Fiscaliteiten bij 2de huis in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Fiscaal en tweede woning in Portugal. Wat en hoe?

Het artikel 130º van de Portugese inkomstenbelasting (IRS) verplicht iedere niet-ingezetene die inkomen of bezittingen in Portugal heeft, een fiscale vertegenwoordiger te benoemen. Een persoon die officieel in Portugal woont, kan fiscale vertegenwoordiger van niet-ingezetenen worden. Dat brengt kosten voor de niet-ingezetene en plichten voor de vertegenwoordiger met zich mee.

Het fiscaalnummer dat ook fiscaal identificatie nummer wordt genoemd, is een sequentieel nummer dat slechts gebruikt wordt voor fiscale doeleinden. Iedereen in Portugal moet voorzien zijn van een fiscaal nummer, zowel personen als bedrijven. In de praktijk is het niet mogelijk juridische zaken te doen zonder een fiscaalnummer te hebben, om bijvoorbeeld een bankrekening te openen, onroerend goed te kopen, een auto te kopen, et cetera.

Aanvragen fiscaalnummer (NIF)
De niet-ingezetene gaat naar de Belastingdienst samen met een ingezetene die fiscaal vertegenwoordiger zal worden. Daar wordt een fiscaalnummer aangevraagd. Beide personen tekenen een formulier en de niet-ingezetene krijgt van de belastingdienst een NIF. De fiscale vertegenwoordiger krijgt vanaf dat moment onder andere de plicht de correspondentie met de belastingdienst over fiscale zaken van de niet-ingezetene te verzorgen, te zorgen voor alle fiscale zaken, inclusief aangifte van inkomensbelasting, en zorg te dragen voor de betalingen van eventuele belastingen.

Consequenties
Als een niet-ingezetene een woning in Portugal heeft en het huis wordt verhuurd of het onroerend goed met overwaarde wordt verkocht, moet er belasting betaald worden. De vertegenwoordiger is verplicht ervoor te zorgen dat de belastingaangifte wordt gedaan en ook dat de belasting door de niet-ingezetene betaald wordt. De fiscale vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor alle acties die door de niet-ingezetene genomen worden, dat wil zeggen dat de vertegenwoordiger ook door de belastingdienst gestraft kan worden als de niet-ingezetene plichten niet nakomt.

De niet-ingezetene kan te allen tijde de vertegenwoordiger vervangen door een ander ingezeten persoon in Portugal. Dit kan door een persoonlijk bezoek aan de belastingdienst te brengen en daar de nieuwe vertegenwoordiger voor te stellen. Door het invullen van een formulier kan de vertegenwoordiger worden vervangen.

Zelf verantwoordelijk
Bij de begroting 2012 is geregeld dat het voor een niet-ingezetene in Portugal niet meer verplicht is een fiscale vertegenwoordiger hebben. Dat betekent dat sinds januari 2012 iedere natuurlijke persoon (geen bedrijf) naar de belastingdienst in Portugal kan gaan en een fiscaalnummer aan kan vragen. Wel moet de niet-ingezetene zich ervan bewust zijn dat hij zelf verantwoordelijk is voor alle fiscale zaken in Portugal en moet zorgen dat alle belastingen op tijd betaald worden. De niet-ingezetene is dan ook zelf verantwoordelijk voor de correspondentie van en naar de belastingdienst.

Het is nog niet duidelijk en zeker of de belastingdienst in Portugal de correspondentie van niet-ingezetenen naar hun buitenlandse adres verzendt. Vooralsnog kiezen toch veel personen voor een fiscale vertegenwoordiger om de fiscale zaken te regelen en belastingcorrespondentie te ontvangen. Het is raadzaam uw emailadres aan de belastingdienst door te geven.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met advocate Dra. Marlene L. Lemos Dekker verbonden aan Lemos Juridico te Portugal.

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Uw tweede huis en het afvalwater

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een tweede huis kopen en renoveren

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen