Een 2de huis aanschaffen, ga voor kwaliteit

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Koop een degelijke recreatiewoning

Wanneer u besluit om u te oriënteren op de tweede huizenmarkt met als uiteindelijk doel de aankoop van een tweede woning dan moeten er een aantal knopen worden doorgehakt. Dit vooral omdat het aanbod van recreatiewoningen dusdanig groot is, het is dan beter eerst een persoonlijk profiel op te stellen en hierin je wensen en mogelijkheden aan te geven.
Welk budget heb ik, is het voor de verhuur of voor eigen gebruik, in welk land wil ik aankopen, wat voor woningtype moet het worden, (bungalow, chalet, appartement, etc.) ga ik voor een groot of klein vakantiepark en zo zijn er nog veel meer keuzes welke u moet maken voordat u concreet op zoek kunt gaan naar uw eigen vakantiehuis.
Toch wordt er dikwijls aan één punt voorbijgegaan of komt dit pas in een veel later stadium ter sprake. Ik heb het over de bouwkundige staat van de recreatiewoningen die u wellicht op het oog heeft. Hieronder enkele tips die u wellicht op weg kunnen helpen met het maken van een keus voor een bepaalde 2e woning.

belangrijk om te onderscheiden, is het een nieuw of al bestaand recreatief object

Bouwkundig gezien kunnen zowel een nieuw als bestaand vakantiehuis constructief goed of matig in elkaar zitten, toch is het wel belangrijk om deze groepen afzonderlijk te benaderen. Dit omdat er bij recent gerealiseerde vakantiehuizen nieuwere technieken en isolatienormen kunnen zijn toegepast.
Wellicht heeft u vooraf ook al bepaald of u voor een nieuw of enigszins ouder vakantiehuisje wilt gaan. Maar het kan ook zijn dat u tijdens uw zoektocht valt voor een bepaald recreatieobject.
Hieronder splitsen wij de een recreatiewoning in nieuw of bestaand.

Bouwkundige staat van een bestaande vakantiewoning

Als u een 2de huis wilt aanschaffen van vijf of tien of twintig jaar oud (of nog ouder) dan is het raadzaam om een goede bouwkundige inspectie uit te voeren. Let o.a. op scheuren in de buitenmuren want dit kan betekenen dat de fundatie aan het verzakken is. Dit probleem zal in dat geval gestaag verergeren en kan u voor torenhoge financiële problemen plaatsen.
Ook de dakconstructie is belangrijk om goed te inspecteren. Als er dakpannen opliggen kunt u kijken of er veel pannen kapot zijn, maar ook kan het zo zijn dat er pannen lek zijn. Aan te raden is om enkele dakpannen te verschuiven en te kijken of het onder het pannendak droog is. Als het om een bungalow gaat is het belangrijk om te checken wat de staat van het dakleer is. Als er flappen los liggen is dit doorgaans geen goed teken.
Ook eventuele dakgoten moet u nauwkeurig controleren, want ook hier kan in de loop der jaren lekkage ontstaan met alle gevolgen voor boeiboorden, etc.
Als er veel schilderwerk aan de buitenzijde zit is het ook niet verkeerd om dit goed te bekijken en als de kozijnen en deuren van hout zijn dient u ook hier te kijken of er geen houtrot is.
Binnenin het vakantiehuis doet u er goed aan of er veel vocht in de woning zit. Dit kan voortkomen door lekkage, maar ook door slechte isolatie of onvoldoende ventilatie.
Ook is het belangrijk om een c.v. ketel goed te keuren, hoe oud is deze. De levensduur is dikwijls circa 15 jaar en het vervangen van een ketel en toebehoren kan voor u hoge kosten tot gevolg hebben. Bekijk ook goed de beglazing is het enkel of dubbele beglazing. (of een combinatie)  Mochten de ruiten of niet al te lange termijn aan vervanging toe zijn laat u dan adviseren welke kosten die circa voor u zich zal meebrengen.

Kwaliteit van een nieuw te bouwen 2de huis

Vermoedelijk zult u denken dat bij de realisatie van een nieuw vakantiehuis u zich geen enkele zorg over de bouwkundige kwaliteit en afwerking behoeft te maken. Dit is niet correct, de kwaliteitseisen van een tweede woning liggen doorgaans lager dan bij een regulier woonhuis en hoewel in Nederland de eisen en niveau nog wel redelijk zijn zult u vooral in bepaalde andere landen merken dat de kwaliteit erg afhankelijk is van de insteek van de desbetreffende ontwikkelaar. Dit kan uiteraard ook te maken hebben met in welke prijsklasse u uw tweede woning zoekt.
Laat u daarom vooraf uitgebreid voorlichten over de isolatienorm welke bereikt zal worden en wat voor soort glas er in de vakantiewoning komt. Ook de kozijnen zijn belangrijk, is het hout of kunstof of hebt u hier zelf nog een keuze in. Ook het klimaat kan erg bepalend zijn voor de toekomstige kosten die u aan een recreatiewoning kunt krijgen, onderzoek dit dus ook.
Ook enig onderzoek naar het desbetreffende bouwbedrijf is absoluut aan te raden. Welke projecten heeft deze in het verleden gedaan en hoe is de mening van de consument over deze aannemer. Hoe lang bestaan ze al. Dit zijn allemaal dingetjes welke u het beste van te voren kunt onderzoeken als u een huisje kopen wilt.

De bovenstaande punten zijn geen garantie voor een aankoop van een tweede woning waar u in lengte van dagen content mee zult zijn. Maar het kan u wel veel narigheid op korte termijn voorkomen. Kom dus goed beslagen ten eis als het gaat om de bouwkundige inspectie van een vakantiehuis welke u overweegt aan te kopen.

Nieuw jaar ! Nieuwe kansen ?

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Beleggen in recreatief vastgoed

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen