Onroerend goed belasting in Costa Rica

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Emigreren naar Costa Rica en een eigen huis aanschaffen. Wat komt hier allemaal bij kijken?

Jarenlang hebben eigenaren van een 2e huis of een vakantiewoning voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten wat de onroerend goed belasting betreft.  Aangezien er geen kontrole over the verkoop prijzen van onroerend goed in Costa Rica was, werkten notarissen mee om de overdrachtskosten zo laag mogelijk te houden. Volgens de nieuwe regeling, is deze belasting nog spot goedkoop in vergelijk met Europa.

Nieuwbouw in Costa Rica
Nieuwe residentiele and vakantie woonparken en resorts waren al jaren gewend om nieuwbouw in BV’tjes te creeren en bij verkoop deze BV’s over te schrijven naar de nieuwe eigenaar voor een fantasie prijs. Ontwikkelaars boden hun huizen en apartementen inclusief overdrachtskosten aan. Daardoor kreeg de Costaricaanse belasting dienst weinig of geen inkomen terwijl er wel infrastructuur zoals wegen, bruggen e.a. door de regering gebouwd moest worden.

De economische weleldcrisis heeft de Costaricaanse regering met de neus op de feiten gedrukt en probeert deze hier verandering in te brengen.

In Costa Rica zijn er twee soorten onroerend goed belasting:

1.     Bij overdracht, hier heet het overdrachts belasting, waarbij het bezit in het Nationale Register ingeschreven wordt.

2.     Jaarlijks betaalt met onroerend goed bij de gemeente

Overdrachts kosten
In Costa Rica, overdrachtskosten worden normaal 50/50 gedeeld tussen koper en verkoper (mits anders onderhandeld) en alleen met nieuwbouw worden de overdrachtskosten door de koper betaald. Makelaars kommissie wordt gewoonlijk door de verkoper betaald.

Overdrachtsbelasting is 1,5% van het verkoop bedrag en daar komt nog een gemiddeld bedrag van 0,75% voor zegels bij. Notaris kosten komen ongeveer of 1,5% uit, maar dit is varieert naar gelang het totale verkoop bedrag.

Onroerend goed belasting
De ingeschreven waarde van het bezit in het Gemeente Register staat volledig apart van het Nationale Register bij aankoop. Deze twee instanties praten (nog) niet met elkaar. Daardoor is het nog steeds mogelijk een hele lage waarde geregistreerd te hebben, al verplichten de gemeentes sinds kort elke 5 jaar tot een nieuwe herwaardering. Onroerende goed belasting is 0,25% van de ingeschreven waarde. D.w.z dat een huis van  300,000 een jaarlijks bedrag van € 750 onroerend goed belasting moet betalen, behoorlijk minder dan U gewend bent.

controle op de waarde
Om het witwassen van kapitaal te voorkomen, moet na verkoop van de woning een kopie van de overdracht bij de bank geleverd worden om de storting van het inkomen van verkoop te verantwoorden. Costa Rica kent geen vermogens belasting dus hoeft er privé over verschil van aankoop en verkoop van onroerend goed geen belasting betaald te worden.

Spaanse makelaar kan zich onderscheiden

Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning

Stedentrip en aanbod accommodaties

Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis

0 reacties

Reactie plaatsen