Moravië

Moravië

Regio in Tsjechië

De regio Moravië is gelegen in het oosten van Tsjechië. Haar naam dankt ze aan de rivier de Morava die een natuurlijk waterspoor van boven naar beneden trekt. Het gebied kenmerkt zich door glooiende groene heuvels met de nodige vegetatie en het is relatief dunbevolkt.
De bekendste en belangrijkste stad van Moravië is Brno, in het zomerseizoen zijn hier dan ook de nodige toeristen te vinden.
De prachtige bossen en de heuvelachtige landschappen maken de Tsjechische regio Moravië tot een interessant gebied voor mensen die graag de vakantie in de natuur rondbrengen. De aanwezigheid van een aantal historische steden zorgt daarnaast voor de nodige afwisseling. De stad Olomouc is daarvan een goed voorbeeld. De inwoners van Moravië zijn trots op hun streek en het feit dat ze een belangrijk onderdeel uitmaken van Tsjechië.


Toerisme

Als u aan uw familie en/of vriendenkrijg vertelt dat u de vakantie in Moravië gaat doorbrengen dan is de kans redelijk groot dat niet iedereen direct enthousiast reageert. Vaak heeft dit simpelweg te maken met dat uw kennissen niet precies weten wat deze regio te bieden heeft. Of sterker nog ze weten niet eens dat het onderdeel van Tsjechië uitmaakt. Bij veel mensen stopt de kennis over dit land bij de hoofdstad Praag en de regio Bohemen.
Het in het oosten van het land gelegen Moravië is relatief onbekend bij veel landgenoten. Dit is erg spijtig want het heeft een perfecte mix van ingrediënten die de vakantie tot een succes kunnen maken.
De natuurgebieden van deze steek behoren tot de mooiste van het land. Het Jeseniken gebergte bijvoorbeeld, dit is een prachtig wandelgebied met fraaie wandelroutes die je langs snelstromende riviertjes, over heuvelruggen en tussen de bergen doorvoeren. Voor het authentieke Moravië moet u de Beskyden aandoen, hier worden nog veel oude gebruiken door de inwoners in stand gehouden en bovendien zijn er hier meerdere natuurparken te vinden.
Voor stedenliefhebbers is een uitje aan Brno niet te versmaden, deze stad is zeer divers. Maar wat niet veel mensen weten is dat Praag vanuit Moravië met de auto in minder dan een uur te bereiken is. In het zuiden van de regio is het wijngebied te vinden, plan hiervoor tijdens de vakantie dan ook een dag in. Dit moet u ook zeker doen om de Moravische Karst te bezoeken. Dit Nationale Park heeft een afwisselende natuur maar is vooral bekend om de vele grotten die hier te vinden zijn. Het is dan ook mogelijk om een druipsteengrot te bezoeken. Een absolute aanrader. Bent u een liefhebber van oude historische gebouwen dan mag een bezoek aan kasteel Lednice niet ontbreken het is schilderachtig gelegen aan de rivier Dyje. Zo zijn er trouwens nog vele andere prachtige bouwwerken te vinden in deze omgeving. Als u een vakantiehuis huurt in Moravië zult u tijdens uw verblijf versteld staan over de vele mogelijkheden van dit gebied in Tsjechië.

Provincie

Moravië

Oppervlakte

22.400 km2

Aantal inwoners

circa 3.150.000

Hoofdstad

Brno

Plaatsen in Moravië