Zelf uw tweede woning verkopen

geplaatst op 14-06-2011
 Tweede woning 
alt

Als u zelf uw tweede woning wilt verkopen is het handig om een stappenplan te gebruiken. Zodoende houdt u het overzicht in wat wel en wat niet te doen bij de verschillende handelingen die moeten resulteren in een uiteindelijke verkoop van uw 2e huis.

Bepaal uw marketing budget voor verkoop van uw tweede woning

U wilt uw tweede huis niet bij een makelaar in de verkoop zetten, maar de totale regio van A tot Z zelf in handen houden. Als u het lukt uw vakantiehuis zelf te verkopen heeft u een aardige kostenbesparing doordat u geen commissie hoeft af te dragen aan een makelaar. Het percentage wat u uitspaart kan per land verschillen. In Nederland moet u rekenen op een besparing van circa 3 procent van het verkoopbedrag van een recreatiewoning. Maar in een land als Spanje kan de commissie wel tot de 10 procent (en zelfs daarboven) oplopen.
Maar reken u niet rijk. U heeft wel degelijk een marketingbudget nodig om uw vakantiewoning zodanig te promoten dat u de gewenste potentiële kopers kunt bereiken.
Wij raden u aan om voor de promotie gebruik te maken van verschillende mediums. In onze opinie is de digitale media erg belangrijk. Denk dan aan een websites die potentiële kopers trekken. Maar ook social-media is belangrijk, vooral omdat deze informatie zich goed verspreidt via instrumenten als Social Media, enz.
Maar ook de traditionele schrijvende media is belangrijk om te adverteren. Landelijke en regionale dagbladen waar u onder de gewenste rubriek een tekstadvertentie kunt plaatsen. Maar er zijn ook diverse bladen welke toegespitst zijn op het onderwerp “tweede woning” . Ook hier kunt u uw doelgroep vinden. Houdt er wel rekening mee dat adverteren in de geschreven media wel in de papieren kan lopen. Besluit daarom eerst welke strategie u op het vlak van adverteren wilt gaan volgen.

Stel een advertentie op
Het maken van een advertentie is simpel, het opstellen van een goede advertentie is nog niet zo eenvoudig.
Op tekstgebied moet u goed weten wat u schrijft. Het is belangrijk om de juiste informatie te presenteren, maar maak er geen lang verhaal weer. Het moet compact zijn en de juiste trefwoorden weergeven. Het moet vooral om de vakantiewoning en de directe omgeving gaan. Let er ook goed op dat de tekst  lekker doorleest en dat er geen schrijffouten in voorkomen.
Ook het fotomateriaal is erg van belang. Dit gaat vooral op als u een advertentie wilt plaatsen op het internet. Zorg dat de foto’s een goede resolutie hebben en helder zijn. Zorg er ook voor dat het huis netjes opgeruimd is en een eventuele tuin er goed bijligt als u de foto’s gaat maken.

Wanneer verkopen
Als u de woning gedwongen moet verkopen (scheiding, ziekte, financiële problemen) en dus gelijk het verkoopproces in moet gaan, dan heeft u geen keus. Het op dat moment actuele economische klimaat is het waar u het mee moet doen. Met alle financiële gevolgen van dien. Het kan dus zijn dat u tweede huis voor een lager dan verwacht bedrag zal worden verkocht.
Als u geen haast heeft met de verkoop van uw 2e woning is het handiger om te wachten tot het moment dat het goede tijdstip is aangebroken. Dit kan u vele duizenden Euro’s schelen. Als de economie goed draait en er veel vertrouwen is bij de consumenten, zult u daar waarschijnlijk de vruchten van gaan plukken.

Zelf de verkoopprijs bepalen
Omdat u zelf uw recreatiewoning op de markt wilt gaan brengen en hierbij geen gebruik wilt maken van de makelaar, zult u zelf ook de verkoopprijs moeten bepalen. Hoe dit te doen. Het handigste is om goed te kijken wat in de omgeving de verkoopprijzen van tweede huizen doen. Dit kunt u uit kranten halen, maar het internet is wat dat betreft het perfect medium. De kans is groot dat er in dezelfde regio veel meer tweede woningen in de verkoop staan. Neem bij voorkeur de recreatiewoningen die vlak bij uw eigen 2e woning in de verkoop staan. Vergelijk ook goed of er veel overeenkomsten zijn op het gebied van type woning, inhoud, kavelgrootte, onderhoud, enzovoort. Ook is het belangrijk om voor u zelf te bepalen wat het laagste bedrag is waar u voor wilt verkopen. Tel bij dit bedrag circa 15 % op zodat u enige onderhandelingsruimte hebt als er een potentiële koper bij u voor de deur staat.

Afspraak bezichtiging recreatiewoning
Het is zover u heeft iemand met interesse in uw vakantiewoning gevonden. Deze persoon wil graag een afspraak maken om het huis te bekijken. Wat is belangrijk om hier in acht te nemen ?
Zorg dat uw tweede huis netjes is opgeruimd en ruimtelijk is ingericht. Berg voorwerpen met een grote persoonlijke lading op. Doe het rondleiden van potentiële kopers altijd overdag en zorg dat er zoveel mogelijk daglicht de woning binnenkomt. Zet eventueel wat verse bloemen op tafel. Ook de eventuele tuin moet er netjes en goed onderhouden bij staan. Zorg dat de bezoeker een ruimtelijke indruk krijgt van het geheel.
Ga er van uit dat deze persoon gekozen uw 2de huis gekozen heeft uit een breed aanbod van recreatiewoningen en dit echt een potentiële koper is.

U heeft een bod aanvaart, wat nu ?
Voordat u een bod aanvaart is het belangrijk dat u uw voorwerk heeft gedaan. Maak klip en klaar aan de bieder wat er wel en niet bij de woning hoort. Zorg er ook voor dat dit in de koopakte wordt vermeldt. Laat u eventueel ook bijstaan door een persoon welke bekend is op dit terrein. Zorg ook dat de vermelding in het kadaster nog steeds klopt met het actuele beeld. U zult niet de eerste zijn die door onduidelijkheden uiteindelijk bij de rechter belandt. Doe dus goed uw huiswerk voordat u uiteindelijk overgaat tot juridische verkoop van uw recreatief onroerend goed.

1 reactie

desiree op 28-04-2016 om 14:05
Hallo, Leuk artikel, vaak blijven mensen het moeilijk vinden om een woning zelf te verkopen en zien ze soms dingen over het hoofd. Je kunt het uit besteden en dan zelf je huis adverteren en promoten, ik heb hier een goede ervaring met een verhuurmakelaar in Amsterdam mee.
Reactie plaatsen