Een tweede huis in Slovenië kopen

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Sloveens onroerend goed in de lift

Slovenië heet voluit en officieel de Republiek Slovenië en ligt in Oost-Europa. Sinds 2004 is het land lid van de Europese Unie. Het grenst in het noorden aan Oostenrijk, in het westen aan Italië, in het zuiden en oosten aan Kroatië en in het noordoosten aan Hongarije. Slovenië is qua vakantiebestemming sterk in opkomst en heeft veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur, architectuur en sport. Het is kortom een land met een grote veelzijdigheid. Het is meer dan het overwegen waard om een tweede huis te kopen in Slovenië, daar zult u hieronder wel van overtuigd raken.

Achtergrond

Slovenië is een relatief jong land, dat pas op 25 juni 1991 een onafhankelijke staat werd. Voor die tijd maakte Slovenië deel uit van het voormalige Joegoslavië. Sinds 2007 is in Slovenië de euro ingevoerd als wettelijk betaalmiddel. Slovenië heeft een bevolkingsaantal van rond de 2 miljoen inwoners, met Sloveens als officiële taal. Naast Sloveens zijn er veel mensen die ook Duits, Hongaars en/of Italiaans spreken. Het land meet qua oppervlakte de helft van Nederland en kenmerkt zich door een welvarende economie. De handelsbetrekkingen met Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk zijn uitstekend te noemen.

Ten noorden van de hoofdstaf Ljubljana ligt het vliegveld Jože Pučnik, waar dagelijks vluchten komen en gaan, van en naar, andere bestemmingen in Europa. Negen keer per week wordt tussen Jože Pučnik en Schiphol gevlogen, dus qua bereikbaarheid van Slovenië zit het wel goed. Overigens is het met de auto ook prima te doen; de afstand van Nederland bedraagt zo'n 1200 kilometer.

De Adriatische zee

Al beslaat de Adriatische zee maar 46 kilometer van Slovenië, het is een prachtige kustlijn waar het water strakblauw en kraakhelder is. De kust biedt weliswaar weinig zandstranden, maar dat maakt de rotsachtige omgeving er niet minder adembenemend door. Je kunt op veel plaatsen aan de kust genieten van de diverse watersportmogelijkheden, zoals duiken en snorkelen, vissen, waterskiën, wind- en kitesurfen, zeilen en zwemmen.

Maar ook de prachtige berglandschappen en vele druipsteengrotten bieden u aan de Sloveense Rivièra genoeg pracht en praal om van te genieten. Aan de Golf van Triëst ligt het natuurpark Strunjan: 4 kilometer land en zee hebben hier een beschermde status om de prachtige flora en fauna, zowel boven als onder water, te preserveren. Bekende badplaatsen aan de Adriatische kust zijn onder meer Portoroz en Ankaran.

Ljubljana

De hoofdstad Ljubljana heeft bezoekers veel te bieden, vooral op het gebied van cultuur en architectuur. Ljubljana heeft een prachtig oud centrum met een verscheidenheid aan architectonische, oudere en modernere, invloeden: van art nouveau tot barok en Romeins.

Het kasteel Ljubljanski Grad biedt een panoramisch uitzicht over het authentieke centrum van de stad. Mis tijdens een stadsbezoek aan Ljubljana ook niet het Tivoli park en paleis Škofijski Dvorec niet. Ten slotte is een boottocht over de Ljubljanica rivier een onvergetelijke ervaring.

De grotten van Škocjan

De grotten van Škocjan, waar de Reka rivier doorheen stroomt, liggen in het nationale park Škocjanske jame en staan sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De grotten bieden onderdak aan vele soorten vogels en vleermuizen. De beste periode om de grotten te bezoeken is tussen januari en maart.
Ook de grotten van Postojna zijn erg populair en in de zomermaanden komen veel toeristen hier een dag naartoe om dit imposante grottenstelsel te bekijken.

Het meer van Bled

Het meer van Bled is een populaire bestemming voor zowel buitenlandse toeristen alsvoor de inwoners van Slovenië zelf. Het heldere water geeft dankzij de ligging, en afhankelijk van de stand van de zon, een spectaculair kleurenpallet aan het meer. Het hoogtepunt is een klein, bosrijk eilandje in het meer met daarop gelegen de gotische kerk Cerkev Maijinega vnebovzetja uit de zeventiende eeuw. Deze kerk staat bekend als een van de meest romantische kerkjes van de Alpen, waar in een schitterende setting menig jawoord wordt gegeven.

Om het meer heen loopt een 6 kilometer lange route, waar fietsers en wandelaars de omgeving tot zich kunnen nemen. Er zijn genoeg uitzichtpunten waar u van prachtige vergezichten over het meer en de natuur kunt genieten. Bekende, letterlijke hoogtepunten zijn: Straža (642m), Mala Osojnica (685m) en Kuhovnica (714 m).

Overnachten doet u in de plaats Bled, gelegen aan de oostkant van het meer. Bled is een toeristische plaats waar u genoeg keuze heeft uit vele beschikbare appartementen en hotels. Geniet aan de rand van het meer, op een terrasje aan de boulevard, van het mooie uitzicht. Porbeer zeker ook eens de lokale specialiteit kremšnita; een heerlijk dessert van vanille en cake.

De Vintgar Kloof en de Sum waterval

De Vintgar Kloof is één van de populairste natuurlijke bezienswaardigheden van Slovenië en ligt in de regio Gorenjska, dichtbij het hierboven genoemde plaatsje Bled. Door de kloof heen loopt een wandelroute van zo'n 1,6 km lengte. Tijdens deze wandeling loopt u over smalle bospaadjes en houten wandelbruggetjes door ongerepte natuur. U wandelt van Bled naar Podhorn langs de Radovna rivier waar ook de prachtige Sum waterval onderdeel van uitmaakt.

Wintersport in Slovenië

Slovenië ontwikkelt zich meer en meer als wintersportbestemming. Kranjska Gora is het bekendste skigebied van het land, het grootste is Vogel met een totale lengte van 30 km aan pistes. Slovenië biedt in de wintermaanden, ondanks de lage ligging van de pistes, een hoge mate van sneeuwzekerheid. Omdat Slovenië onder het Schengen-verdrag valt, is de rit met de auto makkelijk te doen. Het enige waar u aan moet denken is het kopen van een wegenvignet. De wegen zijn erg goed begaanbaar in Slovenië, daarnaast worden aanwijzingen vaak in meerdere talen aangegeven: in het Sloveens, Duits en Engels. Je kunt een wegenvignet (ter waarde van 15 euro) al vanaf zo'n 100 kilometer voor de Sloveense grens bij de tankstations kopen.

Een tweede huis in Slovenië, iets voor u?

Slovenië is niet alleen mooi en divers aan mogelijkheden, het is bovendien nog niet erg bekend onder toeristen. Daardoor is Slovenië erg betaalbaar. Ook op de woningmarkt zijn tegen niet al te hoge prijzen prachtige huizen te koop. Surft u op Recreatiewoning.nl verder om het aanbod en de prijzen te bekijken, er staat genoeg van uw gading tussen!

Huizenprijzen Frankrijk de komende jaren

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

De Franse koopovereenkomst bij koop 2de huis

Geplaatst op 28-11-2019 in Juridisch & fiscaal

0 reacties

Reactie plaatsen