Zorg dat je woning verzekerd is

geplaatst op 29-04-2019
 Zomervakantie 
alt

Een woonverzekering is een verzekering waarmee je schade aan je huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Het is dus als eigenaar verstandig om voor je eigen woning een opstalverzekering af te sluiten. Het huis is tenminste een kostbaar bezit en je hebt er hard voor gewerkt. Als huiseigenaar heb je verschillende verzekeringen nodig, denk maar aan een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Met een opstalverzekering is je woning zelf verzekerd, denk maar aan brand, een storm of inbraak. Een inboedelverzekering zijn de spullen of eigendommen die in je huis zijn en die je kunt verplaatsen, een bed, je kast of een bankstelset. Door brand of diefstal kunnen deze spullen namelijk ook schade oplopen.

Een opstalverzekering

Zoals de naam al aangeeft wordt bij een opstalverzekering eventuele schade aan de opstal gedekt. Onder de opstal wordt de woning zelf verstaan en alles wat niet zonder schade aan de woning kan worden verwijderd. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: je schutting of je schuur.

Natuurlijk wil je ook weten wat de kosten zijn van de verzekering, je verzekert inmiddels het hele huis. Bij het bepalen van de premie van een opstalverzekering worden altijd diverse aspecten meegenomen, deze kunnen bijvoorbeeld zijn: het gebied/ de omgeving waar je woont, de waarde van je woning en het eigen risico. Per verzekeringsaanbieder verschillen de kosten. Dit omdat elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden heeft, welke soorten schade door hen wel of niet worden gedekt en de poliskosten.

Inboedelverzekering

Alles wat je kunt meenemen of verhuisbaar is in je huishouding vormen samen jouw inboedel. Kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd denk aan sieraden, een antieke vaas of dure apparaten. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk geeft het jou een rustgevend gevoel als je je eigendommen hebt verzekerd. Het voordeel van het afsluiten van zo een verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welk bedrag je de goederen in je huis wilt verzekeren.

Je inboedel is eigenlijk verzekerd tegen de nieuwwaarde. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook de nieuwwaarde vergoed krijgt als je schade hebt. Als de schade gerepareerd kan worden, krijg je de kosten van reparatie vergoed. Kan iets niet meer gerepareerd worden dan krijg je de nieuwwaarde wel uitgekeerd. Inbrekers houden niet van beveiligde woningen. Daarom geven de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting op de premie als de woning goed beveiligd is.

Het is dus wel handig als niet alleen je eigendommen verzekerd zijn, maar ook je eigen huis of tweede woning. Op die manier kun je er met een gerust hart in wonen en mocht er iets gebeuren dan weet je dat je daartegen ben verzekerd.