Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Wellicht overweegt u een recreatiewoning aan te schaffen en is Duitsland het land van uw voorkeur. Het is een land welke de nodige voordelen te beiden heeft. Het is bijvoorbeeld vanuit Nederland goed bereikbaar. Een andere pre is dat het een politiek en financieel stabiel land is.
Toch zijn er zaken waar u rekening dient mee te houden als u serieus overweegt een tweede huis in Duitsland te willen aanschaffen.
In dit artikel enkele tips die u in ieder geval in ogenschouw moet nemen. Hopelijk kunt u hiermee uw voordeel doen en daardoor mogelijke problemen voorkomen. Het koopproces van een 2de woning in het buitenland is dikwijls anders dan we in ons eigen land gewend zijn. Duitsland is hierop geen uitzondering dus verdiep u van tevoren in de materie.
Als in Nederland een (recreatie)woning te koop wordt aangeboden en deze te koop staat bij een makelaar dan kun je er vanuit gaan dat deze een gedegen buurtonderzoek heeft gedaan naar de verkoopprijzen van soortgelijke huizen. Daarnaast zal er ook nog een taxatie zijn gemaakt van het desbetreffende huis zelf. Dit alles zal uitmonden in een vraagprijs die de makelaar reëel acht.
In Duitsland ligt dit toch iets anders. De eigenaar en dus juridische verkoper van het tweede huis heeft een stevige vinger in de pap wat betreft de vraagprijs. Het kan zo maar zijn dat ze niet veel haast hebben om te verkopen en in het begin van het proces dan ook maar te starten met een vraagprijs die geen recht doet aan het aangebodene. Vaak zie je in dat soort gevallen dan ook nadat een recreatiewoning in Duitsland verkocht is dat de koopprijs een stuk lager ligt. Er is trouwens wel een kentering gaande dat de Duitse makelaar wel meer invloed krijgt op het stellen van een reële vraagprijs. Een gezonde ontwikkeling voor de woningmarkt in Duitsland.
Het moet gezegd worden, Duitsland is een stabiel land, dit mede door het politieke klimaat en ook zijn onze Oosterburen nuchtere mensen. Voor de stabiliteit van een land zijn dat twee belangrijke pijlers. Hier komt weer uit voort dat ook de (tweede) huizenmarkt in Duitsland een zijwaartse beweging maakt wat betreft verkoopprijzen. Je ziet nagenoeg geen pieken en dalen in de vastgoedmarkt. Als je overweegt een vakantiehuis in Duitsland te kopen is dat natuurlijk een gegeven waar je het nodige vertrouwen uit kunt putten. De meeste Nederlanders die een recreatiewoning willen aanschaffen in Duitsland doen dit dan ook met het oog op de lange termijn. Ze kopen het ook vooral om er zelf van gebruik te maken en in sommige gevallen daarna pas uit het oogpunt van een rendement wat te behalen is. Doordat de Duitse huizenmarkt stabiel is blijven de speculanten in recreatief onroerend goed ook weg.
Wat ook steeds meer Nederlanders doen die een tweede woning in Duitsland willen bezitten is zelf overgaan tot het aankopen van een grondstuk en hier zelf een vakantiewoning op bouwen.
Dit heeft absoluut voordelen want in Duitsland zijn de richtlijnen voor het bouwen van een recreatiewoning en de bijkomende belastingen veel soepeler dan in ons eigen land. Je kunt hierdoor je stempel drukken op de plannen voor het type woning en de uitvoering wat betreft materialen en kleuren.
De vierkante meterprijzen liggen (net als de verkooprijzen van de woningen) een stuk lager dan in Nederland. Het aanschaffen van een bouwkavel in Duitsland ligt voor veel mensen dan ook binnen handbereik.
Toch zijn er ook zaken waar je wel rekening mee moet houden als je een perceel bouwgrond bij onze Oosterburen wilt aanschaffen. In sommige gevallen betaal je ook mee aan de infrastructuur die wordt aangelegd voor het bouwplan. Denk dan aan bekabeling, riolering, etc. Dit is iets om in ieder geval navraag naar te doen.
Ook is het zo dat als je overweegt een kavel aan te kopen in een Duitse gemeente je hiervoor in contact moet treden met de burgemeester zelf. In de kleinere gemeentes wil dit nogal eens voorkomen. De burgervader kan een eigen agenda naast die van de gemeentelijke planning hebben en bijvoorbeeld bepaalde grondstukken uit het bouwplan als toegezegd hebben aan kennissen of (zakelijke) relaties. Dit is iets waar je tegen aan kunt lopen als potentiële koper van een perceel bouwgrond.
Waar je zeker rekening mee moet houden is dat het aanschaffen van een bouwkavel of tweede huis in Duitsland eenvoudiger kan worden gerealiseerd. Voor mensen die een recreatiewoning willen bouwen of kopen is dit natuurlijk een verademing. Er zijn minder procedures en dus hoeven er ook geen talloze contracten te worden ondertekend.
Maar dit heeft ook een keerzijde, er zijn geen standaard ontbindende voorwaarden te vinden in een koopcontract. De term “voorlopig” hoeven we hier dan ook niet voor te zetten.
Het ondertekenen van een contract is dan ook al gauw bindend en heb je in een later stadium bedenkingen of kun je de financiering niet rondkrijgen dat heb je toch een probleem. De term bedenktijd heeft hier geen juridische betekening.
De contracten zijn uiteraard in het Duits en voordat je een handtekening zet is het ook erg belangrijk dat je exact weet wat er in deze juridische documenten staat beschreven. Aan te raden is om dan ook een vertaler in te huren die het contract naar het Nederlands vertaalt.
Ik hoop dat u aan bovenstaande punten iets heeft en deze in overweging neemt als u daadwerkelijk de stap gaan nemen en over wilt gaan tot het aankopen van een eigen vakantiehuis in Duitsland.
Voor een acceptabele prijs is het mogelijk om u zelf eigenaar te mogen noemen van een tweede woning over de grens.
Ga stapsgewijs te werk en neem geen overhaaste beslissingen. Verdiep u in de verschillende fases van aankoopproces en ga rationeel te werk.
Veel succes!
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning