Bezichtiging van een tweede huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Tweede woning bezichtiging

Wellicht bent u momenteel bezig met het oriënteren op de aankoop van een tweede huis in Nederland of het buitenland. Waar u ook van plan bent een 2de woning te gaan kopen normaliter komt er een moment dat u al dan niet via een makelaar een bezichtiging gaat doen van een object welke u aanspreekt.
Of u nu in het binnen- of buitenland een eigen vakantiehuis wilt kopen, er zijn bepaalde dingen waarmee u uw voordeel kunt doen en wellicht aan het eind van het traject kunt omzetten naar lagere aankoopprijs.
In dit artikel wil ik u enkele tips aan de hand doen die van pas kunnen komen in het uiteindelijke aankoopproces van uw tweede huis.

Ga uit van twee bezichtigingen per te koop staande recreatiewoning

Als je een recreatieobject welke te koop wordt aangeboden gaat bekijken weet je natuurlijk nog niet of de interesse die je voor dit object hebt blijft bestaan. Tijdens de bezichtiging kan het zo zijn dat het allemaal toch wel enigszins tegenvalt.
Het is alleen wel zo dat je dit niet voortijds weet en daarom moet je altijd uitgaan van (minimaal) twee bezichtigingen per recreatiewoning. Je zal merken ervan uitgaande dat je meer tweede huizen gaat bekijken dat het dikwijls bij één keer kijken blijft.
Toch moet je twee bezichtigingen aanhouden omdat je moet gaan werken via een vast protocol. In feite heeft elke bezichtiging zijn eigen draaiboek en verstandig is hier niet (of zo weinig mogelijk) van af te wijken.

Eerste bezichtiging van 2e woning: hoe te werk te gaan

Vaak is het zo dat je bepaalde informatie hebt over het 2de huis wat je aanspreekt. Deze informatie heb je via een tweede woningen website of is je verstrekt door de makelaar.
Vaak zijn het vaste gegevens van het desbetreffende recreatieobject. Denk dan aan enkele foto’s, gegevens als kavelgrootte, inhoud van het object, aantal kamer, etc.
Bestudeer deze gegevens nauwkeurig en neem de informatie mee tijdens de bezichtiging.
Neen zelf een fototoestel mee om ook wat foto’s te schieten. Vaak is het zo dat de foto’s op een website of brochure nogal eens afwijken van uw eigen fotomateriaal. Uw eigen materiaal is geschikter om bij de hand te houden als informatievoorziening.

Voordat u de eerste bezichtiging gaat doen is het goed om voor u zelf duidelijk te maken wat de reden voor de interesse is en uit welk oogpunt u een tweede huis wilt aankopen. Het kan natuurlijk voor eigen gebruik zijn maar wellicht wilt u recreatief vastgoed aankopen uit het oogpunt van een investeerder. Met andere woorden u wilt beleggen in een tweede woning. Als dit uw insteek is dient u zakelijk naar het vakantiehuis te kijken en geen persoonlijke voorkeuren toe te laten.
Over het algemeen zal er een makelaar (of de eigenaar) aanwezig zijn bij de bezichtiging van de tweede woning. U bent vrij om vragen te stellen die directe betrekking op het vakantiehuis of het eventuele vakantiepark waar de recreatiewoning toebehoort.
Wel is het verstandig oppervlakkig te blijven en bij eventueel enthousiasme dit niet te tonen aan de tegenpartij. Het afkraken van het object om een lagere verkoopprijs te bewerkstelligen is trouwens ook niet nodig.
Laat dus niet het achterste van uw tong zien tijdens een eerste kijkronde. Houdt alle opties open ten aanzien van het 2de huis.
Laat het allemaal vervolgens rustig een tijdje bezinken en bestudeer tijdens deze periode eens de door u ingewonnen informatie + het verkregen fotomateriaal.

De tweede bezichtiging: vergaar doelgericht informatie

U heeft besloten om verder te gaan met de tweede woning van uw voorkeur en wilt opnieuw een afspraak tot bezichtiging maken met de desbetreffende makelaar.
Neem de tijd voor deze bezichtiging en durf kritisch de minpunten van de recreatiewoning aan te geven. Kom te weten wat exact de afmetingen van het perceel zijn en of er nog afwijkende juridische bepalingen zijn waar rekening mee moet worden gehouden.
Neem pen en papier mee en noteer alle relevante informatie.
Verstandig is om van te voren al uw openstaande vragen vast op te schrijven en geef dit document eventueel aan de makelaar zodat deze via e-mail deze vragen kan beantwoorden.
Doe ook tijdens deze bezichtiging geen bieding op de recreatiewoning maar laat de toekomst tegenover de wederpartij in het ongewisse.

Concreet bod doen op het vakantiehuis

Voordat u daadwerkelijk een bod wilt uitbrengen op de tweede woning moet u voor zichzelf alle openstaande vragen klip en klaar hebben.
Als u met de eigenaar (al dan niet via de makelaar) van het recreatieobject in onderhandeling gaat en een bieding wilt doen. Dient u dit alle tijden te doen onder het voorbehoud verkrijging van de financiering.
Bekijk natuurlijk wel van te voren wat u financiële mogelijkheden zijn.
Veel succes met uw zoektocht naar een tweede huis.

Veilig zelf uw vakantiewoning boeken

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

Tips bij online huren van een vakantiehuis

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen