Een tweede huis kopen en renoveren

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tips om een recreatiewoning zelf te renoveren

Voor veel mensen die overwegen een tweede woning aanschaffen is het de ultieme droom, een oud huis met veel gebreken (maar ook potentie) aankopen en de renovatie zelf doen.
Hoe aansprekend dit ook klinkt voor veel mensen, toch is het verstandig om hier goed over na te denken voor deze stap daadwerkelijk te ondernemen. Niet dat ik u het bij voorbaat uit het hoofd wil praten, maar goed is alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.
In dit artikel zal ik in ieder geval enkele belangrijke punten aanstippen welke het onthouden waard zijn.

Bent u handig genoeg om een renovatie aan uw toekomstig 2de huis zelf uit te voeren

Dit is direct een belangrijk punt om in overweging te nemen. Veel mensen staren zich blind op de kosten die ze kunnen uitsparen als ze een verbouwing of renovatie van top tot teen zelf uitvoeren.  En vreemd is dit niet want bij een verbouwing van een 2e woning waar je zelf de uren in kunt brengen en dus alleen maar het materiaal hoeft aan te schaffen kun je meer dan 60% van de verbouwingskosten uitsparen. Dit klinkt interessant en is het natuurlijk ook.
Wel zijn er twee belangrijke punten die je hier in ogenschouw moet nemen. Het eerste punt is toch wel om goed in te schatten of u handig genoeg bent om alle facetten van de renovatie of verbouwing in eigen beheer uit te voeren. Met andere woorden hebt u ambachten als timmeren, metselen, tegelzetten, elektriciteit aanleggen, rioleringswerkzaamheden, enzovoort voldoende onder de knie. Om alles zelf te doen moet u welhaast een duizendpoot zijn. Onderschat dit dus niet. Het beste is om eerste een goede inventarisatie te maken van de werkzaamheden die u aan uw toekomstig vakantiehuis moet uitvoeren. Bekijk daarna eens puntsgewijs of u in staat bent om de verbouwing zelf goed uit te voeren.
Punt twee is ook heel belangrijk. Stel dat u alle kennis en vaardigheden in huis hebt om uw tweede woning zelf helemaal op te knappen. Dan is het belangrijk om eens een goede ureninschatting te maken van de gehele verbouwingsklus. Veel mensen verkijken zich hier op en beginnen enthousiast maar naarmate de tijd vordert blijkt dat het tweede woning project veel meer tijd dan gedacht gaat kosten.
Het is dus belangrijk in te schatten hoeveel tijd u door kunt brengen bij de verbouwing van uw 2de huis in het buitenland. De reistijd is hier in veel gevallen ook een groot issue.

Mensen in huren om samen met u de tweede woning op te knappen

Dit is natuurlijk een prima idee om de renovatie van uw vakantiewoning in combinatie te doen met vakmensen die u kunt inhuren en u bepaalde werkzaamheden uit handen nemen.
Denk er wel aan dat iemand inhuren in het buitenland niet exact hetzelfde is dan in het eigen land vakmensen inhuren. Het heeft voordelen en nadelen.
Een voordeel is dat ten opzicht van Nederland het uurloon over het algemeen iets lager zal liggen. Tenminste in het zuiden van Europa ligt het inkomstenniveau van een bouwvakker toch wat lager.
Nadeel is dat iemand inhuren in het buitenland voor de verbouwing van uw recreatiewoning ook een aantal problemen kan opleveren. Ten eerste kan het zo zijn dat er een taalbarrière is. Ook als u vloeiend Engels praat kan dit probleem zich voordoen. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië spreekt lang niet iedereen de wereldtaal en het kan zo zijn dat u zich met handen en voeten uit moet drukken. Dit is voor het ruwe bouwwerk vaak nog wel te doen, maar als het om een specifiek werk gaat kan dit problemen met zich meebrengen.
Ook is het zo dat de werkdag van een bouwvakker in bijvoorbeeld in zuidelijk Europa er anders uitziet dan dat van een vakman bij ons in Nederland of België. Ook het nakomen van afspraken wil nog wel eens afwijken van de door ons aangenomen norm. Dit kan tot irritatie gaan leiden.
Om dit zoveel mogelijk in te dammen kan het wellicht verstandig zijn om een vaste prijs af te spreken voor de totale verbouwing of renovatiewerkzaamheden van uw tweede woning in het buitenland.
Laat u het wel in urenbasis doen dan is het belangrijk er kort op te zitten en uw beschikbare budget goed te bewaken.

Conclusie: renovatie en/of verbouw van uw tweede huis is geen sinecure

Als een opknapproject koopt in het buitenland en hier uw ultieme vakantiehuis van wilt maken dan is het belangrijk goed na te denken hoe dit doel te bereiken. Onderschat dit traject niet want als u het internet afstruint zult u merken dat er talloze renovatiehuizen al tijdens de verbouwing alweer te koop worden aangeboden. Dus stel een budget samen en verlies dit niet uit het oog.
Stress tijdens een renovatie is haast niet te voorkomen, maar probeer door een duidelijke planning dit tot een minimum te reduceren.

Fiscaliteiten bij 2de huis in Portugal

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

Gehuwd zijn in Spanje een 'moetje'

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen