Welke CV ketel in je tweede woning?

geplaatst op 10-05-2021
 Tweede woning 
Er zijn tegenwoordig al verschillende toestellen op de markt waarmee je water en je (tweede) huis kunt verwarmen. Denk aan een zonneboiler of een warmtepomp. Toch zijn er nog steeds vrij veel mensen die kiezen voor een centrale verwarming ketel. Uiteraard is het grotendeels een persoonlijke keuze, maar ik zie toch nog steeds enkele belangrijke voordelen van de CV ketel ten opzichte van alternatieven.
alt

Aan de andere kant ben ik er wel van overtuigd dat we in de toekomst meer alternatieven zullen gaan gebruiken, maar dat is nog niet voor meteen. De technologie staat gewoon nog niet helemaal op punt.

Aankoopprijs

In de eerste plaats is er natuurlijk de aankoopprijs. Veel klimaatactivisten roepen dat de kost voor het milieu belangrijker is dan de aanschaffingsprijs van een toestel. Toch moeten we er rekening mee houden, want iedereen heeft een eigen budget. Bouwen en verbouwen is sowieso al niet goedkoop, dus ik kan goed begrijpen dat het niet makkelijk is om voor de milieuvriendelijke dure optie te kiezen. Al helemaal niet voor jonge gezinnen.

Een CV ketel daarentegen is vrij goedkoop. De reden daarvoor is ook eenvoudig: er zijn al veel langer centrale verwarmingsketels op de markt, dus men heeft de technologie ook al veel kunnen verbeteren. Daarenboven is er ook nog eens heel veel concurrentie tussen de merken onderling, wat ook de prijs kan drukken. Een CV ketel kan je nog wel kopen met 1000 - 1500 euro.

Een warmtepomp installeren is daarentegen veel duurder. Daarvoor betaal je minimaal 5000 euro, maar dat kan ook makkelijk oplopen tot 15000 à 20000 euro. Daarbovenop komen ook nog eens de radiatoren binnenshuis. Indien je aan het renoveren bent, dan kan je met een CV ketel de radiatoren gewoon behouden. Stap je daarentegen over op een ander systeem, dan is de kans groot dat ook alle radiatoren moeten worden vervangen.

Levensduur

Verwarming, vloerverwarming, een CV ketel, het zijn allemaal zaken waarvan je natuurlijk hoopt dat ze zo lang mogelijk meegaan. Zoals we daarnet besproken hebben, valt de CV ketel goed mee qua prijs. Een andere belangrijke factor, is dat de centrale verwarming ketel normaal gezien ook een lange levensduur heeft. Ik ga niet zeggen dat een warmtepomp niet lang meegaat, maar je kunt de twee gewoon niet vergelijken.

Wanneer je rekening houdt met het feit dat een CV ketel minimaal 10 jaar zou moeten meegaan. Dan kost een ketel van 1500 euro op tien jaar je gemiddeld 150 euro per jaar. Voor de warmtepomp mogen we nog veronderstellen dat ze 25 jaar meegaat. Dan nog kost ze al snel 600 euro per jaar. (Gerekend aan een prijs van 15.000 euro)

Je kunt zelf al merken dat we toch over een groot verschil spreken. De kost van een warmtepomp is ongeveer vier keer zo hoog als die van een CV ketel. Daarbovenop komt bij de CV ketel wel nog de stookkost, maar ook die valt vrij goed mee.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Uiteraard heeft het kopen van een CV ketel ook wel een nadeel ten opzichte van de alternatieven. Het motief lijkt duidelijk: het milieu. In vergelijking met apparaten als de zonneboiler, is een CV ketel niet zo milieuvriendelijk. Producenten hebben er de laatste jaren echter wel alles aan gedaan om onze centrale verwarming ketel zuiniger te maken. 

Aangezien een warmtepomp milieuvriendelijker is dan een CV ketel, geeft de overheid daar ook in sommige gevallen subsidies voor. Wanneer je kiest voor de centrale verwarming ketel, dan ontvang je deze subsidies natuurlijk niet. Daarom kan je wel een afweging maken of je de warmtepomp ooit zou willen plaatsen. Aangezien dat de toekomst is, kan het ook zijn dat je tweede huis later meer waard is met een warmtepomp, dan met een CV ketel. Daartegenover staat wel nog steeds dat je het geld moet hebben om de warmtepomp te bekostigen.

Mijn mening

Persoonlijk zou ik ook nog voor de CV ketel kiezen. Voor een huis als dat van mij, zou die waarschijnlijk rond de 2.000 euro kosten. Mocht ik deze nog 10 jaar kunnen gebruiken, dan zou dat een kost van 200 euro per jaar betekenen. Ik verwacht ook dat binnen een tiental jaar, de kost van een warmtepomp enorm zal dalen.

Ik vermoed dus wel dat ik in de toekomst zal overstappen naar een warmtepomp in plaats van een CV ketel, maar momenteel is het gewoon nog te duur naar mijn mening. Bovendien maak ik wel gebruik van een energie efficiënte ketel, zodat de impact op het milieu beperkt blijft. Daarnaast probeer ik ook zo goed mogelijk te letten op mijn verbruik. Indien iedereen op die manier zijn steentje zou bijdragen, dan kan dat ook al heel veel schelen.