Aanschaf van een vakantiehuis in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Tweede woning kopen in Italië? Wie wil dat nou niet!

Vaste woonlasten bij een tweede woning in Italië
Ook aan het denken om een huis Italië te kopen? Neen onderstaande informatie dan eens rustig tot u.
De Italiaanse consumentenorganisaties Federconsumatori en Adusbef publiceren jaarlijks gegevens over de kosten voor vaste en periodieke lasten en voor onderhoud van koop- en huurwoningen. Recent verscheen een overzicht van de prijsontwikkeling tussen 2001-2011. Uitgangspunt is een appartement van ca. 90 m2 in het semicentro van een grote stad. Gekeken is naar de ontwikkeling van huurprijzen en hypotheeklasten, uitgaven voor het condominio (VVE), kosten van energie en water, telefoon, afvalheffing en uitgaven voor gebruikelijk dan wel noodzakelijk onderhoud.

Uit de gegevens van Federconsumatori blijkt dat in de afgelopen 10 jaar de woonlasten voor Italiaanse huishoudens fors zijn gestegen. Voor huurders zijn de kosten het meest toegenomen, een gezin betaalt nu gemiddeld € 707,15 per maand meer dan in 2001, een toename van 83%. Huiseigenaren zijn er beter afgekomen, zij betalen gemiddeld € 241,35 per maand meer dan in 2001, een stijging van 33%. Overigens wordt voorspeld dat deze trend dit jaar wordt omgebogen, voor huurders is voor 2011 een lastenverzwaring van 7% voorzien, voor huurders 4%.

De huren gingen met gemiddeld 87% omhoog, de hypotheeklasten met 18%. Voor verwarming, licht en water was men respectievelijk 83%, 64%  en 81% meer kwijt. De kosten van het condominio stegen met 87%, de afvalheffing met maar liefst 131%. Voor huiseigenaren was het voordelig dat de gemeentelijke onroerende zaakbelasting is afgeschaft, staat tegenover dat de kosten van het onderhoud van de woning tussen 2001 en 2011 met 260% zijn gestegen. Wat goedkoper is geworden is de eerste levensbehoefte van iedere Italiaan: de telefoonkosten, sinds 2001 met 9% gedaald.

Waar rekening mee te houden bij verhuur van uw vakantiehuis in Italië
De regeling geldt zowel voor de prima casa als voor de seconda casa. Zowel residenten als niet-residenten, dus ook buitenlandse particuliere verhuurders, kunnen opteren voor het regime van de cedolare secca bij verhuur van woonruimte voor langere of kortere tijd. De regeling geldt alleen voor natuurlijke personen. Bedrijven kunnen er geen gebruik van maken en ook verhuur van bedrijfsruimte door particulieren valt niet onder de regeling. Voor bestaande huurcontracten is een overgangsregeling in het leven geroepen.
De regeling is zoals gezegd niet verplicht, het betreft een altenatief waarvoor men, indien dat fiscaal interressant is, kan kiezen.
De mogelijkheid van de cedolare secca is met name in het leven geroepen om het veel voorkomende illegaal verhuren van woonruimte, wat wellicht veroorzaakt wordt door de hoge progressieve belastingtarieven, tegen te gaan. Tegelijk met de regeling zijn dan ook forse sancties gesteld op het zwart verhuren van woonruimte; de verschuldigde belasting kan met 200% tot 480% verhoogd worden.
Het regime van de cedolare secca kan interessant zijn voor buitenlanders die woonruimte verhuren in Italië. Let wel: Wanneer het gaat om verhuur voor minder dan 30 dagen is het niet mogelijk om gebruik te maken van de regeling omdat in dat geval het huurcontract niet geregistreerd hoeft te worden, de huurpenningen worden dan belast conform het gebruikelijke regime van de Irpef. Verhuur van de tweede woning voor een korte vakantieperiode zal er dus veelal niet onder vallen. Wie zijn woning in Italië echter voor een wat langereperiode verhuurt, en wie zijn woning in Italië beschouwt als een investering, doet er goed aan nader advies in te winnen over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de optie van de cedolare secca.

Met dank aan:
Mr. drs. Margreet Sjoerts,
juridisch adviseur
The Practice.it, Lecce, Italia

Liguria prima regio voor aankoop van uw tweede huis
In Liguria heeft de markt voor (tweede) woningen weinig last van de economische crisis. Integendeel zelfs, woningen dichtbij de zee of op het platteland lijken steeds populairder te worden als alternatief voor een woning in de grote stad. Met name het hogere segment weerstaat de crisis op de woning-markt, in sommige populaire plaatsen, zoals Santa Margherita Ligure wordt inmiddels al tot €17.000  per vierkante meter betaald. Voor dit bedrag verwachten kopers wel het een en ander aan luxe en comfort.

Het aantal buitenlandse kopers dat een tweede woning in het hogere segment zoekt in Toscane, Ubrië en Liguria, is gestegen met 15%. Volgens Martino de Rosa, eigenaar van een vastgoedbedrijf in Genua zoekt 76% van de Engelse potentiële kopers in dit segment een woning met een koopprijs tussen de € 300.000 en € 500.000.  Duitsers willen gemiddeld tot € 300.000 penderen terwijl Russen bereid zijn om tot € 900.000 ,-- te gaan.

Bron: Ansa

Aankooproces (2e) huis in Turkije

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Via wie huurt u een vakantiehuis op het web

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen