Soorten autoverzekeringen in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Eigenaar van een tweede huis in Spanje en de auto in dit land willen laten verzekeren?

In dit artikel artikel schenken we aandacht aan de verschillen tussen een wettelijke aansprakelijkheid (WA)- en een All Risk verzekering en leggen we uit wat vervangend vervoer inhoudt. Wellicht handig als  een een tweede huis in Spanje bezit en veel tijd onder de Spaanse zon doorbrengt.

Wat is het verschil tussen een WA en een All Risk verzekering?
Een wettelijke aansprakelijkheidverzekering dekt schades die u veroorzaakt aan derden. Een WA verzekering kunt u uitbreiden door aanvullende dekkingen mee te verzekeren zoals ruitbreuk, brand, diefstal en Total loss; dit noemen we WA Plus.

Een All Risk dekking is een WA Plus met daarnaast dekking voor schades die uzelf veroorzaakt aan uw eigen voertuig. Deze verzekering wordt meestal afgesloten met een eigen risico van €180, €300, €450 of €600 om op die manier de jaarpremie te verlagen.

Wat betekent Total loss nou precies?
Een auto wordt Total loss verklaard wanneer het te kostbaar is om de schade te herstellen of wanneer dit technisch niet meer mogelijk is.

Wat krijg ik uitgekeerd als mijn auto Total loss wordt verklaard?
De meeste verzekeringsmaatschappijen in Spanje keren uit tegen nieuwwaarde bij auto´s van 1 of 2 jaar. Vanaf het derde jaar wordt de cataloguswaarde uitgekeerd. Er zijn diverse websites waar u tegen betaling toegang heeft tot de algemene database van voertuigen waar u kunt achterhalen wat de cataloguswaarde van uw voertuig is. De cataloguswaarde is voor alle maatschappijen gelijk, maar dit betekent niet dat alle maatschappijen hetzelfde uitkeren.

Waarom zou ik mijn autoverzekering bij Hypotienda afsluiten?
De verzekeraar waar Hypotienda mee samen werkt kent voordelen die andere verzekeraars niet kennen, bijvoorbeeld de uitkering wanneer uw auto Total loss wordt verklaard. Bij Reale geldt de volgende regeling:

  • Auto´s tussen 1 & 2 jaar: nieuwwaarde
  • Auto´s van 3 jaar: cataloguswaarde + 50% van het verschil tussen de cataloguswaarde en nieuwwaarde
  • Auto´s van 4 jaar en ouder: 130% van de cataloguswaarde


Waar moet ik nog meer op letten als ik een autoverzekering afsluit?
Een belangrijke dekking is vervangend vervoer. Men vergeet vaak te vragen of men recht heeft op vervangend vervoer en merkt pas hoe belangrijk dit is wanneer dit nodig is. 

Stel dat u schade op loopt door schuld van een derde partij waardoor uw voertuig een aantal dagen of misschien wel weken in de garage moet blijven staan; de tegenpartij is aansprakelijk voor de kosten die gemaakt worden om uw auto te herstellen maar de kosten van een huurauto worden niet gedekt. Het is daarom belangrijk dat deze dekking in uw eigen verzekering inbegrepen zit. Dit verschilt per maatschappij en is daarom iets waar u zelf op moet letten.

Zit vervangend vervoer standaard inbegrepen in de polissen die geoffreerd worden door Hypotienda? *
Ja, in de polissen die wij u aanbieden zit vervangend vervoer altijd inbegrepen. Daarnaast kunt u kiezen tussen twee opties:

  • Global: de Global dekking is de standaard autoverzekering. Met deze dekking heeft u recht op vervangend vervoer vanaf de 7de dag dat de auto in de garage staat tot dag 35 óf u kiest ervoor om zelf een auto te huren en ontvangt een uitkering van 30€ per dag. 
    In geval van roof, brand of Total loss heeft u recht op vervangend vervoer vanaf de eerste dag gedurende de eerste 5 jaar.
  • Premium: Indien u kiest voor de Premium dekking dan stijgt uw premie met +/- 45€ per jaar, maar u hebt altijd recht op vervangend vervoer vanaf de eerste dag t/m dag 35 óf u kiest voor een uitkering van slechts 60€ per dag. 

 

* Bovenstaande informatie kan afwijken afhankelijk van een specifieke situatie. Neem graag contact met ons op bij vragen, Hypotienda, mail: info@hypotienda.com.

Bouwvergunningen in Frankrijk

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Inschrijven in Spaanse Registro & Catastro

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen