2e huis kopen op het continent Afrika

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Het werelddeel Afrika is de moeite waard om veel tijd door te brengen

Steeds meer mensen denken er over na om een vakantiewoning aan te schaffen. Voorheen was het eigenlijk wel een gegeven dat het 2e huis ergens binnen de grenzen van Europa gelegen moest zijn. Maar door de betere bereikbaarheid is het steeds vaker zo dat er allerlei opkomende landen zijn welke populair zijn voor het aankopen van een
recreatiebungalow.

De aankoop van een recreatiewoning op het continent Afrika

In dit artikel wil ik het me u hebben over het continent Afrika. In welke landen van deze regio kopen mensen recreatief onroerend goed aan. En hoe zien deze vakantielanden er uit wat betreft structuur, cultuur, klimaat, bereisbaarheid, welstandsniveau en niet te vergeten veiligheid.

Welke landen in Afrika zijn het meest geschikt voor het aankopen van een tweede woning

Afrika is een immens continent met tientallen landen, vele van deze landen lenen zich uitstekend voor het maken van een vakantie maar als het gaat om de aanschaf van een vakantiehuis liggen de papieren toch iets anders.
Als u ergens een recreatiehuis wilt hebben voor eigen gebruik en hier dus vermoedelijk meerdere malen wilt verblijven dak komen er ook zaken kijken als bereikbaarheid, infrastructuur en niet te vergeten veiligheid.
Zoals u wellicht weet is niet elk land op het Afrikaanse continent even veilig. Criminaliteit wordt vooral voortgebracht uit armoede en zelfs gebrek aan eten in sommige landen, dit maakt het dat de inwoners van bepaalde landen in Afrika bereidt zijn om risico’s te nemen om op onwettige wijze inkomsten te vergaren.
Het laatste dat u tijdens uw verblijf in uw 2e woning wilt, is een onveilig gevoel hebben.
Ik ben uiteindelijk tot drie landen gekomen welke (momenteel) het meeste geschikt zijn voor de aanschaf van een vakantiehuisje. Het gaat om de landen Egypte, Marokko en Zuid-Afrika. Ik zal deze drie Afrikaanse landen hieronder nader toelichten. Dit wil trouwens niet zeggen dat de rest van de landen in Afrika allemaal onveilig zijn en niet geschikt zijn om een recreatievilla aan te kopen. Er zijn veel landen goed bezig en deze timmeren wel degelijk aan de weg. Als u van mening bent dat aan dit lijstje nog andere Afrikaanse landen moeten worden toegevoegd dan verneem ik dit graag van u.

Egypte, populair vakantieland met mogelijkheden voor aanschaf van vakantiehuis

Dit traditionele land met zijn oeroude beschaving is zeer populair bij toeristen voor het doorbrengen van een vakantie. Of u nu voor de cultuur komt, de prachtige onderwaterwereld of gewoon wilt genieten van het heerlijke zomerklimaat. Egypte heeft het te bieden aan de moderne vakantieganger.
Als u na een vakantie ook helemaal enthousiast bent geworden en eventueel overweegt een vakantiehuis aan te kopen in Egypte dan is het belangrijk om een aantal zaken te onderzoeken.  Hieronder zal ik enkele zaken aanstippen en alvast enigszins toelichtten.

vliegverbinding Egypte
Als u een tweede huis wilt aanschaffen in dit Afrikaanse land dat is het van wezenlijk belang dat er een betrouwbare en frequente vliegverbinding is.
Hurghada Airport is een vliegveld welke uitermate geschikt is om op te vliegen als u uw vakantie wilt doorbrengen aan de Rode Zee of in de omgeving van deze toeristische regio. Vanaf Schiphol vliegen er dagelijks rechtstreekse vluchten op deze vakantieregio. Ook vanaf vliegvelden in Duitsland en België is met mogelijk een dagelijkse lijnvlucht te pakken.
Andere voorname luchthavens in Egypte waar op kan worden gevlogen zijn Sharm el Sheikh en Luxor.
Maatschappijen welke op de diverse luchthavens van Egypte zijn o.a. Lufthansa, Egyptair en natuurlijk de KLM.
Ik raadt u aan om via het internet een vliegticket naar Egypte te boeken. Vergelijk eerst even de vliegtarieven want de prijzen per maatschappij willen nog wel eens schommelen.

veiligheid in Egypte
Als het gehele land onder de loep wordt genomen dan moet er helaas gesteld worden dat de veiligheid niet overal in Egypte gewaarborgd is momenteel. Er zijn nogal wat spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen en ook de politieke factor speelt hier een belangrijke rol in. Het is dan ook onverstandig af te reizen naar bepaalde regio’s waar u als toerist niet veel te zoeken heeft.
Als u overweegt een appartement aan te kopen in de regio Hurghada dan zult u merken dat hier wel een grote mate veiligheid is.  De overheid zorgt er ook wel voor dat de vakantiegangers en buitenlandse residenten worden beschermd. Het laatste dat ze willen is dat Egypte als vakantieland negatieve beoordelingen krijgt. Er is ingezet op een grote groei van het toerisme vanuit met name West-Europa de komende jaren.

waar op letten als u erover denkt een tweede huis in Egypte aan te schaffen
Wat betreft wetgeving zijn de zaken in Egypte heel anders geregeld dan bij ons in Nederland. Belangrijk is voor u dan ook dat u iemand in de hand neemt die gespecialiseerd is in de aanschaf van tweede huizen in Egypte.
Ervan uitgaande dat u niet Arabisch spreekt is het eerste wat u in de hand moet nemen een vertaler. Er zijn in de toeristische gebieden overigens ook wel betrouwbare advocatenkantoren welke behalve vertalen je ook kunnen helpen met het natrekken en controleren van allerlei koopcontracten, aanbetalingen, verzekeringen, etc.
Ook erg belangrijk is om uit te zoeken met wat voor soort verkoper je te doen hebt. Is het de ontwikkelaar van een in aanbouw zijnde appartementencomplex waarin jij een appartement wilt afnemen. Is het een makelaar van een recreatievilla op een vakantiepark en heeft hij het exclusieve verkooprecht op dit recreatieve vastgoed.
Ook kun je te maken krijgen met een agent welke bij beslissing direct een aanbetaling eist. Doe dit niet gelijk maar controleer deze persoon eerst uitvoering. Is hij bijvoorbeeld wel contractueel verbonden aan het recreatieproject waar u een vakantiewoning wilt aanschaffen.
Belangrijk is om niets te ondertekenen voordat je 100 % weet hoe een dergelijk contract in elkaar zit. Laat dus alle contracten en andere bescheiden vertalen. En neem een vertrouwenspersoon in de arm die weet van de hoed  en de rand van de vastgoedmarkt in Egypte.
Als u serieus overweegt een 2e huis aan te kopen in Egypte dan is de beste investering die u kunt doen een betrouwbare belangenbehartiger te zoeken. Bespaar hier dus niet op.

de combinatie eigen gebruik en verhuur van een tweede woning in Egypte is populair
Vreemd is dit niet want dit Afrikaanse land staat bekend om zijn evenwichtige weerbeeld. Het klimaat is bijna het hele jaar door prima in Egypte. Dit maakt het dat het bezitten van een vakantiehuis hier een prima uitgangspunt is tot het behalen van een behoorlijk huurrendement.
Vooral de grotere appartementencomplexen in de regio van de Rode Zee lenen zich hiervoor uitstekend. Door ontwikkelaars worden hier luxe vakantieparken gerealiseerd met allerlei voorzieningen. Prachtige zwembaden, diverse voorzieningen voor jonge kinderen, diverse welness behandelingen en nog veel meer.
Ook de afwerking van een appartement is prima te noemen. De vloer + wanden dikwijls van prachtige natuursteen. Ook de keuken en badkamer is doorgaans luxe afgewerkt. Voor de inrichting kunt u kiezen uit diverse interieur pakketten.
Als u het investeren in een tweede woning in Egypte vooral als belegging ziet dan dient u zelf wel enige research te doen naar de partij die uw vakantiewoning gaat verhuren. Wat precies de voorwaarden en garanties zijn.
Wie zorgt er voor het onderhoudt van uw recreatieobject en wie doet de sleuteloverdracht.
Onderzoek ook of er verhuurrendementen gegarandeerd zijn door de verkopende partij en wat anders een realistische verwachting is van de bezettingsgraad van uw vakantiewoning in Egypte.

Marokko heeft een opkomende tweedehuizenmarkt, wat zijn de mogelijkheden

De laatste jaren is de Marokkaanse vastgoedmarkt populairder aan het worden bij investeerders uit Europa.
Er zijn ook zeker interessante tweede woning projecten waar u als particulier in kunt investeren. Wel moet u er rekening mee houden dat de wetgeving in Marokko anders in elkaar zit dan bij ons. U dient dan ook goed geïnformeerd te zijn voordat u besluit daadwerkelijk een vakantiewoning aan te schaffen in Marokko.
En ook voor de regio’s geldt dat u goed uw huiswerk moet doen, want niet elke streek is geschikt om te dienen als plek voor uw tweede huis.

hoe is Marokko het best bereikbaar voor u als tweede huiseigenaar
U zult waarschijnlijk vaker een vakantie in Marokko doorbrengen nadat u een vakantiewoning heeft aangekocht in dit mystieke noord Afrikaanse land. Het is dan ook belangrijk te weten hoe de bereikbaarheid is.
Het is natuurlijk mogelijk om naar Marokko af te reizen per auto. Via België, Frankrijk en Spanje kunt u vanaf het aan in zuid Spanje gelegen Almeria of het dichtbij Gibraltar gelegen kustplaatsje Algeciras afvaren naar Tanger.
Maar de meest efficiënte wijze om Marokko te bereiken is per vliegtuig.
Vanaf vliegveld Eindhoven kunt u sinds kort vliegen op Marrakech met Ryanair. En Transavia heeft vanuit Amsterdam een vliegverbinding op Agadir. Ook vanaf omliggende landen is het mogelijk om te vliegen op een aantal luchthavens in Marokko. De prijs van een retourticket kan nog wel eens fluctueren dus vergelijk de prijzen eerst eens op het internet voordat u daadwerkelijk een ticket boekt.

voordat u een tweede woning in Marokko aanschaft is het zaak u goed in te lezen in de materie
Ik kan met goed voorstellen dat u overweegt een tweede huis in het buitenland aan te schaffen. Maar als u buiten Europa komt is het zaak extra alert te zijn op verschillende zaken. Dit geldt ook als u op continet Afrika een vakantiewoning wilt aanschaffen.
Belangrijk is natuurlijk de infrastructuur, als u een tweede huis bezit in Marokko dan is het aannemelijk dat u hier gedurende het jaar meerdere malen een periode wilt doorbrengen. Dus zorg in ieder geval dat vanuit Nederland uw recreatieobject goed bereikbaar is en dat de kosten van het vervoer te overzien zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor u zelf, maar ook als u uw tweede huis in Marokko wilt gebruiken met het oog op een te behalen rendement.
Maar minstens zo belangrijk is om goed bekend te zijn met de wetgeving in dit land en hoe zit het belastingtechnisch in elkaar als uw besluit een vakantiewoning als belegging aan te schaffen.
Het is dan ook verstandig om een extern persoon in te huren welke bekend is met de lokale wetgeving. Zorg er ook voor dat u op alle vragen een duidelijk antwoord krijgt en laat alle contractstukken vertalen voordat u een handtekening onder een document zet.
Als u een bepaald project tegenkomt wat u aanspreekt dan is het verstandig om eerst onderzoek te doen naar de desbetreffende ontwikkelaar. Zo kunt u wellicht te weten komen of ze al meerdere projecten in Marokko gerealiseerd hebben, hoelang het bedrijf als werkzaam is in de vastgoed sector. En zijn de kopers van een vakantiehuisje op één van deze vastgoedprojecten tevreden met hun aankoop.
Recreatief onroerend goed aankopen is een zaak met financiële consequenties. Neem daarom ruim de tijd voordat u de knoop doorhakt of u wilt investeren in uw Marokkaanse droom.

