De rol van de makelaar en notaris in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

In Italië spelen de notaris en makelaar een cruciale rol bij koop en verkoop van een woning

Veel mensen worden verliefd op het mooie Italië met haar prachtige landschappen en het lekkere eten. Ontspannen en ontstressen is iets wat in Italië zeker kan. Daarnaast ligt een groot deel van de Italiaanse streken aan de kust, dus de zee is meestal niet ver weg. Echter, ook in het binnenland is het genieten. Italië staat vol met prachtige architectuur en overblijfselen van de Romeinen. Bij het kopen van een (tweede) huis in Italië zult u, net zoals in Nederland, te maken krijgen met een makelaar en een notaris, maar de rol van de makelaar en de notaris in Italië verschilt wel met de rollen die zij in Nederland hebben. In grote lijnen gaat de aankoop van een tweede huis in Italië op dezelfde manier als in Nederland, maar hier en daar verschilt er wat.

De rol van de makelaar in Italië

Wilt u een huis in Italië kopen, dan kunt u een makelaar uit Nederland of Italië inschakelen. De rol van een Italiaanse makelaar is net wat anders dan die van een Nederlandse makelaar. In Italië moet een makelaar namelijk onpartijdig zijn en zowel de belangen van de kopende als van de verkopende partij behartigen. Om die reden is het verstandig om ook een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in onroerend goed. Deze is dan wel partijdig en staat u bij. Als u er voor kiest om een Italiaanse makelaar in te schakelen, vraag dan naar de ‘comune’. De comune is een verklaring van de gemeente, waarin staat dat de makelaar officieel geregistreerd is. De kosten voor de makelaar betalen koper en verkoper samen, allebei de helft van het bedrag. In Italië ligt de courtage van de makelaar meestal zo rond de drie à vier procent. Het is verstandig om hierover duidelijke afspraken te maken met de makelaar en deze zwart op wit vast te leggen. U kunt er ook voor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. Zo zijn er bijvoorbeeld Nederlandse immigranten in Italië die Nederlanders die een huis in Italië willen kopen helpen tegen een vergoeding. Zo’n bemiddelaar moet wel ingeschreven zijn in het Italiaanse register, anders is bemiddelen strafbaar.

De rol van de Italiaanse notaris

In Italië wordt een notaris een ‘notaio’ genoemd. De koper is verplicht om de notariskosten te betalen en mag om die reden ook een notaris naar keuze inschakelen. Wat men aan de notaris moet betalen, het honorarium, bedraagt zo’n twee à drie procent van de prijs die in de akte genoemd is. Echter, de kosten per notaris verschillen en in de meeste gevallen is er wel sprake van een minimumbedrag wat betaald moet worden. Het opstellen en ondertekenen van het voorlopige koopcontract is iets wat de notaris kan doen, maar dit moet niet. De betaling verloopt in Italië via de makelaar en niet via de notaris. Bij de overdracht is het wel verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris doet hierbij ook onderzoek naar onder andere de precieze kadastrale oppervlakte van het onroerend goed.

Goedkope vliegtickets naar Suriname

Geplaatst op 28-11-2019 in Vliegtickets boeken

Verzekeringen en nutsvoorzieningen in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen