Aanschaf 2e huis in Thailand of Indonesië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Info vastgoedmarkt Thailand & Indonesië

Steeds meer mensen schaffen als particulier een vakantiehuis aan. Niet alleen in het eigen Nederland en Europese vakantielanden als Frankrijk, Spanje of Italië. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen die er voor kiezen een vakantiehuis aan te kopen op een ander continent. In dit artikel gaan we het hebben over het continent Azië. In welke landen van deze regio kopen mensen onroerend goed aan voor recreatieve doeleinden. En hoe zien deze landen er uit wat betreft structuur, cultuur en klimaat.

Welke landen in Azië zijn populair voor de aanschaf van een recreatiewoning

Op het Aziatische continent zijn er meerdere landen welke populair zijn voor toeristen uit Nederland om er een vakantie door te brengen. We kunnen wat dat betreft makkelijk tien bekende vakantielanden opnoemen.
Maar als je gaat kijken naar landen in Azië welke ook populair zijn om als Europeaan een tweede huis aan te kopen blijven er eigenlijk maar twee landen over. Ik heb het over Thailand en Indonesië. In de volgende rubriek zullen wij deze twee populaire vakantielanden dan ook nader toelichten. Wat voor deze landen spreekt dat ze beide een geheel eigen identiteit hebben, er is veel cultuur te vinden. Verder is godsdienst in zowel Thailand als Indonesië erg belangrijk en beide landen zijn voor ons west Europeanen  erg goedkoop. Niet alleen wat betreft de aanschaf van onroerend goed, ook de kosten van het levensonderhoud zijn maar een fractie van wat het bij ons is.

Waarom een 2e woning aanschaffen in Thailand

Als u overweegt een vakantiewoning aan te schaffen in Azië dan is het belangrijk om het land goed te kennen. De gemiddelde koper van een tweede huis in Thailand is dan vaak ook al meerdere malen op vakantie geweest in dit indrukwekkende land.
Om er te komen kunt u kiezen voor een rechtstreekse vlucht naar de hoofdstad Bangkok, dit kan vanaf Schiphol, maar ook vanaf het Belgische Zaventem of het Duitse Frankfurt is het mogelijk om elke dag van de week het vliegtuig te pakken. Ook de vakantieregio Phuket wordt veelvuldig aangedaan via een non-stop verbinding. De prijzen van de vliegtickets kunnen nog wel eens fluctueren, dus het is verstandig om de vliegprijzen op het internet eerst te vergelijken voordat u een ticket koopt.
Als u na een vliegreis van circa 11 uur bent aangekomen in Thailand dan zult u merken dat u op een gehele andere plek op de wereld bent belandt. Het leven speelt er zich af op straat en u merkt gelijk het vochtige klimaat op als u het vliegveld heeft verlaten. En ook de vele eetkraampjes waar u voor weinig geld heerlijk kunt eten moet u proberen. Kijk wel eerst goed welke eetstalletjes druk bezocht worden door de inwoners van Thailand zelf.
Het boeddhisme neemt een centrale rol in en door het hele land heen zal het u opvallen dat er overal tempels staan om Boeddha te eren. Vooral in Bangkok zelf zijn er prachtige complexen en tempels waar u ook als toerist naar toe kunt gaan.
Nederlanders die een tweede woning willen aanschaffen in Thailand doen dit over het algemeen vooral voor zichzelf, er zijn geen grote vakantieparken te vinden waar u een vakantiewoning kunt kopen en vervolgens deze voor een gegarandeerd rendement kunt laten verhuren. Onroerend goed wat je in Thailand koopt heb je vooral voor het eigen genot. Wel is het zo dat je hier met het geld veel meer kunt doen. Voor het bedrag waar je in Nederland een doorsnee vakantiehuisje voor aankoopt heb je in Thailand een heuse vakantievilla. En niet alleen dat, je hebt er ook nog een grote lap grond bij en dikwijls met een eigen zwembad. Dit kan overigens ook weer problemen met zich meebrengen want wie doet het onderhoud aan de tuin al u er niet bent. En enig toezicht op uw bezittingen is ook wel handig als u op dat moment niet in Thailand bent. Nu zij er wel organisaties die u werk uit handen kunnen nemen en controle kunnen houden en bovendien diverse werkzaamheden kunnen uitvoeren, maar doe zelf wel enige research voordat u een bedrijf in de arm neemt. Goedkoper kan het zijn als u een Thai in de arm neemt die vlak bij uw villa in Thailand woont. De lonen liggen erg laag en als u een lokale inwoner iets meer betaald dan zullen ze doorgaans goed werk leveren. Ook hier is het wel belangrijk om te weten met wie u te maken hebt. Wellicht staan er bij u meerdere vakantiehuizen in de buurt. Doe bij deze eigenaren dan eens navraag, de kans is groot dat zij u aan een betrouwbaar persoon kunnen helpen.
Als u een tweede huis op Thailand op het oog hebt dan is het wel zeer belangrijk een gedegen inspectie te laten uitvoeren naar de kwaliteit van het bouwwerk. Ook als het een relatief nieuwe woning raadt ik u dit toch aan.
Wat erg belangrijk is om te weten is dat u als niet ingezetene van Thailand geen onroerend goed kunt kopen, dat wil zeggen u kunt wel een vakantiehuis kopen, maar niet het bijbehorende grondperceel, deze moet u leasen. Dat kan gebeuren in periodes van 30 jaar. Bij de aankoop van een appartement in Thailand hoeft u geen grond te leasen omdat deze niet tot de woning behoort. Wellicht dat deze constructie in de toekomst nog wel gaat wijzigen.
Hoe dan ook als u overweegt een tweede huis in Thailand aan te schaffen dan is het zeer verstandig om u in te lezen in de lokale wetgeving inzake de aankoop van vastgoed door een niet resident in Thailand.
Maar als u eenmaal een woning heeft aangekocht kunt u genieten van de Thaise bevolking welke bekend staan als erg aardig en u altijd met een glimlach zullen voorthelpen. Ook kunt u prima resideren voor een langere periode in Thailand. Bijna het hele jaar door heeft dit land in Azië een stabiel klimaat. U kunt dus prachtige uitstapjes maken of er toch voor kiezen om te relaxen aan uw eigen zwembad.
Als u toch in overweging neemt om uw vakantiewoning te gaan verhuren als u zelf niet in Thailand bent dan is wellicht een verhuren via een eigen website of een vakantiewoningportaal een goede zet. Voordat u dit gaat doen is het wel belangrijk om er goed over na te denken hoe de sleuteloverdracht aan de huurders te willen laten plaatsvinden. En ook zaken als het innen van de huurpenningen en de eindschoonmaak etc. zijn zeer belangrijk om vast te leggen in een huurcontract.
Een eigen vakantiehuis in Thailand is genieten, maar doe wel het nodige huiswerk voordat u daadwerkelijk tot aankoop van een woning overgaat.

Een tweede huis kopen in Indonesië, ga niet over één nacht ijs

Azië is een prachtig continent en heeft ook een aantal interessante landen waar u kunt genieten van een heerlijke vakantie. Maar als u besluit een vakantiewoning aan te schaffen in uw favoriete vakantieland dan is het erg belangrijk om eerst grondige research naar het land, de wetgeving, de gebruiken en natuurlijk een 2e woning zelf te doen.
Ook voor Indonesië gaat zeker op dat u goed voorbereidt de vastgoedmarkt moet opgaan.
Vliegen naar dit prachtige land kunt u het beste doen vanaf vliegveld Schiphol vanaf hier vliegen diverse maatschappijen dagelijks richting Indonesië. De Nederlandse vliegtuigmaatschappij de KLM vliegt dagelijks bijvoorbeeld op het eiland Bali. En ook de Indonesische hoofdstad Jakarta is prima te bereiken. In sommige gevallen kan het trouwens goedkoper zijn om te vliegen met een tussenstop in bijvoorbeeld Singapore of Maleisië. Voordat u een vliegticket via het internet boekt is het dan ook verstandig te kijken met welke maatschappij u goedkoop richting Indonesië kunt vliegen.
De populairste vakantieregio’s in dit land zijn toch wel de eilanden Bali en Java, dus ook de meeste mensen die overwegen een tweede woning aan te kopen op Indonesië kiezen voor één van deze eilanden. De bewoners zijn zeer gelovig en het geloof met de meeste aanhangers is wel het Hindoeïsme maar ook zijn er veel Moslims in deze vakantieregio. U zult dan ook merken dat er vele tempels te vinden zijn waar dagelijks offers worden gebracht. Als toerist kunt u dit over het algemeen ook gaan bezichtigen. De inwoners van Indonesië staan bekend als een alleraardigste bevolking en zij geven dit land dan ook zijn geheel eigen sfeer.
Ook op verder cultureel vlak is er meer dan voldoende te beleven, het land is nog redelijk aan zichzelf trouw gebleven, op enkele toeristencentra na dan. Maar als u het binnenland van Indonesië intrekt en tussen de rijstvelden doorwandelt zult u merken dat dit deel van het land nog volledig authentiek is gebleven. Dit maakt Indonesië ook een aantrekkelijk vakantieland natuurlijk. Maar ook op eilanden als Bali, Java en Lombok is het echte Indonesië nog steeds voelbaar. Het blijft een prachtig land wat dat betreft.
Het kopen van een vakantiehuis in Indonesië moet geen sprong in het diepe worden. Hier bedoel ik mee dat het verstandig is om u goed voor te laten lichten door diverse partijen. En dan niet alleen een makelaar of ontwikkelaar welke u graag een woning wil verkopen in dit deel van Azië.
De wetgeving zit anders in elkaar en dit heeft ook zijn weerslag in het aankopen van onroerend goed op Indonesië. Wel zijn er prachtige vakantieobjecten te koop. Er zijn nieuwbouwprojecten maar ook nog talloze gerenoveerde koloniale woningen welke nu steeds vaker verkocht worden aan buitenlanders uit o.a. Europa die er een tweede huis van willen maken. Het heerlijk klimaat laat het ook absoluut toe om hier langere periodes per jaar te verblijven.
Als u voor een nieuwbouwwoning kiest dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om dit vakantiehuis tijdens uw afwezigheid te laten verhuren. Er zijn ontwikkelaars die de realisatie en de latere verhuur onder één dak hebben samengevoegd. Als u hier gebruik van wilt maken raden wij u aan om eerste alle contracten te laten lezen door een kundig iemand met kennis van de Indonesische wetgeving.
De kosten van het levensonderhoud in Indonesië liggen laag en dat is hetzelfde voor de aankoop van een vakantiehuis. En als u liefhebber bent van lekker weer, cultuur, een eigen keuken en een uniek land dan is Indonesië wellicht de plek voor u om een recreatiewoning aan te schaffen.

Eindconclusie aankoop vastgoed Thailand of Indonesië

Als u als particulier overweegt om een tweede woning in Azië aan te schaffen dan is de kans groot dat u uiteindelijk gaat voor het kopen van een vakantiehuis in Thailand of Indonesië.
Beide landen hebben veel raakvlakken met elkaar, ze bieden beiden veel cultuur, geschiedenis, prachtige natuur, heerlijk eten en ook het klimaat is voortreffelijk. Toch zijn beide landen tegelijkertijd erg verschillend.
Een woning aankopen in één van deze landen is dan ook een erg persoonlijke aangelegenheid, maar voor beide landen geldt, doe uw huiswerk goed voor dat u het kooptraject ingaat.
Wees er ook zeker van dat u er klaar voor bent om deze stap in uw leven te nemen. Want het aankopen van een (2e) huis is zeer ingrijpend, niet alleen financieel maar ook emotioneel. Koopt u samen met een partner zoek dan uit of u volledig op één lijn zit. Want de bedoeling is dat u samen van uw vakantiehuis in Azië wilt gaan genieten. Zorg ervoor dat alle randvoorwaarden dan ook optimaal aanwezig zijn.

Een gezinsvakantie aan het Gardameer

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

(on-)Portugese efficiëntie: tijden veranderen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen