Verzekeringen en nutsvoorzieningen in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Zaken om bij je Italiaanse droom rekening mee te houden

Voor velen is Italië het ideale vakantieland, Italië kent dan ook veel mooie streken en gebieden. Het landschap is er prachtig, evenals de architectuur, en bovendien kunt u er ook genieten van het heerlijke eten. Wanneer u een huis gaat kopen of al gekocht heeft in Italië, krijgt u, zoals in ieder ander land, te maken met bepaalde verzekeringen en het aanvragen van gas, water en elektriciteit. Vaak is dit in het buitenland, in dit geval Italië, net wat anders geregeld dan in Nederland en zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In dit artikel enige informatie over zaken als nutsvoorzieningen en verzekeringen welke spelen als u eigenaar bent van een tweede huis in Italië.

Verzekeringen voor uw Italiaanse tweede woning

De verzekeringen die u in Italië moet afsluiten voor uw tweede woning zijn de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Tegenwoordig kunnen deze verzekeringen ook bij Nederlandse aanbieders worden afgesloten, maar u kunt de verzekeringen ook via een Italiaanse tussenpersoon op het gebied van assurantiën regelen. U moet er wel rekening mee houden dat waterschade die ontstaan is door leidingbreuk in de meeste gevallen in Italië niet onder de dekking van de verzekering valt. Zaak is om de aanbiedingen van de verschillende verzekeraars uit eigen land maar ook Italië goed in kaart te brengen. Zo kunt u gericht kijken welke partij het beste aansluit bij u en uw recreatiehuis in Italië.

Nutsvoorzieningen en aansluitingen in Italië

Wat u in ieder geval nodig heeft voor het aanvragen van gas, water en elektriciteit, is uw Italiaanse fiscale nummer. Zonder dit nummer zal een maatschappij u niet aansluiten op hun netwerk. Eventueel kan een makelaar u van dienst zijn bij de aanvraagprocedures voor de nutsvoorzieningen, dit dan vaak tegen een kleine vergoeding. Daarnaast moet men wel rekening houden met lange wachttijden bij de aanvraag van gas, water en elektriciteit. Het kan zo zijn dat er in of bij uw woning nog geen watervoorziening aanwezig is. In zo’n geval kunt u zelf een bron laten aanboren, bijvoorbeeld als uw woning vrij afgelegen ligt, maar ook het laten aanleggen van een waterreservoir kan een optie zijn. Doe voordat u de woning in Italië koopt hier wel onderzoek naar en bekijk ook de eventuele kosten hiervoor.
Een Nederlandse contactpersoon met kennis van zaken van de Italiaanse vastgoedwereld kan ook goed van pas komen. Praten in uw moerstaal werkt met dit soort zaken toch beter en kan misverstanden voorkomen. Er zijn diverse Nederlandse makelaars die actief zijn met de verkoop van (tweede) huizen in Italië. Doe wel onderzoek naar de desbetreffende persoon en zijn “track record” in de Italiaanse onroerendgoedmarkt.

De rol van de makelaar en notaris in Italië

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Op zoek naar tweede huis in het mooie Zweden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen