Beleggen in recreatief vastgoed

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Met geld maak je geld ook in de tweede woningmarkt

Beleggen is een populair instrument om het eigen vermogen te vergroten. Als je het over beleggen hebt dan denk je al gauw aan termen als obligaties, aandelen en opties. Ook kun je natuurlijk in goud investeren vooral in de huidige tijd is dat een populair natuurproduct, want in tijden van economische tegenwind stijgt de goudprijs doorgaans.
Maar wie investeren wil op de lange termijn kan ook beleggen in recreatiewoningen, doorgaans denk je bij de aanschaf van een vakantiehuis over een diepte investering in je vrij tijd, maar in dit geval kun spreken over het investeren in recreatief onroerend goed. Dit kun je geleidelijk gaan uitbreidden. Een tweede huisje kopen is wellicht ook voor u weggelegd!

Wat zijn de gevaren van het beleggen in vakantiewoningen

Is het een risico om te investeren in een recreatiewoning als belegger Het blijft natuurlijk beleggen en net zoals op de aandelenbeurs brengt ook het aankopen van vakantiehuizen gevaren met zich mee. Toch is deze manier van je persoonlijk kapitaal vergroten  een stuk veiliger dan willekeurig aandelen kopen op de AEX.
Je moet als investeerder in vakantiehuizen twee kernwoorden in ogenschouw nemen. De eerste is “kennis”, je behoort goed te onderzoeken waar je precies in investeert, wat de toekomstvisie van een bepaald vakantiepark en verhuurorganisatie is, en wat je exacte juridische positie is. Het tweede belangrijke kernwoord is “spreiding”. Dit is zo op de normale aandelen ook beurs en dit geldt ook zeer zeker bij de aankoop van recreatief vastgoed in binnen- en buiteland.
Spreiding van je investeringen wil zeggen dat je je niet op één bepaald tweede woningproject moet focussen. Investeer juist in verschillende vakantiehuizen en op  verschillende vakantieparken. Ook als je goed bent ingevoerd in de materie van een bepaald investeringsproject en alles duidelijk is en er gewoonweg prima uitziet is het toch  verstandig om je investeringen over meerdere vakantieparken gaat verdelen. Dit is raadzaam omdat je altijd met de term overmacht te maken kunt krijgen.
Een voorbeeld is als je een vakantiewoning met een “gegarandeerd” verhuurrendement aankoopt. Juridisch is het prima in orde en het vakantiehuis ziet er prima uit en ook het vakantiepark is een pareltje, alles lijkt perfect totdat de desbetreffende verhuurorganisatie failliet gaat. Het beloofde rendement kan niet meer worden uitgekeerd, maar de aflossen op het vreemd vermogen moeten wel gewoon door gaan.  Ook als u maar één vakantieobject op het desbetreffende vakantiepark hebt is dit natuurlijk erg vervelend, maar in dat geval heeft u nog  andere recreatieobjecten in uw beheer en deze gaan wel gewoon volgens plan en kunnen de tijdelijke (financiële) problemen vooreen groot deel opvangen.
Verderop in dit artikel doe ik u enige tips aan de hand welke wellicht voor u het overwegen waard zijn. Maar het belangrijkste is toch wel dat u de twee kernwoorden “kennis” en “spreiding” goed in ogenschouw neemt, dit zijn absolute voorwaarden om een goed lange termijn rendement te behalen via de 2
de
huizenmarkt. Deze twee termen zal ik nu dan ook nader toelichten.

Kennis van het vakantiehuis, bungalowpark en juridische contracten

Als u besluit daadwerkelijk te gaan investeren in een tweede huis uit het oogpunt van een belegger dan moet u eerst een keuze maken uit de verschillende vakantiewoningprojecten uit binnen- en buitenland welke worden aangeboden op de particuliere markt.
Belangrijke feiten die u moet weten is hoe worden de vakantiehuizen gerealiseerd, is het eigen grond waar het desbetreffende vakantiehuis op gerealiseerd is. Wie is de ontwikkelaar en welke projecten heeft deze in het verleden al gerealiseerd en hoe staat deze partij bekend. Zit er een vast verhuurrendement op en worden er garanties door de verkopende partij gegeven. Wie is de verhuurorganisatie en hoeveel jaren heeft u een contract met deze partij.
Wat zijn uw jaarlijkse kosten, denk hierbij aan een beheerdersvergoeding, kosten aan een Vereniging van Eigenaren. Hoe is het reguliere onderhoud aan uw recreatiewoning geregeld of moet u hier zelf maatregelen voor nemen.
Zeer belangrijk is natuurlijk ook hoe de contracten in elkaar zitten. Denk hierbij niet alleen aan de koopcontracten, maar ook allerlei aanvullende contracten. U moet van de hoed en de rand weten. Met  allerlei juridische termen valt dit niet altijd mee, neem dus ook iemand in de hand die voor u goed inzichtelijk kan maken welke voorwaarden, rechten en plichten u in praktijk mee te maken gaat krijgen.  Dit is altijd belangrijk, dus bezuinig hier niet op. Vooral in het buitenland zijn veel mensen de dupe geworden van te veel vertrouwen in de verkopende partij en het blindelings tekenen van een contract welke in het andere taal is opgesteld.

Spreiden van risico, investeer in 2de huizen op diverse vakantieparken en evt. meerdere landen

Net al bij het beleggen in normale aandelen is het ook belangrijk om het risico dragende kapitaal te verdelen over verschillende typen recreatiewoningen, dat wil zeggen koop op meerdere vakantieparken en wie een grote portefeuille wil gaan beheren doet er ook goed aan om te gaan investeren in buitenlands onroerend goed. Kijk naar landen waar er nog rek zit in de huizenprijzen en welke bovendien populairder aan het worden onder toeristen. Hierdoor is kans op goede huurinkomsten ook een stuk groter.  Vergroot je horizon dus en kijk verder dan alleen Nederland, maar staar je ook niet blind op alleen Europa, ook op continenten als Afrika en Azië zijn er bepaalde landen die bezig zijn met een goede infrastructuur en de komende jaren wel eens goed zouden kunnen gaan scoren op  de internationale onroerend goed ladder. Wie er snel bij is kan een hoog rendement halen doordat de huizenprijzen in het desbetreffende land wel eens een spectaculaire stijging doormaken. Maar waar je veel kunt verdienen, is er ook de kans van teleurstelling, zorg er dan ook voor dat u maximaal voor 25 % speculatief aankoopt in één van deze opkomende landen.

Ook belangrijk is om zoveel mogelijk groei te maken op eigen kapitaal, met andere woorden hou een bepaalde marge aan. En ga nooit tot de maximale limiet van het vreemd vermogen wat u kunt krijgen bij een bank of andere financiële instelling.
Ook als u geld aantrekt via een persoonlijke lening moet u er rekening mee houden dat u van een familielid of goede kennis leent, niet op tijd aflossen kan de relatie ernstig onder druk zetten. Investeer zodanig dat u de nacht nog rustig slapend kunt doorbrengen. Het laatste dat u wilt is dat uw beleggingsportefeuille als een molenwiel om uw  nek hangt. Eigenaar zijn van recreatief onroerend goed is een goede insteek, maar probeer ten aller tijde overzicht te houden.

Een 2de huis aanschaffen, ga voor kwaliteit

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Een belangrijke vraag voor emigrant in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen