar je tweede huis. Uiteraard kan dit ook zonder je kroost maar zorg dat de kinderen goed opgevangen worden zodat jezelf onbezorgd op pad kunt.
alt

Ben je op zoek naar een oppas, of vraag je je af of het loon dat je de huidige oppas betaald wel passend is? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je jezelf zo goed mogelijk wilt informeren. Daarom proberen we voor jou de kosten van een oppas middels deze blog extra goed duidelijk te maken. Dit doen we door de verschillende aspecten die op de kosten van invloed zijn te ontleden, zodat je zelf een goede inschatting kunt maken op basis van je eigen situatie. Lees dus gauw door!

Het basissalaris

Het begint logischerwijs bij een basissalaris wanneer je nadenkt over de vraag; ‘wat kost een oppas’. Dat basissalaris begint op zijn beurt weer bij het minimumloon dat bij oppaswerk hoort. Minder dan dat kun je een oppas wettelijk gezien niet betalen. We raden overigens aan om uit te gaan van het regionale gemiddelde en niet van het minimumloon, dat vaak vrij laag ligt. Je kunt die gemiddelden gemakkelijk vinden bij het CBS bijvoorbeeld. Dit vormt dan een goed uitgangspunt om het salaris mee te gaan bepalen.

Leeftijd

Hoewel het minimumloon ook al rekening houdt met leeftijd is het belangrijk om ook zelf goed te kijken naar de leeftijd van een oppasser. Hoe ouder zij is, hoe meer zij zou moeten verdienen. Wanneer je sowieso al boven het minimumloon zou gaan zitten is het belangrijk om hier dus zelf rekening mee te houden zodat het beoogde loon netjes meestijgt met de leeftijd van de oppasser.

Ervaring

Bij vrijwel iedere branche, sector en baan krijg je, in ieder geval in Nederland, meer betaald wanneer je meer ervaring hebt. Dat is ook logisch. Ervaring is een goede indicatie dat je kwalitatief goed werk levert, meer verantwoordelijkheden aankunt en weet waar je mee bezig bent. Dat zijn voordelen waar je netjes voor gecompenseerd mag worden. Heeft een oppasser veel ervaring? Betaal haar dan ook een iets hoger salaris.

Extra werkzaamheden

Vaak laten ouders de oppasser één of meerdere extra klusjes doen. Denk aan het opruimen van de woonkamer, even stofzuigen of het inruimen van de vaatwasser bijvoorbeeld. Wanneer het om een kleinigheidje gaat hoef je daar niet persé extra salaris voor te betalen, maar wanneer je de oppas structureel huishoudelijke taken uit laat voeren is het wel zo netjes om die oppasser daar dan ook iets meer voor te betalen dan je anders had gedaan.

Regio

Een oppas in Amsterdam kost nu eenmaal meer dan een oppas in Yerseke. Dat geeft niet, maar je moet er wel rekening mee houden. Anders is de kans groot dat je de oppas in Amsterdam niet gaat vinden, of dat je de oppas in Yerseke veels te veel salaris geeft!

Jouw kinderen spelen een grote rol

Gaat het om één kind of om meerdere kinderen? Heeft jouw kind misschien energie (en streken) voor vier? Denk goed na over het werk waar je de oppasser mee opzadelt, zodat je hem of haar hier ook een eerlijk salaris voor kunt bieden. Vanuit die gedachte kom je altijd wel uit op een eerlijk loon!