Trends (tweede) huis: duurzaamheid

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Beperk je ecologische voetafdruk ook bij je recreatiewoning

In Nederland zien we vanaf 2016 tot aan ongeveer 2020 (en daarna)en verandering in de demografie. Het aantal eenpersoonshuishoudens gaat namelijk stijgen, net als het aantal singles. Daarnaast eindeigen ook steeds meer huwelijken in een scheiding, waardoor er nog meer eenpersoons- of eenouderhuishoudens ontstaan. Hierdoor stijgt ook de vraag naar kleinere woningen, in plaats van eengezinswoningen. Jonge individuen zullen ook liever huren dan kopen, omdat dit financieel aantrekkelijker is. Het tekort aan kleine huizen zal vooral in de stad merkbaar zijn, omdat deze doelgroep vaak graag in de grotere steden en dan met name in het centrum willen wonen.
Het alternatief voor deze groep mensen kan ook de aanschaf van een tweede woning zijn. Wel is het zo dat één en ander samenhangt met de landelijke, provinciale en gemeentelijke beleidsplannen.  Op dit moment is het nog dat er veel haken en ogen zitten aan het (semi-) permanent wonen in een recreatiehuis. Veel insiders denken dat de er in de toekomst beetje bij beetje meer ruimte in de wetgeving zal komen om te verblijven op een recreatiepark.

De natuurgebieden in Nederland zijn ideaal om een tweede woning te bezitten

Gebieden met veel natuur en het algemene platte land zullen steeds meer gaan functioneren als recreatief gebied, waar mensen heengaan voor de rust, om even aan de drukte van het centrum te ontsnappen. Dit zullen de regio’s zijn waar kansen liggen voor ontwikkelaars die actief zijn in de tweede woning sector. Kernwaarden als ruimte, groen en privacy zullen hier overheersen.  
In de stad wordt het steeds belangrijker om meer kleine woonruimtes te creëren, bijvoorbeeld door het optoppen van bestaande gebouwen. Op deze manier worden panden hoger, maar kunnen er gemakkelijk veel nieuwe woonruimtes bijgebouwd worden. Mensen willen het dynamische karakter van de stad combineren met het doorbrengen van de vrije tijd in een basic en natuurrijke omgeving.

Een andere trend op de huizenmarkt is het ontstaan van zogenaamde woongroepen Deze ontwikkeling zie je in feite zowel op in de reguliere woningmarkt als in de recreatiesector. Dus huisje kopen, check de marktontwikkeling.
Dit houdt in dat individuen bijvoorbeeld samen met anderen op zoek gaan naar een gezamenlijke woonruimte, om op deze manier eenzaamheid te voorkomen en meer sociaal contact te hebben. Dit zou tevens ook een ideale oplossing zijn voor de leegstaande kantoorpanden waar ons land nu en in de toekomst mee te maken heeft. In Duitsland is men al begonnen met het gebruik van oude kantoorpanden voor gedeeld wonen. Mensen werken steeds liever vanuit huis, maar ook op dit gegeven zijn de huidige eengezinswoningen nog niet op ingesteld.
Maar ook zie je de ontwikkeling dat meerdere mensen samen investeren in een groot vakantiehuis om hier de weekenden en vakanties door te brengen. Naast het tijd vrijmaken voor en doorbrengen met elkaar worden er ook van dit soort grote recreatiewoningen gekocht met het oog  op een stukje huurrendement en waardevermeerdering van een tweede huis.

Voor zowel je huis als tweede woning is duurzaam het woord van de komende decennia

De laatste trend die we zien op de huidige huizenmarkt is de verandering in duurzaamheid, dus het gebruik van energie. Onze natuurlijk bronnen raken uitgeput, de prijzen schieten omhoog en we moeten dus gedwongen op zoek naar alternatieven. Aardwarmte zal steeds meer worden gebruikt als energiebron en ook de zonne-energietechniek wordt waarschijnlijk verbeterd. Dit betekent niet alleen zonnepanelen op het dak van ons huis, maar bijvoorbeeld ook op de auto. Daarnaast zullen batterijen beter worden, waardoor er meer energie opgeslagen kan worden.
Ook de omslag van de traditionele woningbouw naar de houtskeletbouw is een kentering die er aan zit te komen. Laatstgenoemde bouwwijze is niet alleen beter voor het milieu je merkt het voordeel ook als je de energierekening bekijkt. Geld besparen is wat dat betreft van alle tijden!

Het bouwproces van een (recreatie)woning kan zomaar op de schop gaan

De verandering op de huizenmarkt en wat wij mensen belangrijk vinden, heeft in de toekomst ook steeds meer te maken met de virtuele wereld waarin we leven. Met name ook het 3D-printen zal een steeds grotere rol gaan spelen voor bouwers en architecten. Niet alleen door de mogelijkheden die zij hiermee geboden krijgen, maar ook het gevaar wat erin schuilt. De 3D-printer zal het namelijk ook voor particuliere huishoudens mogelijk maken om zelf dingen voor in huis te printen, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van allerlei ontwerpers en bedrijven.
Momenteel zijn er al projecten die de mogelijkheden uitdiepen van deze geheel nieuwe bouwmethode. Naast dat deze manier van bouwen wel eens voet aan de grond kan krijgen in de reguliere woningmarkt is het zeker niet ondenkbaar dat op een gegeven moment gehele vakantieparken op deze wijze gerealiseerd gaan worden.
De mens wil eigen keuzes maken en daarom is het natuurlijk nog niet exact te voorspellen van de ontwikkelingen in de woningbouw en recreatiesector zal worden. Die onafhankelijkheid zien we in de komende jaren sowieso steeds meer terug: huishoudens die zonnepanelen op het dak plaatsen om in hun eigen energie te voorzien, mensen die met grondwater hun (tweede) huizen verwarmen of verkoelen, en natuurlijk het verbouwen van onze eigen groentes. Al deze slimme aanpassingen in huis zijn natuurlijk niets meer dan maniertjes om ‘het heft in eigen handen nemen’. Wij mensen vinden namelijk niet fijner, dan zelf de controle te hebben. Over alles.

Verhuurverplichting vakantiewoning Oostenrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Bijkomende kosten koop tweede huis Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen