Koper tweede woning wordt jonger

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Op jonge leeftijd al investeren in een recreatiewoning

Het aankopen van een tweede huis in binnen- of buitenland was in vroegere jaren vooral een bezigheid van vijftigers maar tegenwoordig is de tendens dat de aankoper van een 2de woning steeds jonger wordt. Het zijn tegenwoordig allang niet meer vitale vijftigers die besluiten te investeren in recreatief vastgoed.
Hoe komt dit en wat zal de toekomst brengen op dit vlak, hieronder een korte uiteenzetting van feiten die bijdragen aan het jonger wordende koperspubliek in het 2de huizen segement.

Op jonge leeftijd al zelf een tweede woning bezitten

Dit zie je tegenwoordig steeds vaker. Dertigers en veertigers die al een 2de huisje in Nederland of het buitenland bezitten. Het is tegenwoordig heel gewoon geworden en er zijn verschillende factoren hiervoor te vinden die mede hiertoe bijdragen.

1. het leven is een stuk hectischer geworden
Het dagelijkse leven gaat vaak in de hoogste versnelling. Een drukke baan, eventuele kinderen die veel zorg vragen, divers hobby’s en een boeiend sociaal leven. Dit alles maakt het dat er soms weinig tijd overblijft om eens rustig te genieten. Dit is één van de belangrijkst oorzaken dat steeds meer jonge gezinnen het overwegen een vakantiehuis aan te schaffen. Vaak wordt er een recreatiewoning in eigen land aangekocht die bovendien goed bereikbaar is en zich zodoende leent voor een leuke korte vakantie van enkele dagen. Vaak moet de tweede woning binnen een reistijd van een uur te bereiken zijn.

2. de bereikbaarheid van de populaire vakantielanden is toegenomen
Landen als Frankrijk, Italië, Turkije en Spanje zijn tegenwoordig voortreffelijk per vliegtuig te bereiken en door de prijsvechters als bijvoorbeeld een Easy Jet en een Ryanair is het mogelijk om voor weinig geld een vliegticket aan te schaffen en zodoende  meermalen per jaar één van de vakantielanden aan te doen. Dit maakt het aantrekkelijker voor mensen om ook in het buitenland een leuke vakantiewoning aan te kopen.
Ook het wegennet is in veel landen en regio’s beter dan vroeger en dit alles maakt een tweede huis beter te bereiken.

3. een 2de woning deels als belegging aanschaffen
Ook dit zie je steeds meer. Er zijn talloze vakantieparken waar tweede huizen te koop worden aangeboden en deze eventueel aanbieden met een al dan niet gegarandeerd rendement. Naast deze jaarlijkse inkomsten is het mogelijk om een bepaald aantal dagen op jaarbasis gebruik te maken van je eigen vakantiehuis. Deze combinatie zien steeds meer relatief jonge mensen zitten. Het is de combinatie van rendement en zelf genieten.
In Nederland zijn er al diverse vakantiecomplexen die deze formule aanbieden, maar ook in de landen om ons heen zie je het steeds vaker verschijnen.

Jong een tweede huis kopen heeft voor de lange termijn een meerwaarde

Hoewel de tweede huizenmarkt door de crisis momenteel moeilijke tijden doormaakt is de verwachting wel dat de toekomst zo slecht nog niet zal zijn. Door de toenemende vergrijzing is de verwachting dat steeds meer Nederlanders de wijk nemen naar het buitenland en hier een groot deel van het jaar zullen doorbrengen.
Maar ook de jongere generatie zal een stijgende interesse laten zien in recreatief vastgoed. Dit is natuurlijk voor deze sector een prima ontwikkeling en het is dan ook te hopen dat ontwikkelaars hier ook gericht op in gaan springen. Tot nu toe zie je dit helaas nog te weinig en wordt er veelal een soort uniform product aangeboden. Dit is mijns inziens erg jammer, temeer dat hier nog volop kansen liggen.
Want dat de ontwikkeling van de jonger wordende 2de woningbezitter doorzet is van een gerede kans.

Huis kopen in Spanje, doe zelf vooronderzoek

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Particuliere zorgverzekering in Spanje

Geplaatst op 28-11-2019 in Emigreren

0 reacties

Reactie plaatsen