Zo kies je een woonverzekering voor je recreatiewoning

geplaatst op 22-06-2021
 Tweede woning 
alt

Een recreatiewoning is een kostbaar bezit. Niet alleen qua geld, maar ook het plezier dat je ervan hebt is onbetaalbaar. Dat wil je natuurlijk goed beschermen. Of je nou al een tweede woning hebt of je staat op het punt om er een aan te schaffen, zorg dat je een voordelige maar complete woonverzekering afsluit. Sterker nog; wanneer je een met een hypotheek een recreatiewoning wilt financieren eisen de meeste geldverstrekkers dat je een woonverzekering afsluit. Een woonverzekering vergelijken met andere aanbieders is absoluut de moeite waard. In dit artikel helpen we je om een goede woonverzekering te kiezen voor je recreatiewoning.

Is er een speciale woonverzekering voor recreatiewoningen?
Net als bij je woonhuis kun je een tweede huis verzekeren met een opstalverzekering die onder andere schade door storm, inbraak of brand dekt. Maar een aantal verzekeringsmaatschappijen bieden ook een complete recreatiewoningverzekering. Dan is niet alleen de woning zelf, maar ook alles wat erin staat verzekerd. Op deze manier ben je in een keer klaar bij een en dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bijkomend voordeel is dat je vaak voordeliger uit bent als je zo’n pakketverzekering afsluit. 

Verzekerd bij verhuren
Als eigenaar van een recreatiewoningen geniet je dubbel. Op de eerste plaats omdat je in je vrije tijd een plek hebt waar je heerlijk kunt ontspannen en de stress van alledag vergeet. Ten tweede omdat het een goede investering is voor nu en later. Als je er zelf niet logeert kun je de recreatiewoning verhuren. Daarom is een verzekering voor recreatiewoningen over het algemeen een stuk ruimer dan een ‘gewone’ woonverzekering.  Zo is het toegestaan om de woning tot zes maanden per jaar te verhuren. Meestal worden daar wel voorwaarden aan verbonden. Zo kun je bij sommige verzekeraars geen allrisk-dekking afsluiten als je verhuurt. 

Wat is je recreatiewoning waard?
Voor jou is je recreatiewoning natuurlijk veel waard, maar wanneer je een woonverzekering voor een recreatiewoning afsluit moet de werkelijke waarde eerst worden bepaald. Dit gebeurt met de zogenaamde herbouwwaardemeter. Hiermee wordt de herbouwwaarde van je recreatiewoning vastgesteld en de premie die daarbij hoort. De herbouwwaarde is het geld dat nodig is om de woning opnieuw te bouwen op exact dezelfde plek. Het spreekt voor zich dat je meer premie betaalt voor een hogere herbouwwaarde. 

Alles-in-een
Wanneer je een complete alles-in-een verzekering afsluit is je recreatiewoning en de inboedel die erin staat verzekerd. Om de waarde van de inboedel te bepalen vraagt de verzekeraar je een waardemeter in te vullen. Hierop geef je aan wat de spullen waard zijn. Op deze manier wordt de verzekeringswaarde bepaalt en de hoogte van de premie die je voor de verzekering moet betalen.