Wintersport in Kroatië

geplaatst op 27-10-2016
 Wintersport 
alt

Bij wintersport denken de meeste mensen aan Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Wintersport in Kroatië is minder bekend, maar geniet een toenemende populariteit. Kroatië is één van de opkomende Europese landen. Door steeds verdere betrokkenheid bij de Europese Unie is het land uitgegroeid tot een nieuw vakantieland, waar vriendelijkheid centraal staat. Ook het aanbod van vakantiehuizen in Kroatië is nog steeds groeiende en ook in de wintersportgebieden zijn er mogelijkheden een gezellig huisje te boeken. Hoewel het toerisme in Kroatië elk jaar groeit, is het nog steeds een geweldige plek om goedkoop een wintersportvakantie te vieren. Met vijf goed gepositioneerde wintersportgebieden is Kroatië bij uitstek geschikt voor skiërs van alle niveaus en leeftijden. Ben je op zoek naar een skivakantie die sneeuw combineert met een warm en vriendelijk klimaat? Kroatië is wat dat betreft ideaal.

Geweldige wintersportfaciliteiten in Kroatië

Kroaten zijn over het algemeen dol op wintersport. Dat uit zich in de buitengewoon goede wintersportfaciliteiten in het land. Zo trainde het Olympische ski-team van Kroatië in het Olympisch opleidingscentrum Bjelolasica, nabij Jasenak.

Ontwikkeling skigebieden met pieken en dalen

Dit skigebied ligt op nog geen twee uur rijden van de hoofdstad Zagreb, maar lijkt begin 2016 ten prooi te zijn gevallen aan een faillissement. Het is afwachten hoe dit skigebied zich nu verder gaat ontwikkelen, maar dat er kansen liggen is wel duidelijk. Verwar het gebied overigens niet met het in Bosnië-Herzegovina gelegen skigebied Bjelašnica. Andere gebieden in Kroatië doen het beter en zien jaar na jaar groei in het aantal bezoekers.

Voordelen van skiën in Kroatië

Het is niet lastig om te raden wat daarvan de reden is. Kroatië is natuurlijk nog steeds een heel betaalbaar vakantieland. Tel daarbij op dat het toerisme toeneemt, maar nog wel in de kinderschoenen staat als je dit vergelijkt met de traditionele wintersportlanden Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Voor zomervakanties is Kroatië voor veel mensen echt niet meer weg te denken. Wintersporters denken echter nog niet direct aan de prachtige pistes die in Kroatië te vinden zijn. Het enige nadeel kan de taal zijn. De meeste Kroaten spreken wel een woordje Duits, Engels, Italiaans Hongaars en zelfs Russisch. Het zal dus niet heel moeilijk zijn om jezelf verstaanbaar te maken.

Populaire skigebieden in Kroatië

Het is prima toeven in de skigebieden die Kroatië rijk is. Alle gebieden zijn te vinden in de noordelijke helft van het land. Ze liggen dus toch tegen de Alpen aan. We lichten de drie mooiste gebieden uit.

Wintersportgebied Sljeme

Zagreb heeft bijvoorbeeld nog een skigebied in de buurt. Op zo’n 20 minuten rijden ligt het skigebied Sljeme. Het gebied ligt op de berg Medvednica. Het groot voordeel van deze locatie is de nabijheid van Zagreb, want deze stad is een bezoek meer dan waard. Wil je een dagje geen piste zien? Je kunt jezelf prima vermaken in deze prachtige stad. Zagreb heeft een lange en moeizame geschiedenis. Dit geeft de stad een wat drukkende sfeer, maar het is ook een cultureel broeinest. Dat alleen maakt het al een interessante plek om te zijn. Wie zich wil verdiepen in de historie van het land en de stad, kan in Zagreb het hart ophalen. Het eten is hier uitstekend en doet soms denken aan Italië, maar ook aan Hongarije. Rond de pistes vind je veel gratis faciliteiten, die je gewoon kunt gebruiken. Op de pistes kun je zowel overdag als ’s avonds terecht. Een groot deel van de rode piste is namelijk verlicht. De belangrijkste pistes zijn uitgerust met sneeuwkanonnen, waardoor je gedurende het hele wintersportseizoen kunt skiën en snowboarden in Sljeme.

Wintersportgebied Petehovac Delnice

Eén van de minder bekende wintersportgebieden in Kroatië vind je bij het bergdorpje Delnice. Het gebied ligt dicht bij de grens met Slovenië. Het is een skigebied dat vooral door Kroaten en Slovenen wordt gebruikt. Hoewel het gebied niet is voorbereid op massatoerisme, is het zeker een aanrader. Hier kun je nog puur genieten van de wintersport in Kroatië. Het aantal pistes beperkt. Het is uitstekend geschikt voor beginners en er zijn mogelijkheden om ’s avonds te skiën en snowboarden. Vrijwel aan de piste vind je een bijzondere overnachtingsplaats. Daar ligt namelijk het Mountain Center Petehovac, een hotel-restaurant en recreatiecentrum. Niet ver van het dorpje Delnice vind je bovendien Risnjak National Park, een natuurgebied van zo’n 3400 hectare. Het hoge gedeelte van het gebied vormt een natuurlijke barrière tussen de Mediterraanse kust en het binnenland van Kroatië. Het gebied is nog zo onaangetast dat wolven, lynxen en beren hier ongestoord leven. De toegang tot het Nationaal Park is streng gereguleerd. De educatieve wandeling bij Leska en het meer Lokve zijn toegankelijk en geven een mooi beeld van de rest van het park.

Wintersportgebied Platak

Vanaf Delnice gezien, ligt aan de andere kant van het Nationaal Park het populaire Kroatische skigebied Platak. Het gebied is een vrij afgelegen gebied. De populariteit heeft er bovendien voor gezorgd dat de prijzen hier wat hoger zijn dan in de rest van Kroatië. Daar krijg je wel wat voor terug. Eind 2015 is nog voor 25 miljoen Kroatische Kuna geïnvesteerd in het Platak Skiresort. Met dit bedrag is een complex neergezet dat zowel in de zomer als in de winter te gebruiken is. Zo zijn de skiliften vernieuwd, maar er is ook geïnvesteerd in betere communicatie en elektra, er zijn barbecueplaatsen aangelegd en het parkeerterrein is uitgebreid. Verder is een busdienst gestart tussen de dichtstbijzijnde stad Rijeka en Platak. De komende drie jaar wordt bovendien nog eens eenzelfde bedrag uitgegeven aan het verbeteren van het resort. Met name de skipistes worden dan geüpgraded. Heb je als beginnenr ski- of snowboardlessen nodig? In het skigebied zijn de skischolen van hoge kwaliteit, net als de overige faciliteiten. Dankzij de investeringen kan het gebied zich meten met andere skiresorts in de traditionele wintersportlanden.

Kroatië als wintersportbestemming

Kroatië ligt erg dicht bij Italië. De cultuur is echter erg verschillend. Net als de Italianen, weten ze wat lakker eten is en dat is te merken aan de top kwaliteit restaurants die je in Kroatië kunt vinden. Wil je betaalbaar op wintersport in een land dat nog puur en wat wintersport betreft nog onontdekt is? Dan is Kroatië zeker het overwegen waard.