Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal
Wanneer je een reis hebt geboekt kijk je ongetwijfeld uit naar het moment waarop je kan vertrekken. Jammer genoeg gebeurt het in de praktijk niet zelden dat een reis omwille van dwingende redenen dient te worden geannuleerd. Welke redenen aan de basis liggen van het annuleren van een vakantie kunnen sterk uiteenlopend zijn. Misschien ben je bijvoorbeeld wel plots voor vertrek ziek geworden of is er iemand uit je familie komen te overlijden? In elk geval is het moeten annuleren van een vakantie vervelend en bovendien kan er ook een wrange nasmaak aan verbonden zijn. Moet jij ook een reis annuleren? In dat geval vertellen we je op deze pagina graag met welke rechten en plichten je allemaal rekening moet houden.
Het eerste wat je altijd moet doen op het ogenblik dat je een geboekte reis wenst te annuleren is de voorwaarden controleren van de annuleringsverzekering die je hebt afgesloten. Dit is een vereiste omdat de ene annuleringsverzekering de andere niet is. Dit geldt niet alleen op vlak van kosten die alsnog dienen te worden betaald, maar ook voor wat de reden voor annulering kan zijn. Goed de voorwaarden controleren en er voor zorgen dat je deze volledig begrijpt is een absolute vereiste wanneer je bij het annuleren van je vakantie niet alsnog geconfronteerd wil worden met (zeer) onaangename verrassingen.
Het afsluiten van een annuleringsverzekering zorgt er letterlijk voor dat je als reiziger over het recht komt te beschikken om je vakantie te annuleren. In principe zou je dit recht uiteraard sowieso hebben nadat je een reis hebt geboekt, maar zonder annuleringsverzekering kan je helaas niet rekenen op een bepaalde terugbetaling op de boekingsprijs. Dit laatste is uiteraard iets dat je wel zal willen. Het afsluiten van een annuleringsverzekering betekent in de praktijk helaas niet automatisch dat je zomaar omwille van eender welke reden je reis kan annuleren. Er dient altijd een gegronde reden te worden aangegeven die ook nog eens conform de voorwaarden van de annuleringsverzekering dient te zijn. Bovenstaande zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wel over het recht beschikt om je vakantie te annuleren op het ogenblik dat je ziek bent of bijvoorbeeld fysiek niet in staat bent om op reis te gaan, maar niet dat je gewoon je reis kan annuleren omdat je gewoon geen zin hebt om te vertrekken. In het laatste geval zal je annuleringsverzekering helaas geen tussenkomst bieden waardoor je alsnog voor alle kosten zelf zal moeten opdraaien. Omwille van deze reden is het altijd aan te raden om goed na te denken (onder meer over de locatie) vooraleer er voor te kiezen om een bepaalde vakantie te boeken.
Volgens de wetgeving moet het verplicht mogelijk gemaakt worden voor elke persoon die een vakantie heeft geboekt om deze reis over te dragen aan iemand anders. Wanneer jij met andere woorden om wat voor reden dan ook niet op vakantie kan vertrekken, maar je vrienden of familieleden hebt die graag de reis zouden willen overnemen is dat geen enkel probleem. In principe is het mogelijk om dit te doen tot zeven dagen vooraleer het vertrek is gepland. Je dient er wel rekening mee te houden dat het overdragen van een reis enkel en alleen mogelijk is op het ogenblik dat er ook door de nieuwe reizigers wordt voldaan aan de voorwaarden van de geboekte vakantie. Dit betekent dat een oudere persoon bijvoorbeeld niet mee kan gaan op een jongerenreis. Ondanks het feit dat het dus je recht is om een reis over te dragen tot 7 dagen voor vertrek neemt dit niet weg dat de reisorganisator hiervoor wel administratieve kosten in rekening mag brengen. Hoeveel deze kosten precies bedragen is steeds afhankelijk van de reisorganisator waarbij je de vakantie hebt geboekt.
Het spreekt voor zich dat je bij het annuleren van een vakantie niet alleen maar rekening dient te houden met verschillende rechten, maar ook met diverse plichten. Welke verplichtingen je exact zal moeten naleven staat altijd omschreven in de annuleringsvoorwaarden van de verzekering welke je hebt afgesloten. In ieder geval doe je er goed aan om rekening te houden met de hieronder aangegeven aandachtspunten: 1. Controleer of je reden voor annulering wordt ingedekt door je verzekering of niet; 2. Annuleer je vakantie van zodra je weet dat je niet op reis kan vertrekken; 3. Controleer welke bewijsstukken je moet voorleggen (bijvoorbeeld een doktersattest); Veel mensen denken tegenwoordig nog altijd dat ze als houder van een annuleringsverzekering altijd de mogelijkheid hebben om een geboekte reis te annuleren. Annuleren kan natuurlijk altijd, maar je kan uitsluitend rekenen op een (gedeeltelijke) terugbetaling wanneer de annulering conform de polisvoorwaarden gebeurt. Hou dan ook altijd rekening met de daarin opgenomen bepalingen vooraleer daadwerkelijk een geboekte reis te annuleren.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning