Brazilië: investeren in een 2e huis ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Brazilië heeft veel te bieden maar er is ook een keerzijde

Brazilië is een land wat op de economische wereldladder in opkomst is.  De verwachting is dan ook dat het over circa 40 jaar één van de vijf grootste economieën ter wereld zal zijn. Met een economie welke de uptrend heeft gevonden, een solide thuisbasis en een aantal grote evenementen op het programma biedt Brazilië investeerders goede vooruitzichten. Ook voor de aanschaf van een 2e huis kan Brazilië dus erg interessant zijn. 

De feiten liegen er niet om. Brazilië is de grootste economie van Latijns-Amerika, het vijfde land ter wereld naar inwonertal (ca. 200 miljoen inwoners) en vooralsnog de achtste economie ter wereld. Zelfs in de crisis heeft het land zich goed staande weten te houden. Het bruto binnenlands produkt (bbp) kromp in 2009 met slechts 0,2 procent. Voor 2010 werd een groei verwacht maar liefst 7,8 procent. Het marginale verlies zal dan ruimschoots worden gecompenseerd. Het eerste kwartaal in 2010 groeide de Braziliaanse economie met 2,7 procent. Over 2011 wordt een bbp-groei verwacht van 4,5 procent. Iets lager ten gevolge van fiscale maatregelen na de verkiezingen en de nog steeds zwakke wereldeconomie.

Stevige basis in Brazilië zelf
Brazilië is een ambitieus land met een solide basis. Op het gebied van landbouw is het één van de allerbelangrijkste landen. Het land is nummer twee qua wereldproductie van soja en nummer één in sinaasappelsap, vlees, koffie, suiker en tabak. Het zal niet verwonderen dat het immense land ook volop ruimte heeft om op deze gebieden te groeien. Ook in de olie-industrie heeft het land enorme sprongen gemaakt. Petrobras, de nationale oliemaatschappij, is aan een stevige opmars bezig, mede dankzij ontdekkingen van olievelden in de territoriale wateren van Brazilië. Brazilië wil echter nog veel meer en dat betekent werk aan de winkel. Om alle olievelden optimaal te benutten is goed geschoold personeel nodig met veel ervaring. Dat is er (nog) niet en investeren in scholing is dan ook een vereiste. Verder heeft Brazilië nog steeds een gebrekkige infrastructuur, wat het lastig maakt de landbouwgoederen op de juiste plaats te krijgen. Maar de basis is er.

Economische grootmacht
De prestigieuze Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft uitvoerig onderzoek gedaan en voorspelt dat Brazilië, Rusland, India en China, de zogenaamde BRIC-landen, rond 2040 een grotere economische macht zullen vormen dan de oude G6 mits de vier zogeheten 'BRIC-landen' door zullen gaan met voortdurende economische hervormingen. Ook op politiek niveau neemt Brazilië een steeds meer vooraanstaande rol in, evenals de overige BRIC-landen. Deze landen treden steeds vaker gezamenlijk op en vormen steeds vaker een tegenwicht voor de G7 en de Verenigde Staten in het bijzonder. Volgens de EIU (Economist Intelligence Unit online) zal de Braziliaanse economie op lange termijn Frankrijk, Canada, Italië, en het Verenigd Koninkrijk voorbij streven. In 2030 zou Brazilië de zevende economie ter wereld zijn.

Investeren in een tweede woning in Brazilië
Wist u dat er in Brazilië nauwelijks hypotheken zijn verstrekt? Waar in Nederland meer dan 90& procent van de huizen wordt gekocht met een hypotheek (dit is mogelijk door de kredietfinanciering van de overwaarde), is dat percentage in Brazilië slechts twee procent. De rest van de huizen wordt cash afgerekend. Waarom lijkt Brazilië een goed land om in te investeren? Ook is dit een land waar het wellicht interessant kan zijn om voor de Nederlandse investeerder een vakantiehuis aan te schaffen. Het heeft een fijn klimaat, er is volop cultuur, de Brazilianen zijn aardige mensen. Ook fijn om te weten is dat Brazilië een snelgroeiende middenklasse heeft, in 2015 zou deze al circa 65 procent van de bevolking beslaan waarmee het land meer economische voorspoed treft. Dit zal  ook op de Braziliaanse vastgoedmarkt een positief effect hebben. Bijkomend voordeel voor u is als eigenaar van recreatief onroerend goed in Brazilië, dat u meelift met het land zelf. Met andere woorden: uw vakantiewoning zal in waarde toenemen.

Top evenementen welke Brazilië als vakantieland op de kaart zetten
Wat zeker een enorme stimulans op het (recreatief) vastgoed zal hebben zijn de twee geplande mega-evenementen: het WK-voetbal in 2014 en de Olympische spelen in 2016. Deze evenementen vragen niet alleen grote investeringen in de infrastructuur van het land, maar ook in de vastgoed. Daarbij valt te denken aan hotels waar bezoekers van deze evenementen kunnen overnachten. De verwachting is dat de Braziliaanse huizenmarkt de komende jaren sterk zal groeien door de vele (grote) projecten die er momenteel verrijzen en de groeiende vraag naar zowel koopwoningen, door zowel buitenlanders als Brazilianen als huurwoningen. Brazilië zal door deze mondiale evenementen als vakantieland ook meer in de picture raken. Hierdoor is het niet moeilijk te voorspellen dat er meer vraag naar vakantiehuizen zal komen. Niet alleen voor de verhuur. Maar ook  de vraag door particulieren welke zelf een 2e huis voor eigen gebruik in Brazilië willen aanschaffen zal stijgen.

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.   

Uw emigratie op televisie ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Onroerend goed op naam van de kinderen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

1 reactie

Jérèd
Jérèd
op 27-01-2021 om 05:56
op 27-01-2021 om 05:56
Ik zou een apartement in Brazilië willen kopen. Is het mogelijk een financiering vanuit Nederland te krijgen?
Ik zou een apartement in Brazilië willen kopen. Is het mogelijk een financiering vanuit Nederland te krijgen?
Reactie plaatsen