5 interessante tips om aankoopprijs tweede woning te drukken

Geplaatst op 03-12-2020 in Tweede woning

Hoe ga je te werk als je een recreatiewoning wilt kopen en hoe kun je de beste aankooprijs bedingen

Op het ogenblik dat je van plan bent om een vakantiehuis te kopen zal je daarvoor in eerste instantie natuurlijk een bepaald budget moeten bepalen. Ongeacht het budget dat je voor de aankoop van jouw recreatiewoning voor handen hebt, het spreekt voor zich dat je de woning van je keuze bij voorkeur zal willen kunnen kopen tegen een zo laag mogelijke aankoopprijs. Dat is niet altijd even eenvoudig, in tegendeel. In de praktijk blijkt dat bijna de helft van de mensen die een vakantiehuis kopen eigenlijk teveel betalen dan echt nodig is. Daarbij zijn er vijf vaak terugkerende fouten op te merken die door erg veel mensen worden gemaakt. Wil jij voorkomen dat je in één van de valkuilen trapt waardoor de aankoopprijs van jouw vakantiehuis niet nodeloos hoger uit zal vallen dan strikt noodzakelijk is? Dan is het de moeite waard om je even in de onderstaande informatie te verdiepen.

1.) Bieden tijdens het hoogseizoen is geen goed idee

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de prijzen van vastgoed niet zijn vastgesteld en dus kunnen fluctueren afhankelijk van de periode in het jaar. Tijdens het hoogseizoen is het bijvoorbeeld zo dat de prijzen gevoelig hoger kunnen liggen dan tijdens het laagseizoen het geval is. Ben je dus met andere woorden van plan om een vakantiehuis in het buitenland te kopen, maar wil je met zekerheid niet teveel moeten betalen? Dan is het altijd interessant om je op voorhand even te oriënteren met betrekking tot de vakantieperiodes in het land in kwestie. Bij voorkeur plaats je, je bod dus altijd in een periode waarin de interesse in de vakantiehuizen in het land in kwestie op een laag pitje staat. Je zal merken dat dit de aankoopprijs en de motivatie bij de verkoper om daadwerkelijk tot verkoop over te gaan aanzienlijk kan beïnvloeden.

2.) Controleer of het huis bij meerdere partijen te koop staat

De regels voor het te koop aanbieden van een woning kunnen sterk afhankelijk zijn van het land in kwestie. Dit betekent onder meer dat in verschillende landen, waaronder bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Spanje, geldt dat het mogelijk is om een woning te koop aan te bieden bij verschillende makelaars. Dat kan voor jou als potentiële koper interessant zijn, want het is de makelaar in kwestie die de voorwaarden voor de verkoop kan bepalen.

Bovenstaande zorgt er voor dat de prijs die voor een woning wordt gevraagd (opvallend genoeg) niet bij elke makelaar dezelfde moet zijn. Heb je dus met andere woorden een fijne recreatiewoning gezien die je graag wenst te kopen? Controleer dan altijd of ze bij slechts één of bij meerdere makelaars te koop wordt aangeboden. Check bovendien ook altijd of de woning in kwestie wel nog echt beschikbaar is. Het is namelijk zo dat de website van een makelaar niet altijd helemaal up-to-date hoeft te zijn.

3.) Focus je niet uitsluitend op de verkoopprijs van het pand

Een derde fout die zeer vaak wordt gemaakt is dat mensen zich uitsluitend focussen op de verkoopprijs van een woning. Dat lijkt logisch, maar het kan een foutief beeld scheppen van de werkelijkheid. Wanneer je met zekerheid wil kunnen stellen dat je een bepaalde vakantiewoning kan kopen is het immers belangrijk ook om rekening te houden met de andere kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Het gaat hierbij dan concreet om deze kosten:

  • De notariskosten;
  • De overdrachtsbelasting;
  • De courtage;
  • De plaatselijke lasten;
  • Eventuele kosten voor onderhoud en / of renovatie;
  • Verzekeringen;
  • De vaste kosten (water, gas & elektra);
  • Eventuele parkkosten;

Bevindt de vakantiewoning die je wenst te kopen in een land ver weg van huis? In dat geval spreekt het voor zich dat je ook de reiskosten mee in overweging zal willen nemen. Deze kunnen namelijk in de praktijk een behoorlijke hap uit je budget nemen. Let ook op voor het feit dat de zogenaamde courtagekosten in verschillende landen hoger liggen dan in Nederland het geval is. Het is in populaire vakantielanden als Frankrijk en Spanje zo dat de courtage voor de makelaar tussen de 5 en 10 procent van de koopsom gelegen kunnen zijn. Dat maakt een niet onbelangrijk verschil in vergelijking met Nederland. Hier bedraagt de courtage immers gemiddeld slechts 2 procent.

4.) Controleer eventuele bestaande schulden op het pand

Voor sommige landen geldt dat je bij de aankoop van een huis ook de eventuele schulden overneemt van de voorgaande eigenaar. Het kan hierbij niet alleen gaan om een eventueel nog openstaande hypotheek, maar ook om bijvoorbeeld lokale belastingen en achterstallige bedragen voor de nutsvoorzieningen. Voordat je over gaat tot kopen van een bepaalde vakantiewoning is het dan ook altijd belangrijk om je in de specifieke, lokale regels te verdiepen. Probeer bovendien ook steeds te controleren of er eventueel nog sprake is van bestaande schulden op het pand of niet.

5.) Controleer de woning altijd op verborgen gebreken

Tot slot is het altijd belangrijk om te voorkomen dat je een kat in een zak koopt. Het is op dit vlak vooral van belang om er bij stil te blijven staan dat niet alle gebreken van een woning met het blote oog zichtbaar zijn, in tegendeel. Omwille van deze reden is het (net zoals in Nederland eigenlijk) altijd belangrijk om door een expert te laten controleren of het pand in kwestie mogelijks niet over verborgen gebreken beschikt. Informeer bovendien ook altijd naar de lokale voorschriften. In bepaalde gevallen is het immers zo dat er speciale regels bestaan met betrekking tot bijvoorbeeld de hoogte waar de beplanting over mag beschikken. Dit geldt ook voor de hoogte van bijvoorbeeld het dak en / of de muren. Voordat je een huis wil verbouwen spreekt het voor zich dat dit belangrijke aandachtspunten kunnen zijn.

Hou er tot slot ook rekening mee dat de aangegeven oppervlakte in bepaalde landen kan afwijken ten opzichte van hetgeen je werkelijk ontvangt. Een bekend land waarin dit vaak het geval is, is Italië. Omwille van deze reden kan het belangrijk zijn om voordat je een bod uit gaat brengen eerst even een bezoek te brengen aan het kadaster.

De revival van Tsjechië als vakantieland

Geplaatst op 23-05-2012 in Vakantiehuis

Vind het perfecte vakantiehuis: Tips en trucs voor het huren van een huisje

Geplaatst op 05-01-2024 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen