De aanschaf van een (2de) huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Het diverse koopaanbod van woningen in Spanje

Wie een huis wil kopen in Spanje moet zich een aantal zaken goed realiseren. Allereerst is het momenteel crisis en merk je dat aan veel dingen. De werkloosheid is op dit moment flink hoog en er staan enorm veel huize te koop, volgens schattingen moeten zelfs 3 miljoen Spaanse woningen van eigenaar wisselen. In dit artikel vind je een aantal praktische tips voor degenen die een huis willen kopen in Spanje.

De regio kiezen voor je huis in Spanje
Als je een woning wilt kopen in Spanje, bedenk je dan eerst goed in welke regio je dat wilt doen. Kies je meer voor het zuiden, dan heb je ook in het voor- en najaar kans op goed en warm weer waardoor je lang kunt genieten van het fijne Spaanse klimaat. In het zuiden is de bevolking wel wat traditioneler en armer dan bijvoorbeeld in het rijke Catalunya of rondom Madrid.

Het zuiden kan heel aantrekkelijk zijn, maar als je verwacht heel vaak heen en weer te vliegen dan is het toch een klein uurtje verder vliegen dan bijvoorbeeld Barcelona. Dat is niet alleen meer reistijd, maar ook duurdere tickets.

Ga je naar de Canarische eilanden of naar de Belearen (Mallorca, Ibiza, Formentera), ook dan krijg je te maken met wat hogere ticketprijzen. Maar het klimaat betreft zit je daar natuurlijk top!

Tips voor huis kopen spanje
Aangezien de prijzen onder druk staan is er erg veel ruimte voor onderhandeling. Kijk goed om je heen naar vergelijkbare huizen die in de afgelopen 3 maanden zijn verkocht. Het is momenteel echt een kopersmarkt, dus onderhandel stevig en laat blijken dat je net zo goed een ander huis koopt.
Wat je verder moet weten is dat makelaars elk huis dat te koop staat kunnen verkopen. Het is dus niet net zoals in Nederland dat je per se bij één makelaar moet zijn voor dat ene huis. Dat maakt het soms wat vreemd dat je dezelfde woning bij meerdere kantoren ziet hangen.

Trucje van verkopers
Wat sommige kopers proberen, is afspreken om een lager bedrag op de verkoopakte op te nemen. Het komt er op neer dat je dan een deel zwart betaalt. Hierdoor betaalt de verkoper minder belasting wat voor hem gunstig is. Als je daarmee akkoord gaat wil hij het huis zelfs voor een lager bedrag van de hand doen… Het lijkt aantrekkelijk maar het is niet verstandig. Als je zelf de woning in Spanje weer wilt gaan verkopen, dan betaal jij namelijk de volle mep belasting over de toegenomen waarde als die er is.

Tips voor de type woning
Een paar tips voor het type huis dat je in Spanje wilt gaan kopen. Het is afhanklijk of het een huis is waar je wilt gaan wonen in verband met emigratie, of een woning die juist bedoeld is als vakantiehuis in Spanje:

  • Als je in een druk toeristisch gebied wilt gaan wonen. Neem dan een huis met parkeerterrein. In het hoogseizoen is het prettig als je de auto goed kwijt kunt.
  • Bezoek het gebied ook eens buiten het hoogseizoen. Is het nog zo levendig en leuk als je denkt?
  • Is het huis goed bereikbaar vanuit Nederland, ligt er een vliegveld in de buurt?
  • Komt er vaak bezoek? Ga dan voor een huis met logeerkamer. Als je denkt dat het uiteindelijk meevalt stal je gasten dan gewoon in een hotel. Waarom zou je tienduizenden euro’s extra betalen voor een kamer die 20 nachten per jaar bezet wordt.


Nieuwbouwwoningen
Met nieuwbouwprojecten moet je extra voorzichtig zijn. Wat wel eens gebeurt is dat kopers een deel of zelfs de hele woning al betalen omdat ze onder druk worden gezet door de projectontwikkelaar of de makelaar. Zodra de projectontwikkelaar failliet gaat (en dat komt in deze tijd nogal vaak voor helaas) kun je fluiten naar je geld en zit je met een half afgebouwd huis, tussen allemaal andere half afgebouwde huizen. Geen ideale situatie.

Ons advies: koop geen nieuwbouwhuis in deze tijd, tenzij je iets speciaal op maat laat maken en je goed hebt gecheckt hoe de ontwikkelaar er financieel voor staat. Neem ook altijd een advocaat in de arm om alles goed uit te laten zoeken, die kosten verdienen zicht altijd terug door het verlaagde risico.

Andere tips als je gaat emigreren naar spanje

Wil je emigreren naar Spanje, dan zijn dit waardevolle tips:

  • Leer goed Spaans te spreken. Emigranten die de Spaanse taal beheersen aarden beter en zijn gelukkiger.
  • Zoek in fora, facebook groepen of blogs gelijkgezinden en kijk of je een keer een kop koffie met ze kunt drinken als je in Spanje bent. Veel mensen vinden het heel leuk om hun verhaal te vertellen en het is voor jou enorm leerzaam.
  • Lees vooraf wat boeken over Spanje zodat je de geschiedenis, politiek en structuur van het land enigszins kent.

 
Veel plezier en succes in Spanje!

Vakantiehuis in Costa Rica, een goed idee?

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Bouwvergunningen in Frankrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen