(on-)Portugese efficiëntie: tijden veranderen

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

Ook in Portugal staat de tijd niet stil

Portugal staat bekend om haar ‘amanhã um outro dia’ (morgen weer een dag) wat inhoudt dat ze het niet zo nauw nemen met afspraken en tijdig ergens aanwezig zijn. Het bekende half uurtje te laat of gewoonweg niet op komen dagen heeft voor menig noord-europeaan in Portugal de nodige hartkloppingen veroorzaakt.

Ik weet dan ook dat veel mensen al zenuwachtig worden bij het idee alleen al om met autopech langs de weg te komen staan. Wie moet er gebeld worden? En zal ik de rest van de nacht in de auto door moeten brengen (gelukkig dat er een deken achterin ligt). Voor deze mensen heb ik goed nieuws! 

Afgelopen weekend ging ik tezamen met mijn man en dochtertje een heerlijk weekend tegemoet in de camper. Alles was ingeladen en we gingen op weg naar Vilamoura waar er nabij de haven een goede plek is om te surfen. Daar aangekomen hebben we de camper geparkeerd en zijn we heerlijk het strand opgegaan en het weer was fantastisch.

’s Avonds hadden we afgesproken met wat vrienden dus aan het einde van de dag werd het tijd om de camper klaar te maken voor vertrek. Alles in de gordels, camper starten, in zijn achteruit en ........help, remmen werken niet! De nachtmerrie is daar, wat nu?

Na 5 jaar wonen in Portugal zijn wij al redelijk wat gewend en waren we ons al mentaal aan het voorbereiden op een nachtje op deze plek (groot voordeel dat wij ons bed bij ons hadden).

Maar nee, de tijden zijn veranderd. Eén belletje naar de verzekeringsmaatschappij en een on-Portugese efficiëntie werd in gang gezet: binnen 5 minuten werden we teruggebeld waarop ons gemeld werd dat een taxi en een sleepwagen onderweg waren. Uiteraard nog steeds sceptisch liepen wij rustig terug naar het strand om nog maar even van de zonsondergang te genieten.

15 minuten later komt het volgende belletje van de sleepdienst, gevolgd door de taxi, beide vragend wat onze preciese locatie was. Alles uitgelegd en afgesloten door een ‘até já’. Nog steeds een beetje ongelovig keken we elkaar aan: ‘gebeurt dit echt?’ Tijd om spullen in te pakken.

Vijf minuten later komt daadwerkelijk de taxi al om de hoek! En de sleepwagen! We laadden alle spullen in de taxi, konden de sleutel van de camper overhandigen aan de bestuurder van de sleepwagen en voor we het wisten waren we op weg naar huis en de sleepwagen op weg naar de garage bij ons in de buurt. En alles wordt vergoed door de verzekering!

Uiteraard zijn er nog een heleboel verbeteringen mogelijk in dit land, maar in de afgelopen 5 jaar dat ik hier woon heb ik gezien dat de ontwikkelingen in een aantal sectoren met sprongen vooruit gaat. Er is steeds meer service vanuit bedrijven maar ook vanuit de overheid. Ik zie dat portugezen naast hun werk thuisstudies doen om zich verder te ontwikkelen met vooral ook een focus op wat op internationaal gebied van pas kan komen: andere talen, marketing, engelse cultuur en geschiedenis. Maar ook in de gezondheidszorg is men voortdurend bezig met bijscholing.

Zal het een goede bijkomstigheid van de verminderde economie zijn? Ik weet het niet, maar het doet het land in ieder geval goed en het levert kritischere mensen op die meer eisen stellen aan hun overheid en dienstverlening wat in mijn geval afgelopen weekend een positieve uitkomst heeft gehad! 

Aanschaf 2e huis in Thailand of Indonesië

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Genieten + geld genereren uit uw tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen