Balatonmeer

Balatonmeer

Regio in Hongarije

Het Balatonmeer is de populairste vakantieregio van Hongarije. Door de ligging van dit natuurmeer en de vele mogelijkheden die het de toeristen biedt brengen jaarlijks veel mensen hier de vakantie door.
Het leuke is ook dat de direct omgeving van het Balatonmeer divers is. Je vindt er wijnboerderijen midden tussen de wijnvelden aan de noordelijke zijde van het meer. De glooiende heuvels zijn een genot om te voet of fiets te verkennen. Aan de zuidkant van dit Hongaarse water is de natuur toch wel anders. Het landschap is er meer egaal en veel mensen met een gezin brengen aan deze kant dan ook de vakantie door. Hier zijn dan ook de toeristische badplaatsen te vinden. De keuze van vakantiehuizen aan de oevers van het Balatonmeer is groeiende. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets verder van het meer af een accommodatie te boeken. De huurprijzen zijn in verhouding toch een stuk lager.  De populariteit heeft de regio Balaton toch te danken aan de diversiteit die het te bieden heeft, de betaalbaarheid en natuurlijk het prachtige meer zelf met het heldere water en de aangename gevoelstemperatuur. In de zomermaanden is het Balatonmeer in Hongarije dan  ook een prima locatie om tijdens de vakantie te verblijven.


Toerisme

Als je er serieus over nadenkt om de vakantie aan het Balatonmeer door te gaan brengen dan wil je natuurlijk eerst wel wat meer informatie over het meer en het omliggende gebied. Het wordt door mensen ook nogal eens de Hongaarse Zee genoemd. Dit door de gigantische afmetingen van meer en bovenal vanwege het ontbreken van een natuurlijk zee in Hongarije.
In de zomervakantie worden de stranden en overs rondom het Balatonmeer bevolkt door zowel Hongaren als vakantiegangers uit omliggende landen. De meesten komen voor een strandvakantie en door het milde klimaat met toch redelijke wat zonuren is dit ook zeker mogelijk.
Maar door de ligging zijn er ook leuke dagtrips te maken. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad van Hongarije het prachtige Boedapest eens. Deze stad kunt u in één dag niet bekijken, maar het is natuurlijk wel mogelijk om een goede indruk te krijgen van de grandeur van deze levendige stad.
Wil je de rust opzoeken en in een landelijke omgeving de vakantie doorbrengen dan is de noordkant van het Balatonmeer de plek. De heuvelachtige en bosrijke omgeving nodigt uit en de daartussen wijnvelden maken het dat dit deel van Hongarije tot de mooiste plekken van het land genoemd mogen worden.
Voor een gezinsvakantie daarentegen is de zuidzijde van het meer wellicht de beste optie. De badplaatsen bieden behalve mooie stranden ook talloze faciliteiten en met kinderen is het altijd leuk dat er het één en ander te beleven is. Dit deel van het Balatonmeer voldoet daar op zeker aan en het aanbod van vakantiewoningen is er ook een stuk breder dan wat verder noordelijker.  De lokale restaurants zijn doorgaans prima en de prijzen zijn een fractie van wat we gewend zijn bij ons in Nederland. Lekker uit eten in Hongarije hoeft dus niet veel te kosten. Cultuurliefhebbers zullen het leuk vinden om een museum te kunnen bezoeken en ook een lokale wijnproeverij zal bij veel toeristen in de smaak vallen. Alle ingrediënten die een vakantie aan het Hongaarse Balatonmeer tot een succes kunnen maken zijn in ieder geval aanwezig.

Provincie

Balatonmeer

Oppervlakte

600 km2

Aantal inwoners

-

Hoofdstad

-

Plaatsen in Balatonmeer