beleggen in Marokkaans vastgoed, ga voor een onderbouwd rendement
Als u vooral wilt investeren uit een beleggingsoogpunt in Marokko doet u er goed aan om eerst een goed overzicht te maken van enkele vakantiewoningenprojecten welke aansluiten bij uw persoonlijke wensen.
Leg deze projecten dan ook nader (en zeer kritisch) onder de loep. U moet weten wat de vaste lasten zijn, wie het beheer uitvoert, wat de garanties zijn, hoe is de bouwkundige staat van het project.
Maar als investeerder is vooral belangrijk wat is het te behalen rendement op een vakantiehuisje in Marokko en is dit gegarandeerd en zo ja op welke manier.
Als u vastgoed koopt in de toeristische sector dan is het waarschijnlijk zo dat u voor meerdere jaren eigenaar bent. Een goede risicoanalyse is dan ook een logisch gevolg. U kunt beter wat extra geld steken in het onderzoeken van allerlei belangrijke informatie dan er na aankoop van een vakantiewoning achterkomen dat de realiteit niet overeenkomt met uw theorie.
Neem dus ruimschoots de tijd en laat u vooral niet opjagen als u serieus overweegt om een vakantievilla aan te kopen in Marokko.

Zuid-Afrika steeds populairdere bij mensen die een tweede woning in het buitenland zoeken

Dit prachtige land is gelegen op ruim tien uur vliegen vanaf Nederland. Het land heeft een roerige geschiedenis achter de rug en ook de toekomst is niet op alle fronten zeker.
Maar Zuid-Afrika heeft een ongekende potentie en is wat betreft natuur en cultuur absoluut één van de meest interessante plekken ter wereld. Het heeft ook alles om een prachtig vakantieland te zijn.  Helaas wordt het door één belangrijk feit enigszins overschaduwd, namelijk de persoonlijke veiligheid. Als buitenlander (lees: Europeaan) wordt u door sommige mensen gezien als melkkoe. Als dit op een correcte manier gebeurd is er eigenlijk nog niet eens een man over boord, maar er zijn ook Zuid-Afrikanen die op een illegale wijze u als toerist proberen geld of andere bezittingen afhandig te maken.  Door het “veiligheidsrisico”  worden alle voordelen die dit prachtige land de vakantieganger te bieden heeft nog wel eens overschaduwd en dit is erg jammer.
Goed te zien is dan ook dat het stapje voor stapje vooruit gaat in Zuid-Afrika en meer en meer wordt het ook gezien als land van de toekomst. Vooral in de zuidelijke regio’s van het land gaat het de goede kant op. Dit heeft ook al zijn invloed op de onroerend goed prijzen in dit deel van Zuid-Afrika.
Ik verwacht dat de toeristische branche hier steeds meer voet aan de grond gaat krijgen en dat het welstandsniveau ook geleidelijk aan op een hoger niveau gaat komen.

op welke manier af te reizen naar Zuid-Afrika
Als u vanuit Europa naar het zuiden van het continent Afrika wilt afreizen dan is er eigenlijk maar één vervoersmiddel wat echt geschikt is. Dit is natuurlijk het vliegtuig en dan is het ook nog van belang naar welk deel van het land u wilt afreizen.
Als u naar Johannesburg of Kaapstad wilt afreizen dan kunt u een rechtstreekse verbinding pakken vanaf Schiphol. O.a. de KLM vliegt dagelijks op Zuid-Afrika. Maar ook vanaf Frankfurt of Brussel kunt u een directe vlucht nemen.
Verder zijn er vanaf de Internationale Zuid-Afrikaanse vliegvelden diverse binnenlandse vluchten te nemen. De vliegverbindingen in het land zelf zijn van een redelijk niveau.
Vliegen naar Zuid-Afrika is door de lange reistijd helaas niet goedkoop. Wel kunt u door enigszins te gaan vergelijken op het internet wel honderden Euro’s uitsparen.

welke regio’s van Zuid-Afrika hebben de meeste potentie om een 2e woning aan te kopen
Het land is zeer divers en volop in ontwikkeling, dit maakt het dat er enkele regio’s populair zijn om te investeren. Het hangt ook af om welke redenen u een tweede woning in Zuid-Afrika wilt aanschaffen.
Als u overweegt een vakantiehuis aan te schaffen met als uitgangspunt dat u het voornamelijk voor eigen gebruik wilt houden dan is de zuidkust van het land een prima locatie. Kaapstad is zeer populair, dit omdat deze wereldstad een prachtige ligging heeft met o.a. de Tafelberg en zijn prachtige ligging aan zee. Hier is natuurlijk veel cultuur te vinden, u kunt er heerlijk eten en er is meer dan voldoende te beleven.
Maar ook in de omgeving van de wijnregio Stellenbosch is het prima toeven. Een prachtig heuvelachtig groen landschap waar schitterende vakantiehuizen te koop staan. De huizenprijzen zijn hier trouwens niet goedkoop.
Ook Plettenberg Bay is een plek waar meer Nederlanders een tweede woning bezitten. Deze schitterend gelegen kustplaats staat garant voor een grote diversiteit aan activiteiten welke u kunt ondernemen als u verblijft in uw eigen vakantiehuisje in Zuid-Afrika.
Als u een natuurliefhebber bent dan is het overwegen waard een vakantievilla aan te schaffen ergens aan de rand van het Krugerpark. Wat Europeanen in toenemende mate doen is geld te investeren in een privé lodge.
Deze zijn prima te verhuren doordat veel toeristen het Krugerpark aandoen tijdens de vakantie in Zuid-Afrika. Over het algemeen verblijven ze dan meerdere dagen dicht bij het reservaat.
Mijn verwachting is dat er de komende jaren meerdere regio’s zich richten op investeerders uit Europa, vooral de bereikbaarheid speelt hier een grote rol. Als deze infrastructuur voor elkaar is dan zijn de kansen voor Zuid-Afrika als investeringsland zeer interessant.

wat te doen voordat u werkelijk werk gaat maken van uw tweede huis in Zuid-Afrika
Het aankopen van recreatief onroerend goed is een hele stap. Vooral als u besluit dat uw tweede woning zich buiten Europa zal moeten bevinden.
Als u er van overtuigd bent dat Zuid-Afrika de plek is om een vakantiewoning aan te schaffen dan gaat u de tweede fase van het proces in. Onderzoek is hierin het kernwoord, u moet ten eerste kijken welke regio uw voorkeur heeft, en wat de belangrijkste reden is om te investeren in Afrikaans vastgoed.
Kijk eens op internet bij ontwikkelaars of makelaars die actief zijn in op de onroerend goedmarkt van Zuid-Afrika. Ook is het verstandig om bijvoorbeeld eens de second-home beurs in Utrecht of de Second Place in Brussel te bezoeken.
Als u de Engelse taal redelijk goed beheerst zult u goed uit de voeten kunnen tijdens uw zoektocht naar een vakantiewoning in Zuid-Afrika. Maar toch is het erg belangrijk om een deskundig persoon in te huren met de nodige kennis van de lokale markt. Bekijk ook aantal meerdere resorts of vakantieparken waar u een tweede huis zou willen aanschaffen. Zodoende kunt u vergelijken en heeft u een beter inzicht wat de verhouding van de prijs/kwaliteit is. Als u enige twijfel heeft om met een projectontwikkelaar in zee te gaan, doe dit dan gewoon niet.
En weet precies wat u koopt, ik bedoel hiermee dat u goed op de hoogte bent van alle lusten en lasten die een bepaald object met zich meebrengt.
Blijf altijd rationeel en laat u niet te veel meeslepen in uw vakantiegevoel. De aankoop van onroerend goed in buitenland moet u met kalmte en goed gedocumenteerd betreden.

Eindconclusie van aankopen recreatief vastgoed op het Afrikaanse continent

Dit boeiende werelddeel ondergaat op sommige vlakken een spectaculaire ontwikkeling en wellicht is Afrika het continent van de toekomst. Maar kijk als potentiële tweede woningeigenaar in deze regio toch in eerste instantie naar het heden. Hoe is de status nu van een bepaald land. Is het veilig om als buitenlander hier een tweede woning te bezitten. Wat zijn de kosten aan vaste woninglasten en wat kost het levensonderhoud.
Is er een dagelijkse vliegverbinding en welke luchthavens voeren die vluchten uit.
Hoe steekt de wetgeving in elkaar om als buitenlander vastgoed aan te kopen en op welke manier gaat de belastingsdienst hier mee om. Zo zijn er nog veel meer vragen welke voor uw als potentieel toekomstig eigenaar van onroerend goed in Afrika van belang kunnen zijn.
Ook is het zeer belangrijk dat u de regio goed kent, huur anders eerst eens voor langere tijd een vakantiehuis zodat u alle tijd heeft om een goede beslissing te kunnen maken.

Gezocht: vakantierecensenten

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Met bekenden een vakantiehuis aankopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen