De aankoop van een tweede huis in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Residentieel vastgoed in Spanje

Wanneer u na de oriëntatiefase een recreatiewoning in Spanje heeft gevonden die aan uw wensen voldoet, is het tijd om over te gaan tot de aankoop van deze woning. Veel mensen denken dat het aankoopproces bij een huis in Spanje of een ander land hetzelfde verloopt als het aankoopproces in Nederland, nu is dat in grote lijnen wel zo, maar toch zijn er belangrijke verschillen waar u rekening mee moet houden. Het kopen van een huis in Spanje gaat via dezelfde schakels, namelijk de makelaar en de notaris. Echter, deze schakels hebben in Spanje een andere rol dan in Nederland. Verder zijn er nog wat verschillen ten opzichte van Nederland als het gaat om koopcontracten en andere zaken die met de aankoop van een woning te maken hebben.

De rol van makelaar en notaris in Spanje

Zoals gezegd verschillen de rollen van de makelaar en de notaris vergeleken bij hoe het in Nederland in zijn werk gaat. In Spanje is het daarnaast zo dat een woning door meerdere makelaars verkocht kan worden. De prijs van de woning kan dan ook per makelaar verschillen, dus dit is iets om op te letten.

De makelaar in Spanje en het privé-koopcontract

De makelaar heeft in Spanje meer de rol van intermediair, hij wil dat u ziet dat hij er niet alleen voor de verkoper is, zoals in Nederland. Het belangrijkst is voor de Spaanse makelaar dat het huis verkocht wordt, voordat een andere makelaar dit doet. Het is verstandig om, anders dan in Nederland, een onafhankelijke advocaat in te schakelen, die u bijstaat. Deze advocaat doet onderzoek voor u naar de eigendomsverhoudingen en naar eventuele lasten die nog op het huis rusten. Ook is deze advocaat de persoon die met de notaris overlegd over wat er in de akte moet komen. Uw advocaat maakt het privé-koopcontract of kijkt dit na. Met name wanneer u zelf de taal niet goed spreekt is het verstandig om een dergelijke advocaat in te schakelen. In Spanje is het privé-contract, wat in het Spaans ‘contrato privado’ heet, zeer belangrijk. Er staat in wanneer u eigenaar wordt van de woning en de bijbehorende grond. In Spanje gaat het, als het gaat om eigendom, niet om overschrijving van de akte van de notaris, maar om bezitsverschaffing. In het privé-contract staat dan ook hoe het bezit wordt verschaft. Verder is het van belang om te weten dat het in Spanje zo is dat, wanneer men een huis koopt, het eigenlijk gaat om het kopen van de grond. De eigenaar van de grond is in Spanje ook de eigenaar van het onroerend goed wat op die grond gebouwd is.
Vakantiewoning Spanje kopen? Dat kan....., maar doe het voorwerk. 

De Spaanse notaris

De notaris speelt in Spanje een wat kleinere rol dan bij ons in Nederland. Eigenlijk is het enige wat de notaris in Spanje doet, bij de verkoop van een huis, het ‘publiek’ maken van het privé-koopcontract. Deze nieuwe publieke akte heet de ‘escritura publica’. Aan deze publieke akte moet hij ook het publieke vertrouwen geven. Dat is de reden dat zo’n akte eindigt dan ook eindigt met de volgde woorden: ‘DOY FE’. Dit betekent: ‘Ik geef vertrouwen’. Naast het opstellen van de nieuwe publieke akte, controleert de notaris nog wat zaken omtrent het eigendom. Met het geld bemoeit een Spaanse notaris zich niet, alleen met zijn eigen rekening. Deze rekening is relatief laag en het tarief is vastgelegd in de wet.

NIE-nummer

Voordat u een huis kunt kopen in Spanje, moet u eerst een NIE-nummer aanvragen bij de overheid. Dit is een fiscaal nummer, zonder dit nummer is het niet mogelijk om een huis in Spanje te kopen. Gemiddeld moet men zo’n 30 dagen wachten voordat u dit NIE-nummer ontvangt.

Aankoopproces bij het kopen Griekse woning

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Huizenprijzen België 2016 & 2017

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen