Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Het gebeurt steeds vaker dat mensen er (op latere leeftijd) voor kiezen om een (tweede) eigendom in het buitenland te kopen. Het kan hierbij gaan om een buitenverblijf, maar ook om bijvoorbeeld een vakantiewoning die ze graag zouden willen verhuren. Door de jaren heen is Hongarije voor steeds meer mensen een geliefkoosde bestemming geworden voor wat het realiseren van een buitenverblijf betreft. Dit is ook logisch. In vergelijking met klassieke vakantielanden zoals Frankrijk en Italië is Hongarije namelijk nog heel wat voordeliger. Dit zorgt er niet alleen voor dat er een minder grote investering is vereist, daarnaast is er ook nog sprake van heel wat groeipotentieel. Ben jij ook van plan om een huis te kopen in Hongarije? Dan zijn er uiteraard wel een aantal regels waar je graag even bij stil zal willen blijven staan.
Een huis kopen in een ander land dan je thuisland is altijd een beetje spannend. Dit geldt misschien nog wel in het meest wanneer je daarvoor kijkt in de richting van een land als Hongarije. Ondanks het feit dat veel mensen in eerste instantie een beetje afgeschrikt kunnen worden om te investeren in een huis in een land als Hongarije is dat echt nergens voor nodig. Dit omwille van verschillende redenen, namelijk:
1. Hongarije is net als Nederland een rechtsstaat. Dit zorgt er voor dat je in principe kan rekenen op alle zekerheden met betrekking tot privé-eigendom die sterk vergelijkbaar zijn met deze in Nederland. In de praktijk zorgt dit er voor dat je in Hongarije niet hoeft te vrezen voor nationalisatie of bijvoorbeeld verbeurdverklaringen.
2. Het privaatrecht kent een zeer lange traditie in Hongarije. Het rechtssysteem waar tegenwoordig sprake van is beschikt over duidelijk herkenbare, historische invloeden die zelfs nog terug kunnen gaan tot in de tijd van de Romeinse rechtsorde. In het bijzonder vertoont ze raakvlakken met landen als Oostenrijk en Duitsland.
3. Hongarije behoort bij de Europese Unie. Dit zorgt er voor dat ze verschillende wetten en regelgevingen heeft moeten aanpassen waardoor ze nu allemaal conform de richtlijnen en verplichtingen zijn van de EU. Wel dien je er bij het kopen van een huis in Hongarije rekening mee te houden dat er verschillen bestaan tussen de mogelijkheden voor Hongaarse en voor niet-Hongaarse staatsburgers.
Vandaag de dag is het voor buitenlanders perfect mogelijk om vastgoed te kopen in Hongarije. Dat was in het verleden wel even anders. Tot halverwege de jaren '90 was het uitsluitend mogelijk voor buitenlandse partijen om te investeren in een huis in Hongarije middels het opzetten van doorzichtige, financiële constructies. Hier waren echter verschillende nadelen aan verbonden waardoor dit als alles behalve gunstig werd ervaren. Tegenwoordig is het voor niet-Hongaarse staatsburgers dan wel mogelijk om een huis te kopen in Hongarije, maar nog steeds dient er rekening te worden gehouden met enkele beperkingen, namelijk:
• Er kan geen vastgoed worden aangekocht in beschermde natuurgebieden;
• Het is niet toegestaan om als buitenlander landbouwgrond in Hongarije te kopen;
• Objecten die in een zogenaamde “zártkert” liggen zijn uitgesloten;
• Percelen of objecten met een grotere oppervlakte dan 6000 vierkante meter zijn geen optie indien deze buiten de bebouwde kom zijn gelegen;
Dat er bepaalde beperkingen worden gesteld op vlak van aankoopmogelijkheden voor buitenlanders is helemaal niet zo vreemd. Buitenlanders beschikken per definitie over veel meer koopkracht in vergelijking met de Hongaren zelf waardoor de bevolking anders zou benadeeld worden. Bovendien zou dit mogelijks ook de Hongaarse economie schade kunnen toebrengen waardoor de beperkingen eigenlijk best te rechtvaardigen zijn.
Heb je een geschikte woning gevonden in Hongarije die je graag zou willen aanschaffen? In dat geval spreekt het voor zich dat je nog wel even rekening zal moeten houden met een aantal vereisten. Wat bijvoorbeeld te denken van de documenten die je nodig hebt om tot aankoop van het vastgoed in kwestie over te kunnen gaan? Wij hebben ook deze alvast even in een handje overzichtje voor jou geplaatst:
• Een homologatie van je identiteitskaart (je kan hiervoor terecht bij een notaris of advocaat);
• Het definitieve en gehandtekende koopcontract (de tijdelijke koopovereenkomst volstaat niet);
• 50.000 forint voor het betalen van de Fiscale zegel per kadasternummer;
• De eigendomsakte van het huis welke maximaal 3 maanden oud mag zijn;
• Er moet bij het plaatselijke stadsbestuur een verklaring van de burgemeester te worden aangevraagd welke stelt dat het kopen van het vastgoed door een buitenlander de belangen van de gemeente evenals haar inwoners niet schaadt;
• Een document welke de naam 'belastingsverklaring en waardebepaling' draagt en over het specifieke huis in kwestie gaat (ook maximaal 3 maanden oud);
Hou er finaal rekening mee dat niet de burgemeester van de stad of plaats waarin je een huis wenst te kopen het laatste woord heeft. Deze is immers voorbehouden voor de Administratieve Dienst of 'Közigazgatási Hivatal'.
Geplaatst op 28-11-2019 in Tweede woning
Geplaatst op 28-11-2019 in Vakantiehuis