Huizenprijzen Frankrijk de komende jaren

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Ontwikkeling verkoopprijzen Franse tweede woningen

Hoewel de huizenmarkt in Nederland de afgelopen jaren toch steeds meer aantrekt en zogenaamd ‘aan het herstellen is’ na de periode van de crisis, blijven de prijzen voor huizen in Frankrijk nog steeds dalen. Dit is gebleken uit de nieuwste cijfers van Eurostat, die de Europese huizenmarkt nauwlettend in de gaten houdt. Over het algemeen spreken we in Europa over een economisch herstel, wat ook blijkt uit de algemene stijging van de huizenprijzen van ongeveer 1,1 procent. De prijzen per land verschillen echter nog aanzienlijk, met zelfs ook nog dalende prijzen in landen zoals Frankrijk en Italië. Waar deze verschillen precies vandaan komen is per jaar verschillend en daar is ook zo vroeg in 2016 nog weinig over te zeggen. De Franse economie laat de afgelopen jaren wel een lichte groei zien van rond de 1 tot 1,5 procent, wat ook een positieve invloed kan hebben op de Franse huizenprijzen.

Van de Franse huizenmarkt is bekend dat de prijzen het afgelopen jaar maar liefst 2,2 procent zijn gedaald. Dit zorgt dus ook gelijk voor de verdeeldheid in Europa, waar Nederland in 2015/2016 bijvoorbeeld een groei doormaakt van tussen de 2 en de 4 procent. Ondanks dat er in 2013 in Frankrijk meer transacties werden gedaan dan in voorgaande jaren, wat normaliter tot een stijging in de prijs zou moeten leiden, bleek de prijs van ontroerend goed toch nog weer 2 procent gedaald. Zoals gezegd is het aantal woningverkopen in 2013 en 2014 wel toegenomen, wat waarschijnlijk komt door de lage rentes en beter betaalbare hypotheken. Zoals we dat ook in Nederland zien, is er in Frankrijk een groot verschil per regio wat betreft de stijging of daling van de huizenprijzen. Zo bleek uit cijfers van 2014 dat Bordeaux steeds populairder wordt, waardoor ook de prijzen voor huizen hier stijgen. De prijzen rondom Parijs en aan de Côte d’ Azur lieten een daling zien, hoewel de gemiddelde huizenprijs hier natuurlijk nooit goedkoop zal worden.

Frankrijk staat al jaren bekend als een populair land voor buitenlanders om in een tweede huis te investeren. Vooral Zuid-Frankrijk is een geliefd gebied om in ontroerend goed te investeren en dan met name in het Rivièra gebied. Uit cijfers van 2013/2014 bleek dat buitenlanders gezamenlijk goed zijn voor een slordige 6 miljard, voor wat zij uitgeven aan een tweede woning in Frankrijk. Over het algemeen wordt Frankrijk gezien als een stabiel land om een recreatiehuis te kopen, omdat deze niet zo gevoelig is voor toerisme als sommige andere bestemmingen, die na pieken van immense populariteit langzaam verdwijnen uit het publieke oog. Frankrijk is al jaren een geliefde vakantiebestemming en zal dit naar verwachting ook blijven.

Een groot probleem in Frankrijk is dat het mogelijk is dat meerdere makelaars hetzelfde vakantiehuis te koop aanbieden tegen een verschillende prijs. Daarnaast kan de eigenaar de woning ook zelf te koop aanbieden zonder de makelaarsprovisie wat het interessant maakt voor potentiële kopers om rechtstreeks met de eigenaar in contact te komen en met hem of haar te onderhandelen.
Het zou te prijzen zijn dat Frankrijk op dit vlak voor een eenduidige regel- en wetgeving zou gaan.
De Franse onroerendgoedmarkt is gebaat bij transparantie.  

Update:
Tussen 2020 en 2030 kan er van worden uitgegaan dat de verkoopprijzen van recreatiewoningen in Frankrijk gestaag zullen doorgroeien. Wel is het zo dat er per regio wel de nodige verschillen tussen de eventuele stijgingen te verwachten zijn. 
Denk je erover om in de nabije toekomst een tweede huis in Frankrijk aan te gaan schaffen doe dan eerst zelf vooronderzoek door websites van makelaars te bezoeken en verken de desbetreffende streek goed en vergelijk ook het woningaanbod wat in dit gebied te koop wordt aangeboden.

De mooiste eilanden van Griekenland

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantie recensie

Een tweede huis in Slovenië kopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

0 reacties

Reactie plaatsen