Woning verbouwen: wat zijn de voordelen?

geplaatst op 05-02-2024
 Tweede woning 
Het is een dure en tijdrovende onderneming: een verbouwing van de woning. Dit kan het lastig maken om de koop door te hakken: ga je er wel of niet mee aan de slag? Vergeet niet dat er veel voordelen zijn aan de verbouwing van je huis. Of het nu gaat om een kleine of grote verbouwing: in dit artikel vertellen we er alles over.
alt

Modernisering

Een groot voordeel aan, en motivatie voor, de verbouwing van de woning is dat je kiest voor modernisatie. Na verloop van tijd is een huis in een steeds oudere, meer vervallen staat. Als huiseigenaar wil je dit natuurlijk bijhouden! Zo is alles weer naar wens of naar smaak. Dat niet alleen, ook krijgt de woning weer een betere kwaliteit en staat. Zeker als je kwalitatieve materialen gebruikt bij de renovatie, zoals EPDM op het dak. Wat is EPDM dakbedekking? Het is een hightech synthetisch rubber en staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het is perfect geschikt voor dakbedekking, omdat het bestand is tegen allerlei weersinvloeden. Van fel zonlicht tot ijzige kou. Het dak moet immers tegen een stootje kunnen. Kijk ook binnenshuis naar modernisering, bijvoorbeeld bij de plaatsing van een nieuwe keuken. En er zijn steeds meer slimme oplossingen te vinden, zoals een slimme thermostaat en slimme verlichting.

Schoonheid

Je woning ziet er mooier uit na een verbouwing. Daar valt natuurlijk ook iets voor te zeggen! Je kunt weer tevreden en trots zijn op je huis. Hierin spelen de details een grote rol. Zorg onder andere voor een nette afwerking. We nemen het dak nogmaals als voorbeeld: werk het af met Epdmxl.nl daktrimmen. Dit komt van pas bij bijvoorbeeld de dakgoot. Een verbouwing kan op die manier de algehele esthetiek en functionaliteit van je huis verbeteren, waardoor je meer tevredenheid en comfort ervaart. Dit geldt net zo goed voor een verbouwing aan de binnenkant van de woning. Leg een nieuwe vloer, kies voor strakke plinten of plaats een andere muur. Of wellicht ben je juist toe aan nieuwe kozijnen of deuren. Of wat denk je van een moderne keuken of badkamer? Droom groot!

Nieuwe wensen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nieuwe wensen stelt aan wooncomfort, naarmate je leven verandert en je langer in je huis woont. Een verbouwing biedt de mogelijkheid om de indeling van de ruimtes aan te passen, extra kamers toe te voegen of de functionaliteit van bepaalde ruimtes te verbeteren. Ook een aanbouw is vaak een mooie uitbreiding van de woning, om net wat meer ruimte te hebben op de benedenverdieping. Ga op die manier na wat voor jou telt – en richt de verbouwing hierop in. De nieuwe wensen kunnen ook betrekking hebben op het energieverbruik, waar we steeds meer naar omkijken. Woningverbeteringen, zoals het isoleren van muren en daken of het upgraden van verwarmingssystemen, kunnen de energie-efficiëntie van een huis verbeteren. Dat zorgt ook weer voor een lagere energierekening.

Waardestijging

Wellicht heb je het plan om de woning in de (nabije) toekomst te verkopen. Ook dan kan een verbouwing interessant zijn, ook al ga je er zelf nog maar kort gebruik van maken. De waarde van de woning stijgt immers aanzienlijk als je de boel opknapt. Het geeft je ook een voorsprong op de ‘concurrentie’. Potentiële kopers vergelijken namelijk meerdere huizen. Als jouw huis net wat meer in de smaak valt door de moderne look, is de kans groot dat jij je woning sneller verkoopt – en ook nog eens voor een betere prijs.

Van een modernere uitstraling tot een stijging in waarde: ga na wat voor jou de belangrijkste reden is om de woning te verbouwen. En start vervolgens natuurlijk met de eerste verbouwplannen! Wat ga je aanpakken en opknappen?